начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

ПОМОЩ !!!

Казуси за недвижими имоти

ПОМОЩ !!!

Мнениеот колега » 15 Ное 2004, 15:19

Здравейте колеги,

имам влязло в сила съдебно решение за реституция на общински имот в границите на града от преди 4-5 години. Собственикът не може да влезе във владение.На терена има разни постройки/и две дървета/, за които общината събира наемите. Бихте ли ме посъветвали как да процедирам.
Благодаря предварително
колега

Re: ПОМОЩ !!!

Мнениеот снежка » 15 Ное 2004, 15:46

Следва да подадете молба до Кмета на общината по местонахождението на имота с искане за отписването му от актовите книги като общински имот. Молбата трябва да бъде придружена с доказателства, че Вие сте собственик на имота - в случая съдебното решение. Ако кметът откаже да издаде заповед за деактуване на имота или е налице мълчалив отказ можете да обжалвате пред ОС. Кога са изградени постройките и насадени дърветата?
снежка

Мнениеот колега » 15 Ное 2004, 16:10

отпреди влизането на решението в сила
колега

Мнениеот колега » 15 Ное 2004, 16:51

а мога ли да искам въвод във владение чрез съдия-изпълнител
колега

Мнениеот снежка » 16 Ное 2004, 13:47

не можета да искате въвод във владение от съдия-изплънител, тъй като реституционното решение не е изпълнително основание по смисъла на чл.237 от ГПК и въз основа на него не може да Ви се издаде изпълнителен лист. Още повече, че в решението няма осъдителен диспозитив да се осовободи имота. Ако кметът откаже да ви деактува имота, респ. е налице мълчалив отказ можете да обжалвате пред ОС. С решението си съдът ще отмени мълчаливия или изричен отказ и ще разпореди на кмета да деактува имота. Не знам пълната фактическа обстановка по делото, но вероятно съществуването на същите са послужили до известна степен като основание за възстановяването на имота. Ако е така Общината неправомерно взема наем от имота. Можета да предявите иск за неоснователно обогатяване и да уведомите наемателите, че не дължат на общината, а на Вас, тъй като Вие сте собственик. По този начин ще провокирате общината да води процес срещу Вас (ще си спестите и доста разноски), ако оспорва правото Ви.
снежка

Мнениеот boba » 16 Ное 2004, 13:52

Сигурно са незаконни, статутът им трябва да е отразен в становището на вещото лице по делото за реституция, иначе нямаше да ви възстановят имота.
boba

Мнениеот рико » 18 Ное 2004, 21:46

А какво ще кажете за по лесен начин.Имам предвид,че можеш да искаш от кмета на общината да изгони ползвателите а именно по ЗСПЗЗ
Чл. 34. По искане на собствениците, земеделските имоти с възстановено право на собственост се изземват със заповед на кмета на общината по местонахождение на имотите от лицата, които ги ползват без правно основание, и се предоставят на собствениците им.
рико

Назад към Имотни казуси