начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Заплатени паркоместа

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заплатени паркоместа

Мнениеот ivo756 » 18 Яну 2024, 18:52

Здравейте, мога ли аз, като гражданин да изисквам от общината да ми предостави списък от заплатените паркоместа в града.
ivo756
Нов потребител

Re: Заплатени паркоместа

Мнениеот guest1 » 18 Яну 2024, 21:07

Здравейте.
Ако вашата община предлага услугата - Абонамент за паркиране „Индивидуално паркомясто“ - трябва да каже, кои места са заети/заплатени и кои свободни.
Но ако искате информация - кой ги е платил - ще ви откажат.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ivo756 » 19 Яну 2024, 08:31

guest1 написа:Здравейте.
Ако вашата община предлага услугата - Абонамент за паркиране „Индивидуално паркомясто“ - трябва да каже, кои места са заети/заплатени и кои свободни.
Но ако искате информация - кой ги е платил - ще ви откажат.

Няма да искам да ми кажат, кой е платил, ще искам за дадена улица, кои паркоместа са заплатени, защото доста собственици на магазини са сложили конуси с надпис "Платено ...", но мен ме съмнява, че са платили.
ivo756
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 19 Яну 2024, 09:25

ivo756 написа:Няма да искам да ми кажат, кой е платил, ще искам за дадена улица, кои паркоместа са заплатени, защото доста собственици на магазини са сложили конуси с надпис "Платено ...", но мен ме съмнява, че са платили.

Със същия успех можеше да попитате в BG-Mamma или на друго място. Въпросът ви не е юридически (за рамката), практически - как е уредено във вашата община.
В съответната наредба при нас пише:
Не се издава разрешение, когато:
1. искането се отнася за места, с въведени забрани за паркиране или
2. е налице липса на градоустройствена възможност;
3. искането се отнася за паркомясто, попадащо в зона по чл. ** от настоящата наредба и в група от по-малко от три паркоместа, както и ако след издаването на разрешението в групата, остават по-малко от две паркоместа за паркиране на друго основание.

Принципно този въпрос
ivo756 написа:мога ли аз, като гражданин да изисквам от общината

е излишен.
Едно, че всеки има право да иска - просто не винаги ще получи исканото.
Другото е, че общината е конкретната територия заедно с цялото население, инфраструктура и всичко останало. А общинската администрация (към която вие ще се обърнете) е само административен орган на Общината!
Изразът „L'État – c'est moi! / Държавата – това съм аз!“ остана в историята.

guest1
Активен потребител

Мнениеот dimist » 19 Яну 2024, 11:50

Конуси с надпис "платено" са самодейност. Ако действително има абонамент, общината поставя знак с ъс "Спирането забранено" и отдолу в правоъгълна табела "Служебен абонамент - Х места, в работни дни и в събота от...часа до ....часа". Подайте сигнал в "Градско мобилност" , ако е за София. Те идват ,прибират конусите, а ако някой си признае, че са негови, го глобяват. Тия конуси не дават право на безплатно паркиране, но ако за автомобила е платено паркирането, скобарката ще го отмине. Правете разлика между "Служебен абонамент" , който дава право на паркиране на определено индивидуално паркоместо, което е запазено , и абонамент за паркиране по местоживеене, което дава право да паркирате в определен участък от града, без да гарантира че ще има свободно паркоместо.
dimist
Потребител

Мнениеот guest1 » 19 Яну 2024, 12:58

dimist написа:Конуси с надпис "платено" са самодейност. Ако действително има абонамент, общината поставя знак с ъс "Спирането забранено" и отдолу в правоъгълна табела "Служебен абонамент - Х места, в работни дни и в събота от...часа до ....часа". Подайте сигнал в "Градско мобилност" , ако е за София. Те идват ,прибират конусите, а ако някой си признае, че са негови, го глобяват. Тия конуси не дават право на безплатно паркиране, но ако за автомобила е платено паркирането, скобарката ще го отмине. Правете разлика между "Служебен абонамент" , който дава право на паркиране на определено индивидуално паркоместо, което е запазено , и абонамент за паркиране по местоживеене, което дава право да паркирате в определен участък от града, без да гарантира че ще има свободно паркоместо.

Целия пост е „свободни съчинения“!
Най-малкото - не се знае, за коя община става дума!
При нас, в Наредбата пише
Разрешените места за паркиране се сигнализират по разбираем начин, указващ че паркомястото е платено за „Служебен абонамент“. Сигнализирането и маркирането се извършва от ползвателя за негова сметка посредством съответния пътен знак и по желание с подвижна преносима табела.

С малката подробност, че „съответния пътен знак“ не е регламентиран!

И друго - освен „пренциално паркиране на живущите“ (паркиране по местоживеене) и „Служебен абонамент“ има и „Месечен абонамент за район“, „Месечен абонамент“ за цялата зона и „Индивидуално паркомясто“.

guest1
Активен потребител

Назад към Общи дискусии