начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Колизия с Европейското право при разрешение за престой

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Колизия с Европейското право при разрешение за престой

Мнениеот nickbg » 19 Юни 2024, 15:41

Преди време се преселих в БГ и получих разрешение за престой като гражданин на ЕС (нямах БГ гражданство макар и да съм роден и израснал в БГ). Заедно с мен подобно разрешение получи и приятелката ми, която не е гражданин на ЕС, както и нашия син. Всичко стана много лесно и почти без разходи заради ЗВПНРБГЕСЧТС (да има такъв закон!)

Междувременно аз взех българско гражданство. Синът ми също. Сега идва време да подновяваме разрешението за престой на приятелката ми. В Отдел Миграция ни казаха, че тъй-като аз вече съм български гражданин процедурата трябва да е по Закона за чужденците, а не по ЗВПНРБГЕСЧТС.

Не съм сигурен, че в Отдел Миграция са прави. През 2017 в СЕС имаше т.н. дело Lounes в което испанка съди Великобритания, че третира нейния съпруг (който не е гражданин на ЕС) не според техния ЗВПНРБГЕСЧТС, а като британка защото междувремено е взела британско гражданство. И решението на СЕС бе, че това би било дискриминация - тя, един вид, би имала по-малко права в сравнение с това ако не бе взела британско гражданство.

Моят случай е аналогичен.

По същество, в Отдел Миграция ми отговориха така както през 2016г са отговорили британските миграционни служби. Разликата е, че, все пак, междувременно СЕС се е произнесъл по делото Lounes.

Може ли някой да коментира?

Ето информация за казуса Lounes: https://curia.europa.eu/jcms/upload/doc ... 0121bg.pdf
nickbg
Младши потребител

Re: Колизия с Европейското право при разрешение за престой

Мнениеот ivanov_p » 20 Юни 2024, 08:05

Като го коментира някой какво ще ви олекне? Администрацията по една или друга причина, най-вероятно незнание, ви е дала нежелан от вас отговор. От тук нататък трябва да се обърнете към адвокат, занимаващ се с подобни дела и да се тръгне по законоустановения ред, вероятно обжалване и каквото е предвидено. Може някой да говори с отговорните фактори и позовавайки се на приетото решение да ги убеди да се съобразят с него, малко вероятно е, но не пречи да се пробва.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Общи дискусии