- Дата и час: 19 Ное 2024, 20:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ТЕЛК при деца
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
ТЕЛК при деца
Здравейте, извинявам се, ако темата не е за тук, но просто не видях по-подходящо място. През октомври 2010 детето ми мина на ТЕЛК. Заболяването му беше открито през 2008г. и имам епикриза от тогава със съответната диагноза. При освидетелстването бях представила всички налични медицински документи, но въпреки всичко в ЕР за дата на инвалидизиране беше отбелязано 08.2010г. (датата на подаване на молбата). Проблемът е следния: подадох молба в районната картотека за преосвидетелстване по повод промяна датата на инвалидизиране, но ми беше отказана такава Не можело! Искам да попитам някой компетентен по тези въпроси имаме ли законно право за такава промяна при положение, че грешката е тяхна, защото аз няколко пъти вече представих епикризата удостоверяваща началната дата на заболяването, или наистина закона не позволява такава 4 месеца след издаване на решението? И защо така упорито ми се отказва още от самото начало да се отбележи коректно ДИ? Дано съм описала всичко достатъчно ясно. Благодаря предварително!
- maya78
- Нов потребител
Re: ТЕЛК при деца
Правилно са ви написали началната дата на подаване на молбата за ТЕЛК, а не началната дата на епикризата на заболяването ,ако това не ви устройва жалете пред НЕЛК ,но не виждам лично аз смисъл.
- donna
- Старши потребител
Благодаря за отговора, но на много други деца минали преди и след това на ТЕЛК са им писали датата от представените епикризи. Не споря с Вас, напротив благодаря за вниманието, но ми е интересно на какво се дължи това!? И какви в крайна сметка са критериите за определянето на тази дата? Или наистина няма оправия в тази държава!?
- maya78
- Нов потребител
ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА
Чл. 19. (1) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г.) Месечните помощи за деца до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст се отпускат от началото на месеца, през който е подадена молба-декларацията с необходимите документи и са налице условията по чл. 7 ЗСПД.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г., доп. - ДВ, бр. 41 от 2010 г.) Месечните помощи за деца с трайни увреждания по чл. 7, ал. 8 ЗСПД се отпускат от началото на месеца, следващ месеца, през който е издадено експертното решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечните помощи се отпускат от началото на месеца, през който е подадена.
(3) (Нова - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 7 от 2011 г., в сила от 21.01.2011 г.) В случаите на преосвидетелстване на дете с трайно увреждане месечната помощ се отпуска от 1-во число на месеца, през който е отпаднало основанието за получаването й, при условие че няма промяна във вида и степента на трайното увреждане или в степента на трайно намалената работоспособност, които да водят до отпадане на правото, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на издаване на новото експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната помощ се отпуска от началото на месеца, през който е подадена.
(4) (Нова - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г.) Месечната помощ по чл. 7, ал. 8 ЗСПД се изплаща до навършване на 20-годишна възраст на лицето с трайни увреждания.
Мисля, че това ще Ви бъде от полза.
Правото е за бдящия, не за спящия!
-
crane_law - Младши потребител
Благодаря и на двама Ви за отделеното време и внимание!
- maya78
- Нов потребител
здравейте!можели и аз да поискам мнението на компетентните по ТЕЛК ?дъщеря ми има действащ телк от май 2010 и е валиден до 2012 но тай като си сменихме местожителството реших да си сменя и социалните служби и проблемът дойде,оказа се че в новите социални работят с нови решения,в които за деца под 16 год вече пише вид и степен на увреждане вместо трудова не работоспособност и тай като в нашият я няма тази поправка не ни признават телка,а в града от който е издаден не могат да го поправят защото дори не работят с тази нова програма.въпросът ми е,имат ли правото да не ми го признават при заварено вече положение и към кого в крайна сметка трябва да се обърна,за да мога да си вземам телка на детето?!благодаря предварително и ще се радвам ако някои може да ми помогне.
- emiliq84
- Нов потребител
До maya78-По-горе правилно е цитирана наредбата,но нещата зависят и от диагнозата. Има диагнози при които за начална дата се вписва датата на раждане.Например при генетични заболявания.В ТЕЛК прекрасно го знаят.
Преди две години имахме точно такъв случай. Обжалвахме пред НЕЛК. Дори и там се опитаха да се направят на интересни,но накрая уважиха иска и вписаха датата на раждане.
Преди две години имахме точно такъв случай. Обжалвахме пред НЕЛК. Дори и там се опитаха да се направят на интересни,но накрая уважиха иска и вписаха датата на раждане.
- monik
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|