искам да питам-знае ли някой какво точно се включва в тази комисионна?
например, преди 10 г когато продавах апартамент, беше вкл. консултация с адвокат и написване на новия нотариален акт.
сега отново продавам, но няма адвокат при сключването на предварителния договор, няма консултация, само тримата работещи в агенцията/без юридическо образование/.
нямам против да си платя комисионната, но поне да знам за какво давам тези пари, само за да свържат двама души ли и да дойдат на един оглед?
благодаря предварително.
- Дата и час: 20 Ное 2024, 04:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
комисионна на агенция за недвижими имоти
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: комисионна на агенция за недвижими имоти
Така е - давате си парите само за да ви свържат с купувача. И на всичко отгоре взимат безбожните 2,5%, което след поскъпването на имотите в БГ е абсурдно. Имам поглед как е в западна Европа - там агенциите вземат 1% комисионна.
Ако цените ни ще са европейски нека и комисионните да са такива!
Ако цените ни ще са европейски нека и комисионните да са такива!
- Гари
Uvagaema,
po- dobre e da se spravite bez posrednik.6tom pi6ete tuk, to predpolaga se, 4e ste dostaty4no "opravna" za da se spravite sama sys sdelkata po pridobivane, otdavane pod naem ili prodagba na jili6te.da ne govorim za predostypvane na prava i dr..., no ako imate svobodni pari, to tyrsete posrednik .
po- dobre e da se spravite bez posrednik.6tom pi6ete tuk, to predpolaga se, 4e ste dostaty4no "opravna" za da se spravite sama sys sdelkata po pridobivane, otdavane pod naem ili prodagba na jili6te.da ne govorim za predostypvane na prava i dr..., no ako imate svobodni pari, to tyrsete posrednik .
- makiavelito
По принцип комисионната на агенциите за недвижими имоти включва услугата по намирането на имота, свързването ви с продавача и съответно съпътствуващите огледи, както и действията по сключване на предварителния договор (консултация с адвокат, изготвяне на предварителен договор, проверка за тежести и др.). Това е правилото, но не означава, че няма изключения. Общо взето всяка агенция сама определя кръга от ангажименти, които поема срещу комисионната.
Аз обслужвам такава агенция в провинцията, и масовата практика при нас е такава. Ангажимента на агенцията е до сключване на предварителния договор. Оттам нататък страните се справят сами, или с адвокат. Ако нямат такъв, адвоката на агенцията подготвя и нотариалния акт, но срещу отделно заплащане.
Аз обслужвам такава агенция в провинцията, и масовата практика при нас е такава. Ангажимента на агенцията е до сключване на предварителния договор. Оттам нататък страните се справят сами, или с адвокат. Ако нямат такъв, адвоката на агенцията подготвя и нотариалния акт, но срещу отделно заплащане.
- Слави Котаров
След като продавате недвижим имот, най-добре е да пуснете обява в някой вестиник и да не ползвате услугите на агенция. Така или иначе с Вас ще се свържат много агенции, които ще предлагат купувачи-техни клиенти. В този случай е важно от самото начало да се разберете с брокерите от тези агенции, че вие не сте склонни да ставате техен клиент. В противен случай, може да се получи така, че те да Ви поискат комисионна и да получат такава от купувача. В никакъв случай не подписвайте разни "депозитни разписки", в които да фигурира задължение за агенцията да приключи сделката. Много агенции по този да го наречем, измамен начин успяват да си осигурят подпис върху документ, с който поемат задължения срещу възнаграждение.
По евтино ще Ви излезе да си наемете адвокат, който да участва при преговори и да Ви предпази от опасността брокерите да Ви изнудват за комисионни.
По евтино ще Ви излезе да си наемете адвокат, който да участва при преговори и да Ви предпази от опасността брокерите да Ви изнудват за комисионни.
- martareny
много благодаря за мненията!
нямам никакъв договор с агенцията.
съгласна съм и да си платя, но поне да бяха предложили и консултация с адвокат.
при сключване на предватителния договор открих грешка в скицата/при идентификацията на имота- къща с дворно място/.
сега чакаме нова, актуална скица, надявам с е без грешка.
мен ме смути факта, ч е никой там няма юридическо образование, и ако човек не се загледа, или не е патил, лесно може д а бъде преметнат.
през цялото време ми правеше лошо впечатление настояването за заплащане на комисионната още при предварителния договор, т.е. преди да е финализирана продажбата.
значи сега аз освен дето ще платя немалка сума, ще трябва д а търся и адвокат. не, че няма да си намеря , ама щом агенция предлага посредничество, смятах, че в цената е включено всичко, а не сега с ново товарене за написване на НА.
нямам никакъв договор с агенцията.
съгласна съм и да си платя, но поне да бяха предложили и консултация с адвокат.
при сключване на предватителния договор открих грешка в скицата/при идентификацията на имота- къща с дворно място/.
сега чакаме нова, актуална скица, надявам с е без грешка.
мен ме смути факта, ч е никой там няма юридическо образование, и ако човек не се загледа, или не е патил, лесно може д а бъде преметнат.
през цялото време ми правеше лошо впечатление настояването за заплащане на комисионната още при предварителния договор, т.е. преди да е финализирана продажбата.
значи сега аз освен дето ще платя немалка сума, ще трябва д а търся и адвокат. не, че няма да си намеря , ама щом агенция предлага посредничество, смятах, че в цената е включено всичко, а не сега с ново товарене за написване на НА.
- питаща
По принцип ако ще говорим за обслужването, което предлагат агенциите то моето мнение, е че то абсолютно не отговаря на комисионната, която вземат! За 2,5% от цената на имота, ако аз ползвам услуги на агенция ще изискам пълна юридическа, инженерна и каквато там още ми хрумне консултация във връзка със закупувания от мен имот. Също така изготвяне на пр. договор и съдействие за набавяне на цялата необходима документация. Всичко от А до Я, за да си заслужат комисиона! Това е.
- Гари
Значи много важно е с коя агенция продавате/купувате имота. Когато аз купувах миналата година по това време нашата агенция, която се състоеше от 2 човека (единия беше юрист) поемаше абсолютно всичко, както после и при влизането във владение на имота. Взеха част от сумата по продажбата от продавачите като гаранция че всичко със сметките ще е наред. Направиха опис в какво състояние трябва да получим имота, записаха даже и всички показания на електромер и водомер и старите собственици платиха изчислените до киловат и кубик ток и вода на нас на ръка когато се изнесоха(все пак отчетните периоди не съвпадат и може да се окаже че за периода от миналата платена сметка са натрупани още доста големи суми), пък после в края на месеца ние вече си ги платихме за целите периоди.
- Бивш купуващ
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|