Здравейте!
Имам парцел (след доброволна делба), в който има съществуваща складова (стоманено-бетонна) постройка.
Желанието ми е да надстроя склада с един етаж жилищна част(около 99кв.м.), има ли възможност това да се получи като едноетажната част да бъде самостоятелна или щом ползвам конструкцията на склада задължително се води надстройка и става една цяла сграда. И как стоят нещата документално? Благодаря!
- Дата и час: 19 Ное 2024, 18:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Едноетажна къща над съществуващ склад
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Едноетажна къща над съществуващ склад
То във всяка сграда може да има самостоятелни обекти. А дали ще Ви разрешат да строите и при какви параметри, проверете в общината.
- dimist
- Потребител
angelova91 написа:Желанието ми е да надстроя склада с един етаж жилищна част...
... като едноетажната част да бъде самостоятелна ...
явно дори не усещате колко си противоречите. допускаме за удобство, че складът е едноетажен. след като искате да го надстроявате, жилищната част ще бъде вече втори етаж, пък макар и с отделен вход и/или стълбище. ако се замени "едноетажната" с "жилищната част", изречението би имало смисъл.
angelova91 написа:или щом ползвам конструкцията на склада задължително се води надстройка и става една цяла сграда.
ако решите да залепите жилищната част отстрани, това би било пристрояване, и в зависимост дали ще ползвате съществуваща стена на склада пак може да е една сграда. но говорите точно за надстройка, т.е. за строеж върху съществуваща сграда, което няма как по документи да се оформи като висяща във въздуха нова сграда. то е преустройство и надстрояване на съществуващата сграда. за последното ще ви трябват документите за строежа на склада и оценка от конструктор дали основите и стените му ще издържат тежестта на още един етаж. много е вероятно стените да са предвидени само за лек покрив, а не за още една междуетажна плоча и за още стени.
при невъзможност да докажете носимостта на стария строеж, вероятността да получите разрешение за строеж за надстройката е практически нулева. чак след него идват ограниченията за височина на застрояване по закон.
- bozyo
- Потребител
bozyo написа:говорите точно за надстройка, т.е. за строеж върху съществуваща сграда, което няма как по документи да се оформи като висяща във въздуха нова сграда. то е преустройство и надстрояване на съществуващата сграда. за последното ще ви трябват документите за строежа на склада и оценка от конструктор дали основите и стените му ще издържат тежестта на още един етаж. много е вероятно стените да са предвидени само за лек покрив, а не за още една междуетажна плоча и за още стени.
Това не е съществен технически проблем. Няма да я първи случай, когато се надстроява съществуваща сграда, с малка товароносимост на стените.
"Просто" се правят допълнителни основи и носещи колони. Надстройката става като "наклона сграда" - долната част не носи нищо.
Друг въпрос е, че при малка съществуваща сграда - колоните се правят външно. Фасадата става странна, меко казано.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
bozyo написа:angelova91 написа:Желанието ми е да надстроя склада с един етаж жилищна част...
... като едноетажната част да бъде самостоятелна ...
явно дори не усещате колко си противоречите. допускаме за удобство, че складът е едноетажен. след като искате да го надстроявате, жилищната част ще бъде вече втори етаж, пък макар и с отделен вход и/или стълбище. ако се замени "едноетажната" с "жилищната част", изречението би имало смисъл.angelova91 написа:или щом ползвам конструкцията на склада задължително се води надстройка и става една цяла сграда.
ако решите да залепите жилищната част отстрани, това би било пристрояване, и в зависимост дали ще ползвате съществуваща стена на склада пак може да е една сграда. но говорите точно за надстройка, т.е. за строеж върху съществуваща сграда, което няма как по документи да се оформи като висяща във въздуха нова сграда. то е преустройство и надстрояване на съществуващата сграда. за последното ще ви трябват документите за строежа на склада и оценка от конструктор дали основите и стените му ще издържат тежестта на още един етаж. много е вероятно стените да са предвидени само за лек покрив, а не за още една междуетажна плоча и за още стени.
при невъзможност да докажете носимостта на стария строеж, вероятността да получите разрешение за строеж за надстройката е практически нулева. чак след него идват ограниченията за височина на застрояване по закон.
Имам разрешително за строеж на старата постройка, която искам да надстоя. Нямам план, нямам актове 14,15,16 или поне не са запазени у мен, тъй като е построена преди 30 години. Необходимо ли ще ми е ново заснемане на съществуващата сграда? Или само РС и становище от конструктор? Благодаря!
- angelova91
- Нов потребител
guest1 написа:"Просто" се правят допълнителни основи и носещи колони. Надстройката става като "наклона сграда" - долната част не носи нищо.
Друг въпрос е, че при малка съществуваща сграда - колоните се правят външно. Фасадата става странна, меко казано.
и в наше село има такава сграда. да, фасадата е непривична. но чак странна не бих я нарекъл, повечето готически катедрали на запад са укрепени с контрафорси още при строежа. най-близката известна мен е Biserica neagra (Черната църква) в Брашов. външния вид на стена с контрафорси не се отличава силно от неносеща стена с външни колони.
angelova91 написа:Имам разрешително за строеж на старата постройка, която искам да надстоя. Нямам план, нямам актове 14,15,16 или поне не са запазени у мен, тъй като е построена преди 30 години. Необходимо ли ще ми е ново заснемане на съществуващата сграда? Или само РС и становище от конструктор? Благодаря!
ново? по какъв повод беше старото? ако нямате актове 14, 15 и 16, копия от тях би следвало да има в архива на общината. ако обаче и там няма, много е вероятно сградата да не е въведена в експлоатация и да я няма в кадастралната карта. за строеж отпреди 30 години се вади удостоверение за търпимост, това трябва да се оправи първо, а там се прави заснемане от геодезист.
ако в общината има повече строителни книжа, отколкото имате на ръка, те може да се окажат полезни.
уви, не, не е само РС и становище от конструктор. както за всеки строеж, ще ви трябва проект. за жилищна сграда (или част от сграда) трябват архитектурна част, конструктивна част, ВиК, електрическа... без всичките тях няма да получите РС, а становището на конструктора за товароносимостта на старата сграда е само един от детайлите в конструктивната част, ако изобщо се тръгне в посока използването й като част носещата конструкция.
- bozyo
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|