начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Фактическо съжителство,раздяла,деца и общ имот!!!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Фактическо съжителство,раздяла,деца и общ имот!!!

Мнениеот deangelo » 30 Авг 2024, 16:22

Здравейте,въпросът ми е относно следния казус :
Аз и приятелката ми живяхме на смейни начала дълги години имаме деца.Поради обстоятелста (банални) следва раздяла.Имаме закупено жилище на,което сме съсобственици с общи дялове.Остават 5 години до изплащането му!Поради ред причини децата и бившата ползват към момента общото жилище.
Аз имам част от наследствен апартамен и съм в процес на покупката му чрез ипотечен кредит с изплащане на дялове към останалите наследници брат и майка.Нямам възможности финансови и разчитам на продажбата на общия ни апартамент.Срещам неразбиране от страна на "бившата-приятелка" относно общата ни собственост.А именно продажба на апартамента ,закупуване от нея на моята част или подобно ,като целта е всеки сам да се оправя.
Какво мога да предприема ,какви са ми правата и евнтуално ,ако тя реши да ме съди по някой закон също!?
Аз искам и имам възможност да гледам децата си.Не абдикирам от задълженията си като родител ,плащам и доброволно издръжка .
deangelo
Нов потребител

Re: Фактическо съжителство,раздяла,деца и общ имот!!!

Мнениеот deangelo » 28 Окт 2024, 12:44

Здравейте ,защо никой не дискутира бих искал да има и други гледни точки освен тази на адвоката.
deangelo
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 28 Окт 2024, 13:21

Здравейте. Не знам защо другите не коментират, аз съм изпуснал първия пост!

Виждам нещата в две съвсем отделни плоскости:
1. Емоционална - в т.ч. задълженията ви като родител. Казвате, че там няма проблеми.
2. Чисто материалната. Щом нямате сключен брак - не може да се говори за СИО, а сте си съсобственици с ОТДЕЛНИ дялове, обаче! Почти всичко е казано в Закона за собствеността - членове 30 до 36.
Или изпращате нотариално заверена покана да изкупи вашата част и при отказ - продавате на трето лице, или инициирате делба - доброволна или съдебна.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот deangelo » 28 Окт 2024, 13:41

guest1 написа:Здравейте. Не знам защо другите не коментират, аз съм изпуснал първия пост!

Виждам нещата в две съвсем отделни плоскости:
1. Емоционална - в т.ч. задълженията ви като родител. Казвате, че там няма проблеми.
2. Чисто материалната. Щом нямате сключен брак - не може да се говори за СИО, а сте си съсобственици с ОТДЕЛНИ дялове, обаче! Почти всичко е казано в Закона за собствеността - членове 30 до 36.
Или изпращате нотариално заверена покана да изкупи вашата част и при отказ - продавате на трето лице, или инициирате делба - доброволна или съдебна.

И сте прав относно т.1 .Материалния интерес съвсем не е за пренебрегване.
Ако тя реши да ме съди по някой закон също!?Имаме принципна договорка за общо/съвместно/пропорционално гледане на децата.С какво би ме изненадала /от законодателството / бившата при изпращането на нотариално заверена покана за делба!?
deangelo
Нов потребител

Мнениеот dimist » 28 Окт 2024, 17:07

Очевидно е, че ви трябват пари сега. За съжаление, правната възможност е дело за делба, което ще се точи години.Не е за пренебрегване, че имате да изплащате апартамента още 5 години! Кой го е плащал досега, и кой ще го плаща занапред? Малко е брутално, но ако спрете плащанията по ипотечния заем, апартамента ще бъде изнесен на публична продан, и ще вземете някакви пари. Разбира се, приятелката Ви може да продължи да плаща, и това няма да действа. Не знам какво Ви е обяснил адвоката, но направете някаква стратегия и действайте
dimist
Потребител

Мнениеот deangelo » 28 Окт 2024, 17:26

dimist написа:Очевидно е, че ви трябват пари сега. За съжаление, правната възможност е дело за делба, което ще се точи години.Не е за пренебрегване, че имате да изплащате апартамента още 5 години! Кой го е плащал досега, и кой ще го плаща занапред? Малко е брутално, но ако спрете плащанията по ипотечния заем, апартамента ще бъде изнесен на публична продан, и ще вземете някакви пари. Разбира се, приятелката Ви може да продължи да плаща, и това няма да действа. Не знам какво Ви е обяснил адвоката, но направете някаква стратегия и действайте

Парите,да парите.. :) Плащан е разбира се от двама ни аз се падам съкредитор/съдлъжник ,а сумата по месечната вноска е нареждана от моя сметка с основание ипотека по сметката /която е по кредита/ на титуляра/бившата от която сметка банката си ги взима !Към момента аз не превеждам пари за погасяване тъй ,като смятам ,че не живеейки там да си плаща тя!
deangelo
Нов потребител

Мнениеот lexotan » 28 Окт 2024, 18:29

Не абдикирайте с плащането и не си заравяйте главата в пясъка. Колегата горе Ви го казва:

Вариант 1: Продан от двамата на трето лице. Най-бързо и ефективно, защото няма спорове помежду ви и продавате по търсена от вас пазарна цена. Ще ви трябва и съгласие на банката като ипотекарен кредитор, но това не е проблем.
Вариант 2: Единият плаща частта на другия. Също бързо и ефективно, но само ако купувачът има паричен ресурс. Друг проблем е, че е твърде вероятно да не се разберете за цената. На единият ще му е малко, на другия - много. Практиката ми сочи, че ако в тези случаи жената иска да изкупи дела на мъжа, незнайно защо очаква това да стане на половин цена.
Вариант 3: Делба. Бавно и разходно, но ако няма съгласие по горните два, не се ослушвайте. Заклещете я с делото, пък да мисли, като междувременно Ви плаща наем за ползването на Вашата част.

Обобщено: В никой случай не отстъпвайте правата си заради детето - те не са в разрез с неговия интерес, както ще Ви бъде внушавано. Оттук-насетне за нея сте никой и скрупулите изчезват. На дневен ред е следващият.
lexotan
Младши потребител

Мнениеот deangelo » 29 Окт 2024, 09:58

lexotan написа:Не абдикирайте с плащането и не си заравяйте главата в пясъка. Колегата горе Ви го казва:

Вариант 1: Продан от двамата на трето лице. Най-бързо и ефективно, защото няма спорове помежду ви и продавате по търсена от вас пазарна цена. Ще ви трябва и съгласие на банката като ипотекарен кредитор, но това не е проблем.
Вариант 2: Единият плаща частта на другия. Също бързо и ефективно, но само ако купувачът има паричен ресурс. Друг проблем е, че е твърде вероятно да не се разберете за цената. На единият ще му е малко, на другия - много. Практиката ми сочи, че ако в тези случаи жената иска да изкупи дела на мъжа, незнайно защо очаква това да стане на половин цена.
Вариант 3: Делба. Бавно и разходно, но ако няма съгласие по горните два, не се ослушвайте. Заклещете я с делото, пък да мисли, като междувременно Ви плаща наем за ползването на Вашата част.

Обобщено: В никой случай не отстъпвайте правата си заради детето - те не са в разрез с неговия интерес, както ще Ви бъде внушавано. Оттук-насетне за нея сте никой и скрупулите изчезват. На дневен ред е следващият.

И да иска наполовина на пазарната цена да придобие моя дял.Съответно аз не съм съгласен!
Вариант 3: Делба Съгласно ГПК има възможност за възлагане на неподеляемо жилище на съсобственика, който го ползва към датата на делбата и на публичната продан
Това ме притеснява МНОГО.
Също какво ще я посъветват да направи като контра мерки не знам!Ако поиска попечителство насреща или издръжка,която така или иначе плащам.Или това са различни казуси и се разглеждат по отделно!?
Съвета ви е да не спирам плащанията на моята част по ипотеката за да има проследяемост при евентуален процес!?
deangelo
Нов потребител

Назад към Семейни казуси