Здравейте!
Много благодаря на всеки, който ще отдели времето си за този въпрос!
Баба ми и дядо ми са били първи собственици на апартамент, в който са се родили баща ми и леля ми. Леля ми отива да живее в друг град, а баща ми остава при баба ми и дядо ми. В последствие баба ми и дядо ми умират, след което леля ми започва да настоява апартамента да се продаде, тъй като е 50% наследник. За баща ми този имот има сантиментална стойност и като цяло не иска да го продава. В сайтовете гледахме, че цените варират между 120,000лв и 200,000лв за същите квадрати и състояние. Тя съответно иска да се продаде възможно най-бързо и настоява да е за 100,000лв. Въпросът ми е - може ли баща ми да каже, че не е съгласен на друга пазарна цена освен 200,000лв? И ако се стигне до съд - може ли да го накарат да го продаде за по-ниска сума? Апартамента е в идеален център, където са по 200,000лв, а тези по 120,000лв пак се водят център, но явно не в такава близост.
- Дата и час: 19 Ное 2024, 18:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Продажба на наследствен имот?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Продажба на наследствен имот?
Здравейте!
В началото и по принцип...
Всъщност - Вашата леля е 100% наследник на 50% от наследството (наследствената маса) на Вашите баба и дядо). Обаче има една подробност - съгласно чл. 31 от Закона за наследството, наследствената маса включва всички имоти, които са принадлежали на наследодателя в момента на смъртта му.
Само въпросното жилище ли е?
Стигаме до
Вариантите са няколко:
После се отива към Закон за собствеността
Ако Вашия баща много държи на жилището - ще плати въпросната сума (50 000 лева) и всичко приключва. Поне в отношенията с Вашата леля
В началото и по принцип...
nikolaypetrov7410 написа:леля ми започва да настоява апартамента да се продаде, тъй като е 50% наследник.
Всъщност - Вашата леля е 100% наследник на 50% от наследството (наследствената маса) на Вашите баба и дядо). Обаче има една подробност - съгласно чл. 31 от Закона за наследството, наследствената маса включва всички имоти, които са принадлежали на наследодателя в момента на смъртта му.
Само въпросното жилище ли е?
nikolaypetrov7410 написа:За баща ми този имот има сантиментална стойност и като цяло не иска да го продава.
Стигаме до
Чл. 69. (1) Наследникът може да поиска винаги делба, макар да има противно разпореждане от наследодателя.
(2) Всеки наследник може да иска своя дял в натура, доколкото това е възможно. Неравенството на дяловете се изравнява с пари. Имотите, които не могат да се поделят удобно, се изнасят на публична продан.
Вариантите са няколко:
- 1. Ако има друго имущество - при делбата се прави изравняване.
2. Ако не - остават съсобственици.
3. Публична продан, когато цената се определя „на момента“.
После се отива към Закон за собствеността
Чл. 33. Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.
Ако Вашия баща много държи на жилището - ще плати въпросната сума (50 000 лева) и всичко приключва. Поне в отношенията с Вашата леля
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Апартамента е единственото наследство, наследници са само двамата, всеки по 50%, да. Жилището е 100-тина квадрата (4 стаи, баня и кухня). Проблемът е, че тя може да поиска да го продадат другия месец, а той няма 50,000лв на разположение в момента, мислихме и по този вариант. В крайна сметка отново не съм сигурен с какви опции разполага той в момента...
П.П. предложих му да ипотекира апартамента срещу 50,000лв, но човека вече е пенсионер и се притеснява за вноските, а на мен честно казано не ми се навлиза в такива семейни драми. Въпросът ми беше - тя иска да го продават за 1,000лв/м2, може ли той да изисква да се продаде на 2,000лв/м2 или ако се стигне до съд ще го оценят по данъчна оценка и ще го пуснат за продаване? До колкото съм чувал, той може също така да каже, че апартамента има сантиментална стойност за него и не желае да го продава и съда ще й предложи да продаде нейните 50% (примерно 2-те стаи), а съответно едва ли някой ще сключи подобна сделка?
П.П. предложих му да ипотекира апартамента срещу 50,000лв, но човека вече е пенсионер и се притеснява за вноските, а на мен честно казано не ми се навлиза в такива семейни драми. Въпросът ми беше - тя иска да го продават за 1,000лв/м2, може ли той да изисква да се продаде на 2,000лв/м2 или ако се стигне до съд ще го оценят по данъчна оценка и ще го пуснат за продаване? До колкото съм чувал, той може също така да каже, че апартамента има сантиментална стойност за него и не желае да го продава и съда ще й предложи да продаде нейните 50% (примерно 2-те стаи), а съответно едва ли някой ще сключи подобна сделка?
- nikolaypetrov7410
- Нов потребител
nikolaypetrov7410 написа:Проблемът е, че тя може да поиска да го продадат другия месец, а той няма 50,000лв на разположение в момента, мислихме и по този вариант.
Щом настоявате да запазите жилището - помислете за кредит, обезпечен с ипотека.
А съдебна делба с последваща публична продан ... не става „от днес за утре“, нито за 1-2 месеца. Има си технологично време.
Съдебната делба и защо не трябва да се стига до нея
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
- guest1
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|