начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Как се патентова изобретение с "отворен код"

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как се патентова изобретение с "отворен код"

Мнениеот vargvv » 31 Яну 2008, 13:36

Здравейте.

Опитвам се да намеря начин да патентовам едно "изобретение" така че то да остане отворено за използване от всички които искат да го използват. Идеята ми е то да се патентова , по такъв начин че да не може да се ограничи достъпа на обществото до него. Няма проблеми ако някой иска да изкарва пари от него, но да няма ограничения. Всички да са с еднакви права.

По принцип въпроса ми е според Българското законодателство. Някой ако е запознат как стоят нещата според Европейското или Американското също би било от полза.

Благодаря предварително на всички отзовали се!
vargvv
Нов потребител

Мнениеот hr.stoyanoff » 31 Яну 2008, 14:05

hr.stoyanoff
Младши потребител

Мнениеот krassy_stankova » 31 Яну 2008, 19:18

Зависи какво разбираш под "изобретение". Някои "изобретения" не могат да бъдат патентовани, като например компютърните програми.
krassy_stankova
Младши потребител

Мнениеот vargvv » 01 Фев 2008, 11:22

"Изобретение"-то е машина с реални физически параметри.
vargvv
Нов потребител

Re: Как се патентова изобретение с "отворен код"

Мнениеот commanchero » 26 Ное 2008, 03:39

8) Привет. Вашето желаание ме навежда на мисълта че се притеснявате ,дали ще допуснат патента ви до знанието на широката общественост.Това пък ме кара да мисля че изобретението е в сферата на алтернативните енергии :wink: Ако съм прав ,значи няма как да стане това което искате,в смисъл че ще имате много ядове.Аз лично съм правил опити не заради някаква печалба,а поне името ми да остане като откривател.След доста четене и ровене по чуждестранните сайтове разбрах,че не само че е почти невъзможно,но и опасно за личното ми здраве :D Има лобита ,които не биха ви позволили да направите такава постъпка безнаказано и имат свой хора заемащи постове в патентните бюра,които пресяват всичко което се опитва да бъде патентовано.Може да ви изглежда параноично,но не е! Моят съвет е да пуснете информацията в сайтовете за да могат хората свободно да черпят от идеите ви.Има доста изобретатели които са на този вариант отдавна,след проблемите които споменах.Държа да спомена че не съм юрист и случайно попаднах на форума търсейки нещо за което от ключова дума стигнах до вашия проблем .Ако желаете с удоволствие бих обсъдил с вас идеите ви,щом смятате че не бива да са тайна. Ел.поща ми е: commanceero@abv.bg
С уважение: Димитър Димитров
commanchero
Нов потребител

Назад към Интелектуална собственост