начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

връщане на кола

Казуси за недвижими имоти

връщане на кола

Мнениеот Lusy G » 14 Юли 2004, 00:28

Проблемът ми е следният- преди близо една година заминах за Испания и дадох на мой приятел колата си за ползване, с уговорка за продажбата й след като се върна. Той ми плати 200 лв. и това е абсолютно всичко, което съм получил от него до момента. Колата ми е все още у него и той отказва както да ми я върне, така и да ми доплати уговореното до 2000лв. Провлемът е, че всичко това е само устно договорено, нямаме нищо на хартия.
Как да постъпя? Благодаря ви предварително за отделеното време!
Lusy G

Re: връщане на кола

Мнениеот bgjurist » 14 Юли 2004, 08:03

Ами, ако колата не е прехвърлена, става дума за обсебване (по чл.206, ал.1-НК). Ако решиш да спестиш адвокатска помощ, обърни се към полицията. Но вероятно ще се образува н.о.х.д. и тогава пак, щеш, не щеш, ще се обърнеш към адвокат.
bgjurist
Потребител

Мнениеот Гери » 14 Юли 2004, 08:19

Другият вариант е да пуснете жалба до съответното РПУ, че колата ви е открадната. И в двата случая обаче (обсебване респ. кражба), колата ще бъде иззета. Може да я искате от прокурора, за отговорно пазене до приключване на сл. действия. Само да не стане, като при един наш клиент РПУ-то пазило колата, а между другото я отдавало и под наем - сега се съдим...
Гери

Мнениеот shveda » 14 Юли 2004, 13:38

По -добре не твърдете, че Ви е открадната колата, защото могат да се появят свидетели на истинските уговорки и ще излезе, че умишлено набеждавате приятеля си. По добре подайте жалба до районна прокуратура срещу него за обсебване на вещта Ви. Прокурорът ще постанови същата да Ви бъде върната, но в зависимост от това, какво ще се установи при проверката, може да започне нак. производство срещу приятеля Ви. Другият начин е по граждански ред, да предявите иск. Но това е по-бавно и по-скъпо.
shveda
Потребител

Мнениеот LusyG » 14 Юли 2004, 14:12

Подал съм жалба до Районна прокуратура и оттогава са минали 6 месеца, но като че ли няма движение по случая. Викнаха ни на очна ставка с приятеля ми и това е всичко. А междувременно той продължава да ползва колата и се притеснявам за състоянието, в което ще я получа, ако въобще това стане...
LusyG

Мнениеот shveda » 14 Юли 2004, 15:19

Поискай обезпечение на бъдещ иск - запор върху автомобила и в определения от съда срок подай граждански иск. Така поне ответникът няма да има право да ползва МПС-то,а може да поискаш от съдия-изп. да го остави при теб на отговорно пазене.
shveda
Потребител

Мнениеот LusyG » 14 Юли 2004, 16:16

Много благодаря за съвета! Това обаче непременно ли е свързано с адвокат? Мога ли сам да поискам налагането на запора? Откъде мога да видя нещо като образец?
LusyG

Мнениеот bgjurist » 14 Юли 2004, 16:22

LusyG, ти адвокатите за балъци ли ги вземаш? Искаш съвет от тях, но ако може, безплатно. Ама безплатен обяд няма.
bgjurist
Потребител

връщане на кола

Мнениеот indi_AD » 15 Юли 2004, 09:08

Има ли издадено пълномощно в полза на приятеля Ви?

...and justice for all!!!
indi_AD

Мнениеот LusyG » 15 Юли 2004, 10:45

Няма издадено пълномощно, всичко беше устна уговорка.
LusyG

Назад към Имотни казуси