Привет,
има ли право общината да продаде земя на трето лице ако върху нея има сграда частна собственост и при какви условия собственикът на сградата може да заяви претенции за закупуване на земята? Сградата е с договор/нотариален акт за собственост. Предварително благодаря на отзовалите се!
- Дата и час: 19 Ное 2024, 18:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Частна сграда върху общинска земя
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Частна сграда върху общинска земя
Съгласно чл. 35, ал. 3 от Закона за общинската собственост Продажба на земя - частна общинска собственост, на собственика на законно построена върху нея сграда се извършва от кмета на общината без търг или конкурс по ред, определен в наредбата по чл. 8, ал. 2. Собственикът на сградата следва да подаде заявление, че желае да закупи земята, за да се извърши процедурата, предвидена в наредбата на съответния общински съвет.
- thebeast
- Потребител
Съгласно чл. 35, ал. 3 от Закона за общинската собственост Продажба на земя - частна общинска собственост, на собственика на законно построена върху нея сграда се извършва от кмета на общината без търг или конкурс по ред, определен в наредбата по чл. 8, ал. 2. Собственикът на сградата следва да подаде заявление, че желае да закупи земята, за да се извърши процедурата, предвидена в наредбата на съответния общински съвет.
- thebeast
- Потребител
Разпоредителните сделки с имоти или с вещни права върху имоти - общинска собственост, се извършват по пазарни цени, но не по-ниски от данъчните им оценки. Пазарните цени на имотите и на вещните права се определят от общинския съвет въз основа на пазарни оценки, изготвени от оценители, отговарящи на условията на Закона за независимите оценители.
- thebeast
- Потребител
Благодаря! Ако сградата не е съвсем законна /имало е леко преустойство във времето/ след подаване на заявелние за закупуване и евентуален отказ поради този факт дали след отстраняване на пречките може да се кандидатства отново или да се приложат корекциите към същото заявление. И дали общината може да пусне имота на обеществен търг ако има такъв отказ заради това, че сградата не е съвсем законна. Дали по принцип имота може да бъде закупен от трето лице?
- fintzy
- Нов потребител
Здравейте fintzy. Много странни въпроси задавате, но явно така разбирате материята. Това не е упрек.
Че Общината има право са продаде имот „частна общинска собственост" - е ясно. На кого ще го предложи - не е интересно.
Защото - явно за сградата има отстъпено право на строеж и собствеността на земята е "гола собственост "! Много трудно ще се намери желаещ.
Явно, в един момент всичко е било законно. Какво е станало "във времето" - това е съвсем отделно. Сградата - като цяло - не става незаконна!
fintzy написа:има ли право общината да продаде земя на трето лице ако върху нея има сграда частна собственост и при какви условия собственикът на сградата може да заяви претенции за закупуване на земята? Сградата е с договор/нотариален акт за собственост.
Че Общината има право са продаде имот „частна общинска собственост" - е ясно. На кого ще го предложи - не е интересно.
Защото - явно за сградата има отстъпено право на строеж и собствеността на земята е "гола собственост "! Много трудно ще се намери желаещ.
fintzy написа:Ако сградата не е съвсем законна /имало е леко преустойство във времето ...
Явно, в един момент всичко е било законно. Какво е станало "във времето" - това е съвсем отделно. Сградата - като цяло - не става незаконна!
Последна промяна guest1 на 20 Юли 2023, 22:02, променена общо 1 път
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Благодаря! Нещата никак не ги разбирам, за това търся мнения от много места. До колкото съм запознат общината ако ще продава по свое решение обищнска земя, то първо е длъжна да го предложи на собственика на сградата върху нея /ако е законна/. При условие, че подам заявление за закупуване и отговорът е отрицателен отваря ли се някаква процедура, при която общината може да пусне на конкурс имота, тъй аз като собственик не отговарям на изискванията /сграда частна собственост може и има право да изкупи обищнската земя само при условие, че сградата е законна/. Или е длъжна да го продаде само на мен?
- fintzy
- Нов потребител
fintzy написа:Благодаря! Нещата никак не ги разбирам, за това търся мнения от много места. До колкото съм запознат общината ако ще продава по свое решение обищнска земя, то първо е длъжна да го предложи на собственика на сградата върху нея /ако е законна/. При условие, че подам заявление за закупуване и отговорът е отрицателен отваря ли се някаква процедура, при която общината може да пусне на конкурс имота, тъй аз като собственик не отговарям на изискванията /сграда частна собственост може и има право да изкупи обищнската земя само при условие, че сградата е законна/. Или е длъжна да го продаде само на мен?
Пак ще кажа - не мога да ви упрекна, че така обяснявате и така разбирате нещата.
Задължението, да се предложи първо на конкретен субект - го има само при съсобствеността - чл. 33 от Закон за собствеността.
В случая вие не сте съсобственици - Общината си има земя, вие - сграда. Тя не може да ползва земята за друго, защото сградата е непреместваема и ОПС си важи почти вечно (ако не е уговорено друго). Точно по тази причина смятам, че едва ли ще се намери купувач - освен ако не е подарък. Даже и на вас земята не е жизнено необходима.
- guest1
- Активен потребител
Земята може да се окаже необходима, ако собствениците на сградата поискат да я пристроят и надстроят. Но затова трябва да проявят инициатива и да започнат процедурата по Закона за общинската собственост. Защо някой друг би закупил терена, е трудно да се гадае, но евентуално би целял да пристрои сградата, ако на практика е възможно. Ако сградата е пристроявана незаконно, или например има незаконно поставени гаражни клетки, може да поиска премахването на незаконния строеж. Та, съвета ми е, съберете се етажните собственици/ако има такива, и сградата не е индивидуална, не става ясно/, ангажирайте адвокат, и вземете решение. Но, ако общината започне процедура по продажбата,не е длъжна да го предлага първо на вас, за това е нужна вашата инициатива.
- dimist
- Потребител
fintzy написа:Привет,
има ли право общината да продаде земя на трето лице ако върху нея има сграда частна собственост и при какви условия собственикът на сградата може да заяви претенции за закупуване на земята? Сградата е с договор/нотариален акт за собственост. Предварително благодаря на отзовалите се!
Поставен е въпрос при липса на достатъчни факти от правно естество.
Не съм влизала във форума от 2021, но установих, че съм взела правилно решение да не участвам по теми с неясно представена фактическа обстановка.
Някога този формат бе поле на дискусии между грамотни и доказали се с юридическата си подготвеност юзъри които - включително и аз - сме давали правни насоки към проблемите в темите на други участници.
Сега... Картинката е плачевна - форумът се е превърнал на говорилня.
-
Melly - Старши потребител
Melly написа:Сега... Картинката е плачевна - форумът се е превърнал на говорилня.
Уважаема Melly.
Нищо лично, но чак сега ли разбирате - че "интернет форум" означава "сайт за дискусии"?
Щом държите на професионално издържани разговори - има си специален "Форум за юписти"!
- guest1
- Активен потребител
Eхеее! Привет Мели!!!
Радвам се на присъствието ти, макар и евентуално да е споредично и за малко…!
Да, и аз, а и много други колеги се оттеглиха (или поне почти) от тази платформа по една или две причини. Меко се изказваш, че е говорилня, но пък и по-груб изказ би обидил все още списващите тук истински Юристи и Хора, които всячески устояват на глупостта, която се отчита и шири в говорилнята. Явно са в пъти по-търпеливи от мен и по-спокойни, и не се гневят… Дори в една от темите в изблик на гняв, си позволих да нагрубя от към професионална компетентност един от смислените участници във форума - bozyo. Макар да му поднесох извинения, то не знам дали бих някога могъл да погледна, ако някога животът ни срещне.
Е, както виждаш арогантното и нагло дерибейче си позволява да те гони и изпраща в специализирания раздел…, щото видш ли, тук няма място за теб (нас).Само дето не му пука за тези, които не могат да се докоснат до същия раздел и поставят свои въпроси, а той ги праща в правното небитие със „супер компетентни” становища и отговори. Дръвчи се на доказано-компетентни участници, включително и на bozyo, който намираше сили и смисъл да го защитава, когато изтипосвах истниското амплоа надерибейчето.
Радвам се на присъствието ти, макар и евентуално да е споредично и за малко…!
Да, и аз, а и много други колеги се оттеглиха (или поне почти) от тази платформа по една или две причини. Меко се изказваш, че е говорилня, но пък и по-груб изказ би обидил все още списващите тук истински Юристи и Хора, които всячески устояват на глупостта, която се отчита и шири в говорилнята. Явно са в пъти по-търпеливи от мен и по-спокойни, и не се гневят… Дори в една от темите в изблик на гняв, си позволих да нагрубя от към професионална компетентност един от смислените участници във форума - bozyo. Макар да му поднесох извинения, то не знам дали бих някога могъл да погледна, ако някога животът ни срещне.
Е, както виждаш арогантното и нагло дерибейче си позволява да те гони и изпраща в специализирания раздел…, щото видш ли, тук няма място за теб (нас).Само дето не му пука за тези, които не могат да се докоснат до същия раздел и поставят свои въпроси, а той ги праща в правното небитие със „супер компетентни” становища и отговори. Дръвчи се на доказано-компетентни участници, включително и на bozyo, който намираше сили и смисъл да го защитава, когато изтипосвах истниското амплоа надерибейчето.
- nikodim77
- Активен потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|