Казуса е следния:
Дарителката е баба ми, която е дарила имота си на децата си: сина и дъщеря си/майка ми/. Това е преди години. Като са се разбрали при нотариуса да е срещу гледане. Макар, че в документа /дарението/ не виждам изрично такива слова... /което не знам дали няма да е проблем/
Сина й почива /вуйчо ми/, след което грижите падат на дъщеря й, и съответно на наследниците останалите /братовчеди/, които имат 1/2.
Сега след като баба ми е на възраст и грижите за нея се увеличават, тя самата иска този имот вече да не е по същия начин дарен, по една причина: Не стига, че никакви абсолютно грижи няма към нея, а даже и уважението липсва - не се обаждат да я питат как е добре ли е ... никакъв контакт.
Е ли е възможно това дарение да се отмени, като дарителката направи ново дарение към дъщеря си, която полага дефакто грижите към нея?
Ако имате някакво мнение, моля дайте го.
Благодаря.
- Дата и час: 19 Ное 2024, 18:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
баба ми е на възраст и грижите за нея се увеличават ...
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: баба ми е на възраст и грижите за нея се увеличават ...
Трябва да се прави разлика между договор за дарение и договор за гледане и издръжка.
Във Вашия случай /дарение/ не възниква задължение за гледане. Няма и задължение за издръжка, докато такава не бъде поискана. Хипотезата на чл. 227, ал. 1, б. "в" от ЗЗД допуска възможността дарението да бъде отменено, ако дарителят е изпаднал в трайна нужда от издръжка и отказ на надарения да я предостави. Законът счита, че с този свой отказ надареният става непризнателен.
За този конкретен казус е необходимо и още нещо- преобладаващата съдебна практика приема, че когато иска за отмяна на дарението е предявен срещу наследниците на надареното лице, задължението трябва да е възникнало, докато надареният е бил жив. При смърт на дарения, наследниците встъпват в правата и задълженията му и тогава могат да отговарят по иска за отмяна на дарението. Ако обаче такова задължение не е възникнало за техния наследодател, то те не са носители на правното задължение за издръжка.
Виждала съм и решения в обратния смисъл, но като цяло си е трудна и съмнителна работа...
Във Вашия случай /дарение/ не възниква задължение за гледане. Няма и задължение за издръжка, докато такава не бъде поискана. Хипотезата на чл. 227, ал. 1, б. "в" от ЗЗД допуска възможността дарението да бъде отменено, ако дарителят е изпаднал в трайна нужда от издръжка и отказ на надарения да я предостави. Законът счита, че с този свой отказ надареният става непризнателен.
За този конкретен казус е необходимо и още нещо- преобладаващата съдебна практика приема, че когато иска за отмяна на дарението е предявен срещу наследниците на надареното лице, задължението трябва да е възникнало, докато надареният е бил жив. При смърт на дарения, наследниците встъпват в правата и задълженията му и тогава могат да отговарят по иска за отмяна на дарението. Ако обаче такова задължение не е възникнало за техния наследодател, то те не са носители на правното задължение за издръжка.
Виждала съм и решения в обратния смисъл, но като цяло си е трудна и съмнителна работа...
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
Re: баба ми е на възраст и грижите за нея се увеличават ...
bebitor написа:.....преобладаващата съдебна практика приема, че когато иска за отмяна на дарението е предявен срещу наследниците на надареното лице, задължението трябва да е възникнало, докато надареният е бил жив. ......
Точно. Има и Р по 290 на ВКС в този смисъл.
От друга страна
dido8653 написа:Като са се разбрали при нотариуса да е срещу гледане
тук е могло да се говори за относителна недействителност по ЗЗД, ако има съответен документ за тези договорки( в този смисъл Белазелков за грешката-тези дни ми трябваше, та го четох), но и срокът е изтекъл.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Договор за издръжка и гледане
|
|