начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Вдовишка пенсия

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Вдовишка пенсия

Мнениеот Veska99 » 27 Дек 2011, 00:46

Съпругът ми почина на 56 г. той получаваше пенсия по категория ,аз съм на 53 г. безработна имам ли право да получавам част от неговата пенсия.Предварително ви благодаря за отговора.
Vasq99
Аватар
Veska99
Младши потребител

Re: Вдовишка пенсия

Мнениеот yordanov_hs » 27 Дек 2011, 15:38

Не!
Съпругата има право на наследствена пенсия, ако е навършила 55 години /засега/- 82 (2) КСО, или казано по друг начин 5 години преди придобиване право на пенсия .
Необходимо е заявление за отпускане на наследствени пенсии и документите, изброени в чл. 4 НПОС. (В зависимост от това, кой претендира за тази пенсия.) Съпругата не може да получи лична пенсия, преди да е изпълнила условията за това. Може да продължи да се получава наследствената пенсия и след като е придобито право на лична пенсия за стаж и възраст, ако нейният размер + 20 % от пенсията на покойния е по-малък от наследствмената й пенсия от него. Никой не я задължава да иска личната пенсия.
yordanov_hs
Младши потребител

Re: Вдовишка пенсия

Мнениеот Veska99 » 27 Дек 2011, 15:59

Благодатя много за изчерпателният отговор .
Vasq99
Аватар
Veska99
Младши потребител

Назад към Осигурително право