Здравейте,
Довършвам имот в село край Варна от миналата година, като през втората й половина пуснахме ток (т.нар. временен, но с директно свързване на къщата, тъй като кабели и всичко бе прекарано...за нов имот става на въпрос).
През първите два-три месеца всичко бе нормално - сметки около 100лв. През декември обаче сметката бе над 1000лв. Следващите два месеца пак подобни суми и искане за 50% предплащане на следващите фактури.
Питах ги защо искат предплащане, а отговора бе "има го в общите условия и ако решим имаме право". Съгласих се.
Започнах от март месец да си отчитам електромера и да записвам клипчета с числата и датата.
Вчера получих фактура с начислена потребена енергия от 915квч. докато по електромер са 407,9квч.
Платих фактурата, тъй като я пращат и оставят на клиентите си максимум седмица като срок за плащане.
Писах на Енерго Про по мейла искане да ми разснят как се получава тази разлика и ако е необходимо да назначат проверки. Най-вероятно обаче отговор няма да получа. На място служителите им едва ли ще искат да гледат клипчета и ще кажат "дой ХХ лева такса за замерване на електромер", а електромера си отчита сякаш нормално. Проблема е с фактурирането.
Тъй като съм на промишлен ток и имота ми не е въведен в експлоатация не смея много да се разправям за да нямам проблеми после.
Обръщам се към вас с молба за съвет какво може да се направи в моя случай.
- Дата и час: 19 Ное 2024, 18:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Фактури от Енерго про с двойни спрямо реалните показания
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Фактури от Енерго про с двойни спрямо реалните показания
Това последното изречение, че сте на промишлен ток е абсурдно. Не трябва да е така.
Вижте си договора, прочетете го добре и тогава адвокат (за препоръчване от Варна, щото е най-близо и има добри) и след това евентуално КЗП.
Вижте си договора, прочетете го добре и тогава адвокат (за препоръчване от Варна, щото е най-близо и има добри) и след това евентуално КЗП.
- berto
- Потребител
Здравейте. Ще говоря по принцип, не мога да взема отношение относно показанията на „електромера“.
Това изречение си е точно както трябва. Защото
Фактически може цялата вътрешна инсталация да е готова, но юридически - говорим за строеж, а не за битов абонат.
Освен реалното потребление - на промишлените абонати (които са на свободния пазар) им начисляват и показания за „Достъп“! Вероятно от там е разликата!
Адвоката трябва да е от Варна, защото там е седалището на Енерго Про и всички дела са във Варненски съд.
berto написа:Това последното изречение, че сте на промишлен ток е абсурдно. Не трябва да е така.
Това изречение си е точно както трябва. Защото
angelovarna написа:Тъй като съм на промишлен ток и имота ми не е въведен в експлоатация ...
Фактически може цялата вътрешна инсталация да е готова, но юридически - говорим за строеж, а не за битов абонат.
Освен реалното потребление - на промишлените абонати (които са на свободния пазар) им начисляват и показания за „Достъп“! Вероятно от там е разликата!
berto написа:Вижте си договора, прочетете го добре и тогава адвокат (за препоръчване от Варна, щото е най-близо и има добри)
Адвоката трябва да е от Варна, защото там е седалището на Енерго Про и всички дела са във Варненски съд.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Да, абсолютно всичко е готово. Работи се по завършване на фасадата на имота, пътеки около него и наесен живот и здраве ще се въвежда в експлоатация. Имаме и прясно издадено становище от Енерго-Про, че имота е готов за присъединяване (изисква се за целите за въвеждане в експлоатация).
Разликата от показанията на електромера и посоченото във фактурата е малко повече от двойна. Няма разбивка във фактурата кое какво е, няма посочено какво е засечено от тях като числа. Има само количество потребена енергия.
Иначе цената в случая се формира така (екранна снимка на част от фактурата):
Доколкото я разчитам правилно - пренос и достъп във всичките им изражения се пишат отделно. Но проблема не е до толкова цената, колкото факта, че се фактурира съвсем различно количество енергия от реално потребената.
Иначе от Енерго Про ми се обадиха днес и до преди час имаше екип на място - замериха електромера и всичко с него е наред. Не съм и мислил друго, тъй като показвания от него отчетен разход изглежда нормален. Накрах ги да заснемат числата и да ги посочат като се отчетат за замерването.
Очаквам писмен отговор от Енерго Про за разминаването фактура - електромер. Но да видим.
Като потребител на промишлен ток КЗП не може да помогне с нищо до колкото зная.
Не искам да се съдим или плашим с адвокати, тъй като все още не ми е въведен в експлоатация имота. Но означава ли това, че ръцете са ми вързани и ще плащам двойно и повече докато не си завърша имота?
Разликата от показанията на електромера и посоченото във фактурата е малко повече от двойна. Няма разбивка във фактурата кое какво е, няма посочено какво е засечено от тях като числа. Има само количество потребена енергия.
Иначе цената в случая се формира така (екранна снимка на част от фактурата):
Доколкото я разчитам правилно - пренос и достъп във всичките им изражения се пишат отделно. Но проблема не е до толкова цената, колкото факта, че се фактурира съвсем различно количество енергия от реално потребената.
Иначе от Енерго Про ми се обадиха днес и до преди час имаше екип на място - замериха електромера и всичко с него е наред. Не съм и мислил друго, тъй като показвания от него отчетен разход изглежда нормален. Накрах ги да заснемат числата и да ги посочат като се отчетат за замерването.
Очаквам писмен отговор от Енерго Про за разминаването фактура - електромер. Но да видим.
Като потребител на промишлен ток КЗП не може да помогне с нищо до колкото зная.
Не искам да се съдим или плашим с адвокати, тъй като все още не ми е въведен в експлоатация имота. Но означава ли това, че ръцете са ми вързани и ще плащам двойно и повече докато не си завърша имота?
- angelovarna
- Нов потребител
angelovarna написа:Но проблема не е до толкова цената, колкото факта, че се фактурира съвсем различно количество енергия от реално потребената.
За да твърдите подобно нещо - във фактурата трябва да има посочени показания - „старо“, „ново“ и „разлика“.
От своя страна вие трябва да покажете ваши данни/снимка за същите дати.
Много хора твърдят, че зимата сметките им са били завишени - без да мислят, че тази зима беше по-студена.
angelovarna написа:Като потребител на промишлен ток КЗП не може да помогне с нищо до колкото зная.
Като потребител на каквато и да е енергия - първото място за посещение и жалба е КЕВР.
- guest1
- Активен потребител
Благодаря за насоката към КЕВР. Вчера получих съобщение от Енерго Про по мейла, че са входирали сигнала. Ще изчакам една-две седмици за да видя ще има ли раздвижване някакво и ако не - явно ще опитам със сигнал към КЕВР.
Иначе, както по-горе написах - дойде ми фактура за над 900 потребени киловатчаса, имам заснемани показания на електромера за периода преди фактурирания, фактурирания и след него - числата по електромер са наполовина. На фактура не изписват показания, а само потребление.
Иначе, както по-горе написах - дойде ми фактура за над 900 потребени киловатчаса, имам заснемани показания на електромера за периода преди фактурирания, фактурирания и след него - числата по електромер са наполовина. На фактура не изписват показания, а само потребление.
- angelovarna
- Нов потребител
angelovarna написа:Иначе, както по-горе написах - дойде ми фактура за над 900 потребени киловатчаса, имам заснемани показания на електромера за периода преди фактурирания, фактурирания и след него - числата по електромер са наполовина. На фактура не изписват показания, а само потребление.
Понеже питате за Енерго-Про и се небитов клиент (с промишлена енергия) - ето от фирмата „Обяснение на фактура за повече обекти на небитови клиенти“.
Както ще видите - освен самата фактура за електроенергия - има и „Приложение А“ към нея. В това приложение има таблица, в която се посочват показанията „старо, ново и разлика“.
Странно е, защо ви е издадена „фактура за повече обекти“, а не „фактура за един обект на небитови (микростопански) клиенти“ - в която всичко се пише на една страница?
- guest1
- Активен потребител
angelovarna написа:Разликата от показанията на електромера и посоченото във фактурата е малко повече от двойна. Няма разбивка във фактурата кое какво е, няма посочено какво е засечено от тях като числа. Има само количество потребена енергия.
не съм абонат на Енерго Про, но в моята фактура се вижда за кои периоди става дума. включително има от месец за месец малки отклонения, в зависимост кога са отчитали електромерите. аз лично в такъв случай бих си въвел информацията от всички фактури до момента в електронна таблица, за да се видят "дупките".
angelovarna написа:Иначе цената в случая се формира така...
на картинката пише (след време ще изчезне) "Достъп високо напрежение", "Пренос високо напрежение", "Достъп средно/ниско напрежение". още по-учудващо е, че в последната точка пише само 341 кВтч. с такива мизерни количества потребена енергия нещо не вярвам да имате достъп до далекопровод 110 кВ, т.е. високо напрежение.
случайно да сте повече от един строеж на едно общо отклонение?
- bozyo
- Потребител
bozyo написа:на картинката пише (след време ще изчезне) "Достъп високо напрежение", "Пренос високо напрежение", "Достъп средно/ниско напрежение". още по-учудващо е, че в последната точка пише само 341 кВтч. с такива мизерни количества потребена енергия нещо не вярвам да имате достъп до далекопровод 110 кВ, т.е. високо напрежение.
Няма да изчезне нищо.
Ето една статия, в която подробно е обяснено - Как се формира цената на електроенергията?
Компоненти на цената
Цена за разпределение - сбор от цените за достъп и пренос на електроенергия.1. Цената за достъп е цената за управление на електроразпределителната мрежа.
Цена за снабдяване - сбор от сумите по различните тарифи, добавката за зелена енергия и акциза + цена пренос + цена достъп + цена производство. 90% от разходите представляват плащания за електроенергия към НЕК.
2. Цената за пренос е цената за поддръжка, реконструкция и разширяване на електроразпределителната мрежа.1. Тарифа - в зависимост от избрания начин на измерване ...
2. Добавка за зелена енергия - заплаща се от всички потребители и се превежда от електроразпределителните дружества към НЕК. Тя представлява стойността на екологично чистата енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници.
3. Цена за пренос през електропреносната мрежа - заплаща се от всички потребители и се превежда от електроразпределителните дружества (ЕРД) на НЕК като собственик на преносната мрежа за нейното поддържане и развитие.
4. Цена за достъп до електропреносната мрежа - заплаща се от всички потребители и се превежда от ЕРД на НЕК - Енергиен системен оператор за управление на енергийните потоци при пренасянето на енергията.
5. Цена за високоефективно комбинирано производство - заплаща се от всички потребители и се превежда от ЕРД на НЕК.
6. Акциз - акцизът е данък, чийто размер се определя съгласно Закона за акцизите и данъчните складове.
bozyo написа:случайно да сте повече от един строеж на едно общо отклонение?
По-скоро има няколко абонатни номера (обекти) на един клиентски номер.
- guest1
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|