Здравейте. Получих акт за установяване на задължения по чл 107 - ал 3 от ДОПК. Става въпрос за имот, за който ми е все едно, и не възразявам той да ми бъде отнет и да бъде даден на един съсобственик, който е готов да го откупи и вземе за себе си. Това е причината, поради която не съм плащал данъци за този имот в последните години. Днес получих писмо от отдел МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ в Созопол. В писмото са описани "размера на задълженията на данъци, такси и глоби".
Аз не искам да плащам нищо, не защото нямам парите, а защото се инатя и не възразявам имота да бъде отнет. Всъщност, говорим за един етаж, не за цял имот. Първия етаж и задния двор са мои, останалото е на съсобственика, който би наплатил, за да откупи отнетия ми етаж и двор.
Въпроса ми е какво ще стане, ако не платя нищо? Ясно е, че ще дойде съдебен изпълнител, който да отнеме имота. Но нали това частно лице си има тарифа? Аз ще трябва ли да плащам нещо? Целия процес по отнемане ще ми струва ли нещо, или всички разходи ще бъдат покрити след като отнетото имущество бъде продадено, което означава че от мен самия и една стотинка няма да бъде отнета?
Как съдебното лице ще си покрие разходите? Как ще се покрият разходите по процедурите по подялба и отнемане на имота? От мен ще се искат ли пари? Ако да, защо?
- Дата и час: 19 Ное 2024, 20:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Не плащах данъци и ми пращат съдебен изпълнител
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Не плащах данъци и ми пращат съдебен изпълнител
Задълженията към бюджета (НАП) се разпределят към и се събират от Публичен Изпълнител - не ЧСИ.
А кога ще дойде и дали ще дойде ... е Божа работа!
А кога ще дойде и дали ще дойде ... е Божа работа!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Някак се подгответе, малко ми е "мътно" всичко - не знам - ЧСИ може да дойде - може да не дойде.
Впрочем публичните изпълнители са също "свирепи", имат хъс и така нататък.
Ще Ви направят на "калинка", засега какво.
Освен да установите контакт на ниво "здравей-здрасти", българите сме приятелски настроени. Един към друг.
Освен да установите контакт на ниво "здравей-здрасти", българите сме приятелски настроени. Един към друг.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer написа:Някак се подгответе, малко ми е "мътно" всичко - не знам - ЧСИ може да дойде - може да не дойде.
Как така може да дойде, може да не дойде? Нали задължително имота трябва да бъде отнет, ако не се плаща данък? Отнемането на имущество за неплатени данъци не е концерт по желание.
Благодаря за отговора ви, но пропуснахте да ми обясните най-важното. Ако бездействам и не плащам нищо, и не плащам данъците, които писмото ми казва да платя, какво ще стане? Знам, че имота ще бъде отнет, но на мен целия процес ще ми струва ли нещо? Ще трябва ли да давам пари, или всички разходи ще бъдат покрити от продажбата на имуществото, след като то бъде продадено, което означава, че мен никой няма да ме изнудва за пари?
- val4o123
- Младши потребител
Има нива на изпълнение, първо се търсят банкови сметки, това-онова, заплати, след което най-края - имот.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer написа:Има нива на изпълнение, първо се търсят банкови сметки, това-онова, заплати, след което най-края - имот.
Това е по процедурата!
А за въпроса
val4o123 написа:Благодаря за отговора ви, но пропуснахте да ми обясните най-важното. Ако бездействам и не плащам нищо, и не плащам данъците, които писмото ми казва да платя, какво ще стане? Знам, че имота ще бъде отнет, но на мен целия процес ще ми струва ли нещо? Ще трябва ли да давам пари, или всички разходи ще бъдат покрити от продажбата на имуществото, след като то бъде продадено, което означава, че мен никой няма да ме изнудва за пари?
Ако се продаде имущество и се получат 50 000 лева, а задълженията ви са 5000 - остатъка ще си е за вас!
Лошо става, ако е обратното!
- guest1
- Активен потребител
ivan_lawyer написа:Има нива на изпълнение, първо се търсят банкови сметки, това-онова, заплати, след което най-края - имот.
Ясно... значи, няма как да се отърва. Ще трябва да плащам.
Само имам още два въпрос, колко е срока за плащане, след получаване на писмото? В писмото, което получих, не са дадени никакви дати. Дадена е само датата на което е написано писмото, и датата към която са изчислени данъците и глобите.
Могат ли данъците и глобите да се внесат на части, или трябва всичко наведнъж да се плати?
- val4o123
- Младши потребител
Привет! Общините отдавана използват ЧСИ за да събират публичните си вземания. Обикновено ЧСИ започва по най-лесния път - банкови сметки, доход и др. Не е задължително да изпълнят срешу имота за който са натрупани задълженията. Ако задълженията не са погасени по давност и имате имущество, не се скатавайте, ше платите двойно. За Ваше съжаление, ще продължавате да дължите данък за имота. За да промените това следва да 'загубите' по някакъв начин правото на собственост.
Успех!
Успех!
- n_ikito
- Активен потребител
ivan_lawyer написа:Впрочем публичните изпълнители са също "свирепи", имат хъс и така нататък.
Като гледам (при нас) колко са „свирепи” - като „зайци-стръвници”!
Гледал съм доста „партиди” в НАП - с по една камара задължения. Разпределени на ПИ, а после - „Служебно отписани по давност”!
- guest1
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|