Здравейте,
Вчера няколко пъти прочетох тази статия - https://pravatami.bg/959 , но не можах да я осмисля (или съм твърде ограничена или правният стил ме затруднява ) Въпроса ми е при жив родител разполагат ли внуците с част от наследство оставено от прародител или не. По-конкретно:
Бабата на моя приятелка почина. Бабата има един син който има две дъщери. Имота оставен от бабата като наследство как следва да се подели? По 1/3 на сина и двете и внучки или всичко остава за сина и? В момента сина (бащата на моята приятелка) "след измама" се разпорежда самостоятелно с целия имот и дори се готви да продава, а това ми се струва някак несправедливо понеже този имот е семейна собственост.
Казвам "след измама" понеже бабата си беше направила собственоръчно завещание, което лично съм виждала и оставяше всичко на приятелката ми. Но поради неизвестна причина въпреки съветите ми не го носеха при нотариус а стоеше в един шкаф в дома им. По време на погребението бащата е влязъл, преровил е целия апартамент взел е по-скъпите движими вещи и е унищожил въпросния документ.
- Дата и час: 19 Ное 2024, 20:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разполагат ли внуците с дял от имот при жив родител
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Разполагат ли внуците с дял от имот при жив родител
Здравейте! Първи кръг наследници по закон включва преките наследници по права линия на наследодателя, тоест неговите деца. В случай, че те също са починали или са недостойни, се заместват от своите деца. Недостоен е този, "който е унищожил, скрил или поправил негово завещание или съзнателно си е служил с неистинско завещание". Недостойнството не се нуждае от изрично обявяване за да произведе действие, но в случай че имате спор с недостойния наследник, може да предявите иск пред районния съд, за да установи факта, че прекият низходящ на наследодателя (баща Ви) е недостоен да наследява, в резултат на което наследници по заместване сте Вие и Вашите братя/сестри .
Vitam impendere vero
- ibryamova
- Младши потребител
Много благодаря за отговора!
Разбрах как стоят нещата. Прочетох и внимателно кога някой е "недостоен" да наследи. Сега следва адвокат да се наеме. Дано някак момичето да може да се възползва от това което е предвидил закона защото наистина е много добро. Изгледа баба си. Беше до нея до последно, а остава без нищо.
Само още един въпрос. След подаване на иск в съда. Как ще се докаже, че момичето е право. В смисъл ще бъде нейната дума срещу думата на баща и. Тя може би трябва да започне да търси свидетели които знаят за волята на баба и? Примерно аз знаех. И дори съм виждала въпросния документ.
Разбрах как стоят нещата. Прочетох и внимателно кога някой е "недостоен" да наследи. Сега следва адвокат да се наеме. Дано някак момичето да може да се възползва от това което е предвидил закона защото наистина е много добро. Изгледа баба си. Беше до нея до последно, а остава без нищо.
Само още един въпрос. След подаване на иск в съда. Как ще се докаже, че момичето е право. В смисъл ще бъде нейната дума срещу думата на баща и. Тя може би трябва да започне да търси свидетели които знаят за волята на баба и? Примерно аз знаех. И дори съм виждала въпросния документ.
- sukkw
- Нов потребител
sukkw написа:Здравейте,
Вчера няколко пъти прочетох тази статия - https://pravatami.bg/959 , но не можах да я осмисля (или съм твърде ограничена или правният стил ме затруднява ) Въпроса ми е при жив родител разполагат ли внуците с част от наследство оставено от прародител или не. По-конкретно:
Бабата на моя приятелка почина. Бабата има един син който има две дъщери. Имота оставен от бабата като наследство как следва да се подели? По 1/3 на сина и двете и внучки или всичко остава за сина и? В момента сина (бащата на моята приятелка) "след измама" се разпорежда самостоятелно с целия имот и дори се готви да продава, а това ми се струва някак несправедливо понеже този имот е семейна собственост.
Казвам "след измама" понеже бабата си беше направила собственоръчно завещание, което лично съм виждала и оставяше всичко на приятелката ми. Но поради неизвестна причина въпреки съветите ми не го носеха при нотариус а стоеше в един шкаф в дома им. По време на погребението бащата е влязъл, преровил е целия апартамент взел е по-скъпите движими вещи и е унищожил въпросния документ.
Призован за наследяване е бащата.
Това, че бабата приживе е оставила саморъчно завещание, което след смъртта й е унищожено, не може да се доказва в един съдебен процес.
Свидетелски показания за съществуването му са недопустими.
-
Melly - Старши потребител
Melly написа:[size=85]Това, че бабата приживе е оставила саморъчно завещание, което след смъртта й е унищожено, не може да се доказва в един съдебен процес.
Интересно, какво е имал предвид законодателя, допускайки хипотезата за „унищоженото завещание“?
- jhoro
- Активен потребител
jhoro написа:Melly написа:[size=85]Това, че бабата приживе е оставила саморъчно завещание, което след смъртта й е унищожено, не може да се доказва в един съдебен процес.
Интересно, какво е имал предвид законодателя, допускайки хипотезата за „унищоженото завещание“?
Дори не мога да си представя как се доказва една такава хипотеза откъм извършителят (авторство на противоправното деяние - унищожаването на документ с правно значение), ВОЛЯТА на завещателя и съдържанието на завещанието и т.н.
Дай пример!
П.П. "Приятелката била виждала саморъчното завещание оставено от бабата в полза на внучка й..., но не е присъствала на физическото унищожаване на този документ".
-
ibryamova написа:Здравейте! Първи кръг наследници по закон включва преките наследници по права линия на наследодателя, тоест неговите деца. В случай, че те също са починали или са недостойни, се заместват от своите деца. Недостоен е този, "който е унищожил, скрил или поправил негово завещание или съзнателно си е служил с неистинско завещание". Недостойнството не се нуждае от изрично обявяване за да произведе действие, но в случай че имате спор с недостойния наследник, може да предявите иск пред районния съд, за да установи факта, че прекият низходящ на наследодателя (баща Ви) е недостоен да наследява, в резултат на което наследници по заместване сте Вие и Вашите братя/сестри .
В допълнение на горния пост:
Съвсем умишлено не коментирах тези напътствия към питащата.
Не отстъпвам от позицията си, че подобни насоки дадени по преразказ и то по категоричен начин към питащите, без да бъдат разнищени откъм фактология, са недопустими.
Те са и провокативни, като в повечето случаи носят тегоби за питащите - време, средства и нерви при неблагоприятен изход от съдебен спор.
-
Ако дядо дари всичко, което притежава, на една от внучките си, то децата му и/или другите внуци, могат ли да оспорят дарението? Не съм юрист, извинявам се...
- miglenaruseva
- Нов потребител
miglenaruseva написа:Ако дядо дари всичко, което притежава, на една от внучките си, то децата му и/или другите внуци, могат ли да оспорят дарението? Не съм юрист, извинявам се...
Ако дарението е направено приживе - от дееспособен собственик - не може да бъде оспорвано. В случая има само две страни - дарителя и надарения.
Дарението може да бъде отменено само при опредепени обстоятелства. Чл. 227 от ЗЗД
Ако е оформено като завещание ...
Чл. 14. (1) Завещателят може да се разпорежда чрез завещанието с цялото си имущество.
(2) Завещателните разпореждания във всички случаи не могат да накърняват запазената част (чл. 29).
- jhoro
- Активен потребител
По първият въпрос (защото има две последователни запитвания) имам следната високопланинска грузинска рецепта (по стар обичай на Кавказкия край). Първият съм го прилагал само един път и то си остана само като идея - на лист хартия се размахва по време на преговори и се прилага като ксерокопие. Това е безсмислено - ако го прави аматьор.
Второто - ако е открито наскоро наследството - да се направи приемане под опис. Това има смисъл единствено да се претендира - въз основа на протокола за приемане под опис - в който да има изявление на свидетел (например), че еди-къде си е имало завещание.
С искане на съда - може да се направи обезпечение на доказателства - спешен разпит на свидетели за унищожен документ.
Почти екзотични и натруфени и сложни процедури - но тормозът си заслужава.
Второто - ако е открито наскоро наследството - да се направи приемане под опис. Това има смисъл единствено да се претендира - въз основа на протокола за приемане под опис - в който да има изявление на свидетел (например), че еди-къде си е имало завещание.
С искане на съда - може да се направи обезпечение на доказателства - спешен разпит на свидетели за унищожен документ.
Почти екзотични и натруфени и сложни процедури - но тормозът си заслужава.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Благодаря и на двама Ви. Потърсих и попрочетох и аз, материали по темата, мисля, че ми е малко по-ясно вече.
- miglenaruseva
- Нов потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|