начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Съдебна делба - примерна искова молба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съдебна делба - примерна искова молба

Мнениеот martingt » 16 Яну 2024, 12:01

Здравейте,
става дума за малка нива от 4дкр в плевенско в която притежавам 1/3 идеална част. Нямам родствена връзка с останалите двама собственика. Собственик съм, защото моят баща е купил тази част преди 10 години (дължали са му пари и са му прехвърлили тази 1/3та вместо пари).

За съжаление всеки опит за контакт с другите собственици удря на камък. Дори не плащат дължимата ми рента. Заради това искам или те да купят моя дял или аз техният.

Ясно съзнавам, че разходите по съдебна делба ще са големи и не си заслужава, но желая поне да стигна до първата фаза и да входирам искова молба след която предполагам ще станат сговорчиви.

Поради малкият материален интерес желая сам да входирам исковата молба и да я впиша в СВ, запознал съм се горе-долу със закона. Но ме притеснява, че на места се изискват удостоверения за наследници и точни имена и адреси на съсобствениците, с които не разполагам (може и да успея да намеря имената и адресите).

Молбата ми е ако някой може да сподели един образец на подобна искова молба и да каже при горните особености дали има нещо за което да внимавам.

Благодаря
martingt
Нов потребител

Re: Съдебна делба - примерна искова молба

Мнениеот dimist » 16 Яну 2024, 12:42

Има дружества, които купуват дялове от неделени земеделски имоти, цените са по ниски, но все е нещо. Що се отнася до рентата , тя ще ви е не повече от 100 лева, ама ако искате , да им натриете носа, вижте при арендатора кой взема парите и му заведете иск за вашата част. Проблема е , че това е периодично плащане , и може да претендирате парите за три години назад. Но може и да се пробвате с едно неоснователно обогатяване, та да станат 5. Все ще намерите адвокат, хонорара ще е малък, но и работата не е много. Така накрая тоя тарикат ще плати между тройно и петорно.
Тоя иск може да предявите и в дело за делба, но там ще стане доста по бавно, а и за толкова евтин имот не ви съветвам да се занимавате, много усилия и разходи, по добре го продайте. По делото за делба ще ви е трудно да ангажирате адвокат при тоя малък интерес. Работата е доста повече, независимо дали е малка нива, или апетитен имот.
dimist
Потребител

Мнениеот martingt » 16 Яну 2024, 13:51

Благодаря за отговора.
Нямам желание да го продавам на трета страна, може би основната ми цел е да им "натрия носа" както казвате или просто да покажа, че такъв тип поведение не би трябвало да е печелившо. А не да взема 2 хиляди лева примерно.

Познавайки ги горе-долу знам, че една искова молба за делба би ги накарала да разговаряме и да намерим решение. Заради това и искам да входирам такава и питането ми е в тази насока. След като си говорим ще се разберем и за рентата (около 80лв на година ми е дела :) )

dimist написа:Има дружества, които купуват дялове от неделени земеделски имоти, цените са по ниски, но все е нещо. Що се отнася до рентата , тя ще ви е не повече от 100 лева, ама ако искате , да им натриете носа, вижте при арендатора кой взема парите и му заведете иск за вашата част. Проблема е , че това е периодично плащане , и може да претендирате парите за три години назад. Но може и да се пробвате с едно неоснователно обогатяване, та да станат 5. Все ще намерите адвокат, хонорара ще е малък, но и работата не е много. Така накрая тоя тарикат ще плати между тройно и петорно.
Тоя иск може да предявите и в дело за делба, но там ще стане доста по бавно, а и за толкова евтин имот не ви съветвам да се занимавате, много усилия и разходи, по добре го продайте. По делото за делба ще ви е трудно да ангажирате адвокат при тоя малък интерес. Работата е доста повече, независимо дали е малка нива, или апетитен имот.
martingt
Нов потребител

Мнениеот hristev » 16 Яну 2024, 15:19

Аз такива ги лекувам по друг начин - вписвам договор за наем за три години върху цялата нива.

Те ме намират, после правя прихващане. Напишете си телефона върху вписвания договор.

Примерна исковата молба за делба не може да се даде. Това не е заявление по образец.
hristev
Потребител

Мнениеот martingt » 16 Яну 2024, 19:21

То вече има сключен договор.
Ясно ми е, че исковата молба не е формулят.

Но моля ако някой може да качи 1 примерна или истинска със заличени данни за да се ориентирам в съдържанието и формата.

Благдаря
martingt
Нов потребител

Мнениеот hristev » 17 Яну 2024, 10:44

Ето Ви една от гугъл. Както ще видите - няма да Ви е от полза. https://imeus.bg/downloads/8.%20%D0%98% ... %D0%B0.pdf

Ако сте материално затруднен имате право на безплатна адвокатска помощ от бюрото.

Това е телефон за първична помощ - https://mjs.bg/home/index/dbf78458-cc8b ... aeaaf9ee69

Това е редът за безплатна помощ - https://mjs.bg/home/index/1cb99f1b-09c1 ... e865e8d970
hristev
Потребител

Мнениеот guest1 » 17 Яну 2024, 12:07

martingt написа:Но ме притеснява, че на места се изискват удостоверения за наследници и точни имена и адреси на съсобствениците, с които не разполагам (може и да успея да намеря имената и адресите).

Данните на съсобствениците може да поискате от Имотния регистър - Услуга 3093 Издаване на удостоверение за имот от Имотния регистър
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот doondie » 17 Яну 2024, 16:35

martingt написа:За съжаление всеки опит за контакт с другите собственици удря на камък. Дори не плащат дължимата ми рента. Заради това искам или те да купят моя дял или аз техният.
Какви опити за контакт са правени? Съответно как да плащат рента, като досега не са общували с Вас?
В съответната поземлена комисия не могат ли да Ви кажат кои са другите собственици? Чрез справка по персонална партида на физическо лице в Имотния регистър (чрез egov.bg) не знам дали ще излязат и другите собственици.

martingt написа: След като си говорим ще се разберем и за рентата (около 80лв на година ми е дела)
Приемаме, че делът Ви струва 2ооо лв. Това значи, че след 25 години ще сте на нула. Ако струва по-малко, значи периодът ще е по-къс, но все пак значително продължителен. Ако въпросът опира до натриване на носове, тогава ОК.

За кое населено място става дума иначе?

Аз бих се свързал с арендатора, както dimist казва. Собственик сте, длъжен е да Ви предостави информация. Завеждате искова молба спрямо лицето (или лицата), което получава всички пари, и то със сигурност ще Ви потърси.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 18 Яну 2024, 01:43

Впрочем - този форум представлява все пак и хубава възможност за набиране на клиентела - както и да е.

Не е много умно да се нахокват клиентите, ето - аз пазарувам на - Женски пазар и - винаги се държа учтиво.

Човекът иска да си помогне сам - всичко е указал, както и да е - българите са доказано лоши търговци.

Интернет се превръща във все по-токсична среда, дайте примерна искова за делба, не е нещо излишно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба