начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Прехвърляне и подаряване на пари от сестра към брат

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне и подаряване на пари от сестра към брат

Мнениеот estatebg » 20 Май 2024, 11:17

Здравейте.
Със сестра ми имаме апартаменти, които родителите ни са прехвърлили съответно единия апартамент на мен , а другия на нея. Моя апартамент ( в който аз живея ) , се води по документи на нея , а нейния ( в който живее тя ), се води на мен. Нямали сме и нямаме никакви проблеми с това . Но , аз реших да продам апартамента, в който живея и който се води на сестра ми по документи.
Тя е съгласна и ще присъства на сделката. Проблема ми е как законно да получа парите от продажбата, тъй като документално тя продава своя апартамент. Ако тя ги получи и после ми ги преведе по сметка , какво ще бъде основанието за превода. А дали може при подписване на сделката аз директно да си получа парите по моя сметка, но пак трябва да има някакво основание, според мен.
Това ми е въпроса. Благодаря.
estatebg
Нов потребител

Re: Прехвърляне и подаряване на пари от сестра към брат

Мнениеот bozyo » 20 Май 2024, 11:47

... а след като вземете парите, да я изгоните от апартамента, в който тя живее и който по документи е Ваш?

толкова ли е трудно да уредите преди това отношенията помежду си, като направите между брат и сестра замяна на двата апартамента? така продаваният ще бъде Ваш и с пълно право ще получите парите от продажбата му.
bozyo
Потребител

Мнениеот guest1 » 20 Май 2024, 12:01

estatebg написа:Проблема ми е как законно да получа парите от продажбата, тъй като документално тя продава своя апартамент. Ако тя ги получи и после ми ги преведе по сметка , какво ще бъде основанието за превода.

Здравейте!
Щом вече сте в тази схема - може просто да купи „вашето“ жилище, което обитава в момента!
„Триъгълна сделка“ - казано на уличен жаргон.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот estatebg » 20 Май 2024, 12:22

Да, това е много добра идея. Най-вероятно ще направим това след тази сделка , защото тя вече предстои след 2 дни и няма как вече да я направим "триъгълна" . Ще прехвърлим моя апартамент на нея и тя ще ми плати с парите, които е получила. И казуса приключва.
estatebg
Нов потребител

Мнениеот estatebg » 20 Май 2024, 12:42

bozyo написа:... а след като вземете парите, да я изгоните от апартамента, в който тя живее и който по документи е Ваш?

толкова ли е трудно да уредите преди това отношенията помежду си, като направите между брат и сестра замяна на двата апартамента? така продаваният ще бъде Ваш и с пълно право ще получите парите от продажбата му.

Това, за което говорите (изгонването) никога няма да се случи, въпреки че сте прав, че би могло. Поисках съвет за получаването на парите, тъй като се сетихме за това преди сделката. Всъщност само от това ,че се сещаме за парите в последния момент, можете да сформирате мнение за евентуални измамни намерения от моя страна.
Благодаря за отделеното време,все пак.
estatebg
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 20 Май 2024, 13:25

estatebg написа:
bozyo написа:... а след като вземете парите, да я изгоните от апартамента, в който тя живее и който по документи е Ваш?

Това, за което говорите (изгонването) никога няма да се случи, въпреки че сте прав, че би могло.

При Вас може да не се случи, но понякога се случва - разни хора, разни идио ... упс, идеали!

Пп. Явно нямате време за замяна, а и няма нужда.
От вашето „мъжество“ зависи - дали няма да поискате още пари от сестра си. С мотив, че вашата собственост е по-по-най.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот estatebg » 20 Май 2024, 14:26

guest1 написа:
estatebg написа:

Това, за което говорите (изгонването) никога няма да се случи, въпреки че сте прав, че би могло.

При Вас може да не се случи, но понякога се случва - разни хора, разни идио ... упс, идеали!

Пп. Явно нямате време за замяна, а и няма нужда.
От вашето „мъжество“ зависи - дали няма да поискате още пари от сестра си. С мотив, че вашата собственост е по-по-най.

Да, така е. Винаги съм се чудил как живеят измамниците с тази тежест... Но пък на тях дължим част от прогреса(съдебна система, закони, общо взето - хляб за много хора) :)
estatebg
Нов потребител

Назад към Семейни казуси