Здравейте,въпросът ми е относно следния казус :
Аз и приятелката ми живяхме на смейни начала дълги години имаме деца.Поради обстоятелста (банални) следва раздяла.Имаме закупено жилище на,което сме съсобственици с общи дялове.Остават 5 години до изплащането му!Поради ред причини децата и бившата ползват към момента общото жилище.
Аз имам част от наследствен апартамен и съм в процес на покупката му чрез ипотечен кредит с изплащане на дялове към останалите наследници брат и майка.Нямам възможности финансови и разчитам на продажбата на общия ни апартамент.Срещам неразбиране от страна на "бившата-приятелка" относно общата ни собственост.А именно продажба на апартамента ,закупуване от нея на моята част или подобно ,като целта е всеки сам да се оправя.
Какво мога да предприема ,какви са ми правата и евнтуално ,ако тя реши да ме съди по някой закон също!?
Аз искам и имам възможност да гледам децата си.Не абдикирам от задълженията си като родител ,плащам и доброволно издръжка .
- Дата и час: 19 Ное 2024, 18:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Фактическо съжителство,раздяла,деца и общ имот!!!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Фактическо съжителство,раздяла,деца и общ имот!!!
Здравейте ,защо никой не дискутира бих искал да има и други гледни точки освен тази на адвоката.
- deangelo
- Нов потребител
Здравейте. Не знам защо другите не коментират, аз съм изпуснал първия пост!
Виждам нещата в две съвсем отделни плоскости:
1. Емоционална - в т.ч. задълженията ви като родител. Казвате, че там няма проблеми.
2. Чисто материалната. Щом нямате сключен брак - не може да се говори за СИО, а сте си съсобственици с ОТДЕЛНИ дялове, обаче! Почти всичко е казано в Закона за собствеността - членове 30 до 36.
Или изпращате нотариално заверена покана да изкупи вашата част и при отказ - продавате на трето лице, или инициирате делба - доброволна или съдебна.
1. Емоционална - в т.ч. задълженията ви като родител. Казвате, че там няма проблеми.
2. Чисто материалната. Щом нямате сключен брак - не може да се говори за СИО, а сте си съсобственици с ОТДЕЛНИ дялове, обаче! Почти всичко е казано в Закона за собствеността - членове 30 до 36.
Или изпращате нотариално заверена покана да изкупи вашата част и при отказ - продавате на трето лице, или инициирате делба - доброволна или съдебна.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
guest1 написа:Здравейте. Не знам защо другите не коментират, аз съм изпуснал първия пост!
И сте прав относно т.1 .Материалния интерес съвсем не е за пренебрегване.
Ако тя реши да ме съди по някой закон също!?Имаме принципна договорка за общо/съвместно/пропорционално гледане на децата.С какво би ме изненадала /от законодателството / бившата при изпращането на нотариално заверена покана за делба!?
- deangelo
- Нов потребител
Очевидно е, че ви трябват пари сега. За съжаление, правната възможност е дело за делба, което ще се точи години.Не е за пренебрегване, че имате да изплащате апартамента още 5 години! Кой го е плащал досега, и кой ще го плаща занапред? Малко е брутално, но ако спрете плащанията по ипотечния заем, апартамента ще бъде изнесен на публична продан, и ще вземете някакви пари. Разбира се, приятелката Ви може да продължи да плаща, и това няма да действа. Не знам какво Ви е обяснил адвоката, но направете някаква стратегия и действайте
- dimist
- Потребител
dimist написа:Очевидно е, че ви трябват пари сега. За съжаление, правната възможност е дело за делба, което ще се точи години.Не е за пренебрегване, че имате да изплащате апартамента още 5 години! Кой го е плащал досега, и кой ще го плаща занапред? Малко е брутално, но ако спрете плащанията по ипотечния заем, апартамента ще бъде изнесен на публична продан, и ще вземете някакви пари. Разбира се, приятелката Ви може да продължи да плаща, и това няма да действа. Не знам какво Ви е обяснил адвоката, но направете някаква стратегия и действайте
Парите,да парите.. Плащан е разбира се от двама ни аз се падам съкредитор/съдлъжник ,а сумата по месечната вноска е нареждана от моя сметка с основание ипотека по сметката /която е по кредита/ на титуляра/бившата от която сметка банката си ги взима !Към момента аз не превеждам пари за погасяване тъй ,като смятам ,че не живеейки там да си плаща тя!
- deangelo
- Нов потребител
Не абдикирайте с плащането и не си заравяйте главата в пясъка. Колегата горе Ви го казва:
Вариант 1: Продан от двамата на трето лице. Най-бързо и ефективно, защото няма спорове помежду ви и продавате по търсена от вас пазарна цена. Ще ви трябва и съгласие на банката като ипотекарен кредитор, но това не е проблем.
Вариант 2: Единият плаща частта на другия. Също бързо и ефективно, но само ако купувачът има паричен ресурс. Друг проблем е, че е твърде вероятно да не се разберете за цената. На единият ще му е малко, на другия - много. Практиката ми сочи, че ако в тези случаи жената иска да изкупи дела на мъжа, незнайно защо очаква това да стане на половин цена.
Вариант 3: Делба. Бавно и разходно, но ако няма съгласие по горните два, не се ослушвайте. Заклещете я с делото, пък да мисли, като междувременно Ви плаща наем за ползването на Вашата част.
Обобщено: В никой случай не отстъпвайте правата си заради детето - те не са в разрез с неговия интерес, както ще Ви бъде внушавано. Оттук-насетне за нея сте никой и скрупулите изчезват. На дневен ред е следващият.
Вариант 1: Продан от двамата на трето лице. Най-бързо и ефективно, защото няма спорове помежду ви и продавате по търсена от вас пазарна цена. Ще ви трябва и съгласие на банката като ипотекарен кредитор, но това не е проблем.
Вариант 2: Единият плаща частта на другия. Също бързо и ефективно, но само ако купувачът има паричен ресурс. Друг проблем е, че е твърде вероятно да не се разберете за цената. На единият ще му е малко, на другия - много. Практиката ми сочи, че ако в тези случаи жената иска да изкупи дела на мъжа, незнайно защо очаква това да стане на половин цена.
Вариант 3: Делба. Бавно и разходно, но ако няма съгласие по горните два, не се ослушвайте. Заклещете я с делото, пък да мисли, като междувременно Ви плаща наем за ползването на Вашата част.
Обобщено: В никой случай не отстъпвайте правата си заради детето - те не са в разрез с неговия интерес, както ще Ви бъде внушавано. Оттук-насетне за нея сте никой и скрупулите изчезват. На дневен ред е следващият.
- lexotan
- Младши потребител
lexotan написа:Не абдикирайте с плащането и не си заравяйте главата в пясъка. Колегата горе Ви го казва:
И да иска наполовина на пазарната цена да придобие моя дял.Съответно аз не съм съгласен!
Вариант 3: Делба Съгласно ГПК има възможност за възлагане на неподеляемо жилище на съсобственика, който го ползва към датата на делбата и на публичната продан
Това ме притеснява МНОГО.
Също какво ще я посъветват да направи като контра мерки не знам!Ако поиска попечителство насреща или издръжка,която така или иначе плащам.Или това са различни казуси и се разглеждат по отделно!?
Съвета ви е да не спирам плащанията на моята част по ипотеката за да има проследяемост при евентуален процес!?
- deangelo
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|