начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

устна справка??? - проверка на имот за тежести

Казуси за недвижими имоти

устна справка??? - проверка на имот за тежести

Мнениеот питаща » 08 Сеп 2004, 19:24

агенцията за недвижими имоти, чрез която купува и служи за посредник ми каза, че ще, цитирам:"направи устна справка за тежести"!?
каква е тази форма на устна справка?
всеки може д а каже , ч е устно е питал портиера в районния съд, и имота няма тежести?????
има ли някъде регламент з атези "устни справки", каква тежест имат, и какво ми гарантират?
как мога да накарам агенцията да се размърда и да ми направи РЕАЛНА справка-документ в писмен вид ?
питаща

Re: устна справка??? - проверка на имот за тежести

Мнениеот shveda » 08 Сеп 2004, 21:35

Тези устни справки нямат никаква тежест. Тази справка може да си я напрвиш сама за себе си, но ако се наложи след време да докажеш какво си установила, че пише в регистрите, няма да можеш. Регистрите при службите по вписванията, при Районните съдилища са публични, т.е. всеки може да прави справки по тях. Така, че подай писмена молба до съдията по вписванията и поискай да ти бъде издадено съдебно удостоверение, от което да е видно дали имотът има някакви тежести. Съдебната такса е по 5,00 лева на собственик. Нищо сложно.
shveda
Потребител

Мнениеот питаща » 08 Сеп 2004, 22:04

ами честно казано - не мога аз д аго свърша.
първо - къщата, която купувам е в провинцията, аз аз съм на 2000 км от Бг.
затова действам чрез посредническа агенция- БИ трябвало тази агенция д аго направи, а те ми заявяват , че ще ми направят следното, цитирам писмото:

"....Отговарям: това е справка за тежести, т.е. дали къщата е ипотекирана, заложена, дали има учредени вещни права на трето лице и др. Справката се прави в службата по вписвания в съответния за дадено населено място съд. Каквито и сделки да са правени с даден имот те се отразяват в сл. по вписвания. устната проверка се прави веднага, а за писмена се чака седем работни дни. Справката е същата, но едната е в писмен вид.Освен задължителната проверка, за която говорим аз познавам собствениците отдавна, но това го казвам между другото. Аз самата искам да съм спокойна и сигурна. .."

МОЛЯ за съвет!!!!
благодаря предварително.
питаща

Мнениеот jrd. » 08 Сеп 2004, 23:17

Таксата е 20,50лв. - (5,00 + 3,50 + 12,00). Вадят го за 2-3 часа. Винаги ми искат копие от нот. акт.
jrd.

Мнениеот shveda » 09 Сеп 2004, 20:52

Явно в различните съдилища е различна практиката. При нас никога не искат документ за собственост, а д.т. е като казах по 5,00 на собстеник. Ако не са много натоварени я изготвят още същия ден, ако ли не до два-три дни.
За кой ли път законът е различен за различните съдии!!!
shveda
Потребител

Мнениеот донна2 » 09 Сеп 2004, 20:54

и при нас искат копие от акта за собственост приложен към молбата
въпреки ,че като си помисля по името и ЕГН винаги могат за направят справка
донна2

Назад към Имотни казуси