начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Прехвърляне на наследен дял от имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне на наследен дял от имот

Мнениеот lyubopp » 14 Апр 2024, 16:17

Здравейте,
Случаят ми е следният:
Родителите ми бяха собственици на семейна къща. През 2012 г. почина майка ми, и нейната половина от имота беше разделена поравно между баща ни, мен и сестра ми. Така че аз съм собственик на 1/6 от имота. Искам тази част да я прехвърля на сестра ми, чрез дарение. Проблемът е, че нямам никакви документи, че съм собственик - нито нотариален акт, нито някакъв друг. Не живея в имота, не се разпореждам с него, не съм подписвал нищо, свързано с него. Единствено плащам данъци, въз основа на декларация, подадена от баща ми, след смъртта на майка ми. При това положение, как мога да изповядам сделка за прехвърляне пред нотариус? Какви документи трябва да представя, и как да се сдобия с тях? Ходих в Общината и в Имотния регистър, няма нищо вписано на мое име.
И още един въпрос: При това положение, мога ли да се опитам да се откажа от наследената част, в полза на сестра ми, и по какъв начин?
Много благодаря предварително за отговорите.
lyubopp
Нов потребител

Re: Прехвърляне на наследен дял от имот

Мнениеот guest1 » 14 Апр 2024, 17:07

lyubopp написа:При това положение, мога ли да се опитам да се откажа от наследената част, в полза на сестра ми, и по какъв начин?

Не можете да се откажете, защото вече сте приели наследството!
Относно дарението - отивате при нотариус и той ще оформи всичко. Няма нужда да имате нотариален акт - удостоверението за наследници е достатъчно.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот berto » 14 Апр 2024, 17:27

Ако нямате деца, можете да прехвърлите всичко на сестра си. Вижте чл. 29 от закона за наследството.

Иначе, сериозните нотариуси искат документ за собственост. Не съм чул някой да прехвърля без да покаже нотариален акт, че е собственик. Питайте баща си къде е сложил нотариалния акт. Това е важен документ. Без него не може. За останалото - отидете при нотариус по местонахождение на имота, той ще Ви каже какви други документи са нужни.
berto
Потребител

Мнениеот guest1 » 14 Апр 2024, 17:32

berto написа:Ако нямате деца, можете да прехвърлите всичко на сестра си.

Това изобщо не е сигурно!
berto написа:Не съм чул някой да прехвърля без да покаже нотариален акт, че е собственик. Питайте баща си къде е сложил нотариалния акт.

Питането беше за НА на името на наследника, не на наследодателя!

guest1
Активен потребител

Мнениеот lyubopp » 14 Апр 2024, 18:56

guest1 написа:Не можете да се откажете, защото вече сте приели наследството!

Кое точно мое действие означава, че съм приел наследството?
lyubopp
Нов потребител

Мнениеот lyubopp » 14 Апр 2024, 19:00

berto написа:Ако нямате деца, можете да прехвърлите всичко на сестра си. Вижте чл. 29 от закона за наследството.
Питайте баща си къде е сложил нотариалния акт. Това е важен документ. Без него не може.

В чл. 29 от закона за наследството не прочетох нищо, което да касае моя случай.
Нотариален акт за имота няма. Както писах, правил съм справка в Имотния регистър. Там е вписан нотариален акт за земята, от 1980 г., когато родителите ми са купили парцела. Къщата и другите постройки са строени след това, за тях няма документ. Вписана е и декларация от баща ми, на базата на която всяка година ми начисляват данък сгради и такса смет. Но документ за собственост нямам.
lyubopp
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 14 Апр 2024, 19:40

lyubopp написа:Кое точно мое действие означава, че съм приел наследството?

Факта, че плащате данък!

lyubopp написа:Нотариален акт за имота няма. Както писах, правил съм справка в Имотния регистър. Там е вписан нотариален акт за земята, от 1980 г., когато родителите ми са купили парцела. Къщата и другите постройки са строени след това, за тях няма документ. Вписана е и декларация от баща ми, на базата на която всяка година ми начисляват данък сгради и такса смет. Но документ за собственост нямам.

Имате предвид - за сградата няма! Щото имота е всичкото - земя и сграда!

Документ за собственост не е само НА - заповед за настаняване също е такъв документ.

Пак ще кажа - говорете с нотариус и уточнете статута на тази сграда - законна ли е, със статут на търпимост ...
Явно сте съсобственици, но това не пречи да се разпореждате с вашия дял.

guest1
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 14 Апр 2024, 21:15

Здравейте,
Уважаеми lyubopp,
Дали сте приел наследството (мълчаливo с т.нар. „конклудентни действия”, или чрез волеизявление), тук във форума няма как да знаем, защото случаите са индивидуални. Но само плащането на данъчните задължения не означава, че сте приел наследството. В този ред на мисли Ви съветвам, да не се връзвате на потребителя guest1, който не е юрист и няма място в този форум, придавайки си вид на такъв.
Все пак един от редките му проблясъци се изразява в правилния съвет към Вас, да се обърнете към адвокат и/или/ нотариус, който да Ви укаже последващите стъпки към това, което желаете да се случи в бъдеще с имота (вашия дял).
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот lyubopp » 14 Апр 2024, 22:25

Благодаря за мнението, nikodim77 :)

Досега опитах да се консултирам с трима адвокати, неуспешно. Първите двама прецениха случая ми като маловажен ( в смисъл - няма да изкарат много пари от мен). Съветите им бяха от типа: "Не ти е нужен адвокат, извади си нужните документи, и изповядай сделката пред нотариус". А моят проблем е точно, че не мога да набавя такива. Третият адвокат се отнесе с повече внимание. Негова беше идеята, че може да е възможно да се откажа от наследството, дори и след 12 години. Но тъй като той е специалист в друга област на правото - посъветва ме да потърся и още мнения и съвети. Затова пуснах тема. В момента нямам възможност да си взема отпуска, и да тръгна да обикалям по адвокатски и нотариални кантори. И реших да се пробвам тук.

ПП. Стилът на писане на guest1 ми е до болка познат от един друг форум :) . Сигурен съм, че акаунтът е на същия човек. И като го знам колко е "компетентен" по всякакви въпроси - не смятам да му обръщам много внимание.
lyubopp
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба