начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Критерии за наемане на адвокат

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Критерии за наемане на адвокат

Мнениеот dnt00 » 08 Авг 2024, 13:07

Здравейте,

Предстои ми съдебна подялба на малко земя. В различни теми чета, че хората пишат, че трябва да бъде нает опитен и "добър" адвокат. Как различавате опитните и "добри" адвокати от "лошите" адвокати? Как да се ориентирам и да се обърна към адвокат, който би могъл да се справи с конкретния случай?

Ще дам и част от ключовите моменти покрай казуса. Хората, с които трябва да се раздели имота са злобни и заядливи, крещят и заплашват. Не искат да делят доброволно имота. Преди 2 г. се срещнахме и се уговорихме да го разделим при нотариус. Отидох при геодезист да изготви проекта за подялба, смених статута, понеже имота беше земеделска земя и под 3 декара. Въпросните хора казаха, че ги лъжа и че искам да взема повече квадратни метри, след като им показах скицата от геодезиста. Разясних им подробно как могат да разделят имота в сайта на кадастъра и да видят квадратурата. След това се стигна до заплахи от тяхна страна. От много години не са го посещавали имота и тяхната половина, която използваха, в момента е гора. Не дават предложения за подялба, но искат границата да мине с няколно метра в страни, тоест в моята част, което би означавало, че аз ще получа по-малка квадратура.

Има и още други ключови подробности, но ме интересува по какви критерии да търся "добър" адвокат? Не бих се отказал и от млад и мотивиран адвокат, но дали би могъл да знае, как да се ориентира, контролира и извлече максимума от сигуацията?
dnt00
Нов потребител

Re: Критерии за наемане на адвокат

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Авг 2024, 13:54

Търси се през роднини, някой - който "оправя" работата - сложна задача.

Млад - препоръчвам, но още не са овладели работите, но - защо не.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот teogeo » 08 Авг 2024, 20:13

Когото най-много го дават по телевизиите - той е най-добър. Участие в "Съдебен спор" също се брои 8)
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот dnt00 » 08 Авг 2024, 23:21

Да търся от роднини е сложно. Родата ми е малка и не съм чувал да са ползвали адвокатски услуги. Споменах млад адвокат, защото попаднах на едно момиче в интернет, което ми се стори мотивирано.

По ТВ освен Адвокат на дявола не помня да съм виждал друг. :)
dnt00
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 09 Авг 2024, 00:12

Здравейте,
Кевин Ломакс и Джон Милтън (героите на К. Рийвс и А. Пачино) са адвокати специализирали в наказателното право, а Вие бихте имали нужда от тях, ако се саморазправите с родата… :lol:

Тъй, шегата си е шега…
Намирането на вършещ работа специалист, от майстор шпакловчик, до адвокат става предимно `чрез предаване, от уста на уста. И не само, но следва да се вземат предвид някои особености, защото, ако Гошо от Павликени е спечелил брачно дело и е супер доволен от адвоката си, това не означава, че последният е така добър и в делбените дела (това е просто пример). Както и Иван от Враца, който е оправдан по наказтелно дело и горещо Ви препоръчва неговият адвокат, то отново посленият няма гаранция, че има нюх в делбените дела (друг пример)
Това че, сте се спрял на млада адвокатка, (което предполагам е в някоя соц. мрежа…?) не пречи да ѝ изложите казуса си, и ако тя (не е длъжна, но…) Ви даде някакъв отговор, да го сверите с друг. Разбира се, ако имате нает адвокат и търсите по форуми и соц. мрежи съдействие би било некоректно, дори обидно за наетия адвокат, но докато търсите из мрежата, да, имате възможност за сверка на мнения.
Освен това, след като сте попаднал тук в тази платформа, включете си опцията – „Л.С.” и може някой от тук списващите да прояви интерес към казуса ви.
Но има – има нчини да се намери правилният…
Успех Ви желая!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот dnt00 » 10 Авг 2024, 00:10

Днес имам два въпроса :)

1. Как да разбера дали един адвокат е водил дела за подялба на имот? Съществува ли някакъв достъпен регистър, в който бих могъл да проверя какви дела е водил и дали ги е спечелил?

2. И един малко нетипичен въпрос. Съсобствениците на имота до сега не са искали да плащат за определени разходи по имота, поемал съм ги аз. Те са уведомени, че ако не го разделим доброволно, ще се наложи да минем през съда. Хипотетично, ако имат познат адвокат, възможно ли е да не му плащат или да му платят много по-малко, отколкото определената от дъжавата минимална такса за тази услуга и затова да не искат да делим имота доброволно и да ме заблуждават години наред? Предположих го, защото те не искат да дават пари, а едно дело би струвало минимум по 4 000 лв. за всеки и силно ме съмнява да са готови да дадат подобна сума. Ако адвокатите не са длъжни да декларират прихода си по всяко дело, което водят, то би било възможно да не взимат пари от всеки клиент.

nikodim77, нямам нает адвокат. Опитвам се да открия, но ми е трудно да се ориентирам в тази непозната за мен сфера. Адвокати търся в google.
dnt00
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 10 Авг 2024, 00:30

dnt00 написа:
Днес имам два въпроса

Вижте, докато днес, утре…, вдругиден - си чупите клавиатурата (смартустройството) да задавете въпроси, които няма да Ви помогнат, Вашите съсобственици вече са изпили по три бири с някой адвокат и са наясно, какво, кое и как!
Не, няма регистър за какъвто питате!
Дали плащат на адвокат, друг юрист или на Русчев, или Семов ако щете, това Вас не Ви касае. Взаимоотношенията, които така Ви глождат са си техни!
Логиката Ви е „желязна”…!?! Ако не вземе пари един адвокат, защото така е решил, то той пак може да декларира някаква сума, каквато реши! Ще си плати лептата - процент към държавата и толкова, но това си е работа на адвоката, а не Ваша!
Приемете съвета ми, и се срещнете с адвокат, и си решете проблемите…!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Авг 2024, 00:43

Привет, чакайте сега - аз съм много добър адвокат, но съм много претрупан, страхувам се - да не влезете в "планова" операция, а да се изпусне срок, нещо спешно.

В София има много добри - малко са възрастни, не знам дали ще ми се разсърдят - Диди Вулджева - страхотно "раздробява" собственост, Даниела Горбунова (тя щеше да стане и Европейски съдия, но си е адвокат, баща й е адвокат), двете приемат на една и съща улица.

С делби се занимаваше и Герон, но почина, но защо да няма пък наследник, той е обаче в еврейският квартал. Малко е "крейзи" да ги "смущавам". Не го познавам и лично.

Не знам, какво да кажа - аз по принцип вписвам "право на ползване" върху делбеният имот - това е "танц на камикадзето", но - върши дисциплинираща роля, съжалявам, че използвам военни термини - но се налага, особено - когато има емоционална стойност.

Нека да си помислите - имате ли емоционална привързаност, ако не - говорим за чисти сметки. Второто - трябва да организирате Вие - а не адвоката - система - защото - съдията е на случаен принцип, но има неща, които са твърдо установени.

Трябва да имате план за действие, но не - общо.

Последната делба си спомням - не е нещо сложно, но е продължителна, сега - в момента лихвата е 13 %, за забавени наеми. Ето тук трябва да се направи калкулация. Аз - примерно съм съгласен да чакам и "векове", при такава лихва, тя - на практика е почти "златна", устойчива.

Ако е правилно "раздробено" навреме като квоти - кой на кого - и защо.

Много е важно да Ви е добър процесуално - в зала адвоката - изненади да може да отстранява.

Продължавам в нишката на колегата "Никодим", вашите противници са мошеници, но и Вие трябва да проявите хитрост, да - най-вероятно е съставен план за действие, но той не е "свещен", тоест - много лесно може да им се объркат работите.

Ако сега някой им влезе във владение. Ако им се "надрусат" обезщетения.

Адвокатите на противниците ще се съгласят да влезнат в спора и без заплащане - не поради "глад", има и други причини. Тоест - 4 000 лева е нищо сума за подобни дела, от една страна и от друга - ще се направят разните машинации.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот teogeo » 10 Авг 2024, 10:50

Най-добре е колега (адвокат) да Ви препоръча друг адвокат. Или по-генерално правило - юрист да Ви препоръча адвокат. Кажете от кой район на България сте.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Авг 2024, 11:42

Аз пак си поддържам мнението, че - да намериш читав адвокат е цяло приключение. Не ми се коментира, че ще стане повод за обиди. Не внасят исковете, не се отнасят съвестно.

Една колежка - пък - взела парите - немалка сума - 8 000 лева и - затворила комуникацията, вика - запишете си час - да се срещнем.

Считай, щом на мен - като юрист и адвокат - ми опъват нервите. Темата неусетно може да се прехвърли и към нивото на лекарските услуги, така е.

Аз лично делба не мога в момента да проведа, но мога да осигуря първични идеи и поне фундамент.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот dnt00 » 10 Авг 2024, 17:18

nikodim77, не разбирам негативното Ви отношение към мен. Благодаря Ви за отговора! Изглежда, че е възможно. Нищо не ме гложда. Интересува ме единствено това, което ми се полага, тоест половината. На Вас, ако не Ви идват на ум разлини случаи за каквото и да е в живота, на мен ми идват. Форумите са за обсъждане, напътствия и информация, надявах се и този да изпълнява същата функция. В една тема прочетох съвет на човек: "...няма значение кой адвокат ще наемеш, всеки ще ти свърши работа за подялба на имота". Може би, според Вас темата ми е излишна.

ivan_lawyer, благодаря за предложените имена! Ще направя няколко консултации, за да задвижа разрешаването на казуса. В друга тема четох, че подобно дело трае до 3 г., ако е в малко населено място би траело до 1 г., поради по-малко натоварване на съда. Предполагам, че съсобствениците ще разтакават максимално. 4 000 лв. за дело за този имот мисля, че не са малко, само на моята част не съм сигурен, че бих могъл да я продам за тези пари, ако въобще се намери кой да го купи. Заел съм се, защото като малък съм го посещавал и се намира в едно спокойно място, но до там приклюват плюсовете. Не разбрах какви машинации могат да се направят, поради които един адвокат би имал интерес от делото.

"Много е важно да Ви е добър процесуално - в зала адвоката - изненади да може да отстранява.", "Една колежка - пък - взела парите - немалка сума - 8 000 лева и - затворила комуникацията" - Затова се обърнах към Вас в този форум, малко хора влагат сериозност и сърце в работата си, предполагам и с адвокатите е така. Млад и мотивиран адвокат би свършил работа, но ако възникнат непредвидени ситуации не знам до колко би се справил.

teogeo, става въпрос за София окръг.

В крайна сметка Ви разрах, да разпитам за адвокат водил такива дела.
dnt00
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Авг 2024, 17:24

Поразпитайте, ключовото е - "делбар", има ги още, нищо - че сме в електронно общество.

Окръжен София- адвокатите са в София.

Не взимат скъпо - не се притеснявайте.

Не сме доктори в Слънчев Бряг.

Случаят Ви е старомоден, тоест - трябва да се изчислят квотите, като от това да тръгне и делбата.

Като аз не препоръчвам делба а - уравнение и примирение.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба