Здравейте.
Получих предписание от ВиК да си закупя нов водомер, тъй като от монтирането на сегашния са минали повече от 10 години и вече не може да се разчита, че отчита точно. Дадоха ми контакти на три фирми, от които да си избера продавач.
Въпросът ми е: това законно ли е и длъжен ли съм да се съобразя с това предписание? Водомерите собственост на абонатите или на ВиК са? Доколкото си спомням, не съм закупувал сегашния, а ми е сложен от ВиК. Засега игнорирам предписанието и хич не ми се занимава с това, но мога ли да си навлека някоя санкция така?
- Дата и час: 19 Ное 2024, 20:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Длъжен ли съм да закупя водомер?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Длъжен ли съм да закупя водомер?
Здравейте.
Естествено, че водоемите се проверяват, монтират и планират от служители на съответното ВиК дружество. Но все още се купуват от ползвателя и са негова собственост. За разлика от електромерите, при които всичко е за сметка на електроразпределителното дружество. Те пък "вкарват " тези разходи в цената на електроенергията и пак клиентите плащат, но косвено.
Имате два варианта, в зависимост дали сте в самостоятелна сграда или в блок. В първия случай ще ни принудят са смените водомера, като прекъснат водоподаването. При втория ще мрънка, но ще ви търпят.
Естествено, че водоемите се проверяват, монтират и планират от служители на съответното ВиК дружество. Но все още се купуват от ползвателя и са негова собственост. За разлика от електромерите, при които всичко е за сметка на електроразпределителното дружество. Те пък "вкарват " тези разходи в цената на електроенергията и пак клиентите плащат, но косвено.
Имате два варианта, в зависимост дали сте в самостоятелна сграда или в блок. В първия случай ще ни принудят са смените водомера, като прекъснат водоподаването. При втория ще мрънка, но ще ви търпят.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Санкцията си тече от изтичането на десетгодишния срок и е ежемесечна, начислява се потребление на база. Ако сте много хора с голямо потребление може и да сте на сметка, но не е коректно към другите, а и "общата" вода би трябвало да се дели между тези без водомери, не знам дали го приеха.
- ivanov_p
- Активен потребител
А не мога ли да предам сегашния водомер за проверка, вместо да купувам нов? Той е с дистанционно отчитане, т. е. отговаря на изискванията.
- ezlatarev
- Младши потребител
ezlatarev написа:А не мога ли да предам сегашния водомер за проверка, вместо да купувам нов? Той е с дистанционно отчитане, т. е. отговаря на изискванията.
По принцип - това е начина, но не сте казали модел на сегашното СТИ (средство за търговско измерване) и за кое ВиК дружество става дума (какви конкретни изисквания имат).
У дома все още ползваме старите водомери - стрелкови брояч, „мокър“ тип - но няма забележки от страна на ВиК.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
- guest1
- Активен потребител
ezlatarev написа:А не мога ли да предам сегашния водомер за проверка, вместо да купувам нов? Той е с дистанционно отчитане, т. е. отговаря на изискванията.
Би трябвало да може, предполагам, че зависи от това с кои водари си имате работа. Личен опит - "Софийска (гола) вода" за проверка ми искаха преди три години малко по-ниска сума от цената на нов водомер. Затова предпочетох новия. Въпрос на преценка е.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
ezlatarev написа:Здравейте.
Получих предписание от ВиК да си закупя нов водомер, тъй като от монтирането на сегашния са минали повече
Ако живеете в сграда-етажна собственост сте длъжен, защото водомерите са само разпределители - водата се заплаща според показанията на общия водомер, който е собственост и се подменя от ВиК оператора. Ако сте в еднофамилна жилищна сграда - та операторът трябва да си го смени.
- karlson
- Потребител
ykovachev написа:ezlatarev написа:А не мога ли да предам сегашния водомер за проверка, вместо да купувам нов? Той е с дистанционно отчитане, т. е. отговаря на изискванията.
Би трябвало да може, предполагам, че зависи от това с кои водари си имате работа. Личен опит - "Софийска (гола) вода" за проверка ми искаха преди три години малко по-ниска сума от цената на нов водомер. Затова предпочетох новия. Въпрос на преценка е.
Не си длъжен да проверяваш водомера при доставчика на водата, може във всяка лицензирана от ДАМТН лаборатория, на някои цените са доста ниски, включително за комплексна услуга - демонтаж, проверка, монтаж и пломбиране.
- dimist
- Потребител
dimist написа:Не си длъжен да проверяваш водомера при доставчика на водата, може във всяка лицензирана от ДАМТН лаборатория, на някои цените са доста ниски, включително за комплексна услуга - демонтаж, проверка, монтаж и пломбиране.
Съгласен, но като го правя веднъж на н години, не ми е голяма грижа. Впрочем, когато смених старите беласишки водомери с италиански, изведнъж консумацията падна с 1/3. А преди това си мислех,
че крив водомер може да показва само по-малко
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|