Здравейте, имам два казуса - е следният, взехме квартира преди 10 месеца, но се оказа че съседите отгоре са изключително шумни - постоянно тичащи, пищящи деца, тропане и стъргане с мебели, влачене на столове и маси , от 7 сутринта до 23:00 , без почивен ден. Шумът е постоянен и невъзможен за игнориране,
тъй като има ниски честоти защото децата набиват крак и скачат от високо на плочата. хазяйката се направи на загрижена в началото, после вдигна рамене и каза да се оправяме, въпреки че ги познава( очевидно не иска да се кара с тях)Опитах с добро, няколко пъти говорих с тях ,мислейки че не знаят - оказа се че знаят, че вдигат шум ,просто не ги интересува. )) стигнахме до скандали но решение реално няма. Искаме да напуснем месец предварително, но според договора дължим един депозит неустойка. Платено е до 19ти юли, на 19 Август изтича договора. На всичкото отгоре вдигна и входната такса от 20 на 40лв. В договора не е посочен размер на входна такса - това , бидейки неяснота в условията, може ли да се тълкува в наша полза че не дължим таксата? ( това е първият казус )Вторият въпрос е - можем ли на 19ти Юли да си вдигнем чукалата и да и заявим да идва да си взима апартамента, без да и дължим нищо повече (освен депозита) и втори въпрос е - можем ли да и откажем входната такса, при положение че дори асансьор няма и входа се мие два пъти в месеца? иначе сме изрядни платци, плащаме по банков път с основание "наем" въпреки, че хазяйката искаше основание "захранване".
Много благодаря че сте отделили време да прочетете това.
- Дата и час: 19 Ное 2024, 18:16 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Предсрочно напускане на квартира
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Предсрочно напускане на квартира
Адвокат съм и съм бил и от двете страни на "барикадата".
Моят съвет е - опитайте с добро, примерно - разговори, аз виждам нещата - че ще ви осъдят - повярвайте - никой съдия няма да се трогне.
Може, но - ще вземе за маловажен случая. В случаят са важни - микро-детайлите.
Аз бих постъпил така - изнасям се и - чакам нещо.
Този хазяин не Ви (ви) е регистрирал - тоест - съвсем е развързана работата. При един конфликт - ще - му пропаднат "гемиите". Тоест - трябва да установява пред съдия, че има договор, щом е искал да му се захранва сметката, не е изряден. Това - куца.
Тоест - има един жаргонен израз - не мога да го кажа тук - но е от предградията - тоест - малко е - детински - но мисля - че ме разбирате - "обирайте си крушите". Другият термин е по-цветист.
Проблем е шумът, това ме вбесява и мен - имал съм съседка - рок-метълист, там е друг проблемът - цяла нощ - 2 пакета цигари не ми стигнаха - да я чакам да свърши купона.
Аз също имам шумен бизнес - но това е извън темата.
Моят съвет е - опитайте с добро, примерно - разговори, аз виждам нещата - че ще ви осъдят - повярвайте - никой съдия няма да се трогне.
Може, но - ще вземе за маловажен случая. В случаят са важни - микро-детайлите.
Аз бих постъпил така - изнасям се и - чакам нещо.
Този хазяин не Ви (ви) е регистрирал - тоест - съвсем е развързана работата. При един конфликт - ще - му пропаднат "гемиите". Тоест - трябва да установява пред съдия, че има договор, щом е искал да му се захранва сметката, не е изряден. Това - куца.
Тоест - има един жаргонен израз - не мога да го кажа тук - но е от предградията - тоест - малко е - детински - но мисля - че ме разбирате - "обирайте си крушите". Другият термин е по-цветист.
Проблем е шумът, това ме вбесява и мен - имал съм съседка - рок-метълист, там е друг проблемът - цяла нощ - 2 пакета цигари не ми стигнаха - да я чакам да свърши купона.
Аз също имам шумен бизнес - но това е извън темата.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Здравейте!
Говорите за две страни (наемодател и наемател), а аз виждам и трета - шумните съседи.
При такова положение - веднага намесвам и четвърта - съответното РПУ! Има си правила за тези неща
Колкото до хазяйката и договорките - писмен или устен, договорът си е договор. Дали живущите са регистрирани - в домовата книга предполагам- не е толкова важно. Но за НАП ще е интересно, дали доходите от наема се декларират и облагат!
Говорите за две страни (наемодател и наемател), а аз виждам и трета - шумните съседи.
При такова положение - веднага намесвам и четвърта - съответното РПУ! Има си правила за тези неща
Колкото до хазяйката и договорките - писмен или устен, договорът си е договор. Дали живущите са регистрирани - в домовата книга предполагам- не е толкова важно. Но за НАП ще е интересно, дали доходите от наема се декларират и облагат!
viglund написа:плащаме по банков път с основание "наем" въпреки, че хазяйката искаше основание "захранване".
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Предполагам че не си пуска декларация, но има ли как да се разбере това със сигурност? Някаква публична информация по въпроса, имам предвид. Като цяло не ни се занимаваше с разправии и искам да и оставя депозита, да си покрие каквито сметки има от тоя месец, защото и лев повече не искам да и давам а просто да си тръгнем. Наема е платен до 19 включително, има една вода и един ток , по 70-80 лв всяка. И измислената такса вход....сметките са си на нейно име , не ни ги е прехвърлила. Наистина предпочитах да изкараме договора до края и кой откъдето е, но не можем нито да спим, нито да си почиваме, а плащаме наем малко повече от половин минимална заплата. Тя може ли да откаже да си вземе апартамента, на датата която и кажем че напускаме? 20 дни предизвестие малко ли са ? Иначе направо предпочитам някой да вдига купони в събота вечер, но да знам по кое време се случва, пред това тук.
- viglund
- Нов потребител
МВР нищо няма да направи, доколкото - не може да изгони шумните наематели. Това е Етажна собственост. Да - ще направят протокол и - на кого - на децата ли ще направят протокол.
Опитвал съм се да реша шумоизолацията - още по-комично става. Слагаме дебели килими, мокети, черги (аз не знам дали някой ползва вече черги). Не се намалява толкова шума. То детето - ако не буйства - не е дете. Не знам какво да кажа. Няма оправяне, особено с Емил от Льонеберя. Влаченето на новите модерни столове за компютъра - тези от типа на офис-моделите - с колелца и мен ме вбесява, защото при всяко движение - мърда. Скърца и пластмасовото колелце издава вбесяващи звуци.
От друга страна - това са деца - ако ги сдържат прекалено родителите - ще станат странни личности.
Опитвал съм се да реша шумоизолацията - още по-комично става. Слагаме дебели килими, мокети, черги (аз не знам дали някой ползва вече черги). Не се намалява толкова шума. То детето - ако не буйства - не е дете. Не знам какво да кажа. Няма оправяне, особено с Емил от Льонеберя. Влаченето на новите модерни столове за компютъра - тези от типа на офис-моделите - с колелца и мен ме вбесява, защото при всяко движение - мърда. Скърца и пластмасовото колелце издава вбесяващи звуци.
От друга страна - това са деца - ако ги сдържат прекалено родителите - ще станат странни личности.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Намерете си друга квартира, и още отсега я поканете на 19 да и предадете апартамента. Писмено, чрез ЦСИ, да имате доказателство за поканата. Поканете и двама познати на 19 с готовност да бъдат свидетели, ако тя не дойде да си вземе ключовете. Без да съм наясно с конкретния казус, знам, че повечето софийски хазаи и хазайки не декларират доходите от наем, така че, една ли ще го направи на въпрос за 1 месец. А таксата вход се определя от Общото събрание на етажната собственост, не от хазайката.
- dimist
- Потребител
Това, че не ви е прехвърлила сметките, подсказва, че не декларира наема в НАП. За 2023 би трябвало да има вече подадена декларация до 30 април
- gergana12
- Младши потребител
gergana12 написа:Това, че не ви е прехвърлила сметките, подсказва, че не декларира наема в НАП. За 2023 би трябвало да има вече подадена декларация до 30 април
Нищо не е сигурно. Обикновено смяна на титуляр на партида се прави при дългосрочното наемане.
Декларация може да се подаде и след срока - със съответните санкции.
А освен декларацията по чл. 50 от ЗДДФЛ - трябва да има подадени и по чл. 55.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
- guest1
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|