- Дата и час: 19 Ное 2024, 18:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Покупка на имот в съсобственост и последващо дарение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Покупка на имот в съсобственост и последващо дарение
Здравейте! Предстои със съпруга ми да закупим 2/3 идеални части от недвижим имот, като баща ми ще закупи другата 1/3. Идеята е след закупуването, тази 1/3 да ми бъде дарена. Моля за информация дали има вариант дарението на имота да се осъществи едновременно с покупката, или трябва да се изчака нотариалния акт, като частта на баща ми се прехвърли впоследствие с договор за дарение. Също така, възможно ли е цялата стойност на имота да се заплати от моята банкова сметка и необходимо ли е преди това баща ми да ми преведе парите за неговата част по банков път, тъй като има възможност да ми ги даде на ръка. Брат ми е съгласен с дарението, но трябва ли да подпише документ, че няма претенции върху имота. Благодаря!
- ivanova1
- Нов потребител
Re: Покупка на имот в съсобственост и последващо дарение
Това е въпрос към нотариус по-скоро - аз като адвокат - постоянно виждам разни опасности, страхувам се да не объркам сделката. Тоест - може да си измисля или да преувелича опасностите.
При изрядни роднински отношения - няма никакви притеснения за нищо. Сега - като житейска мъдрост, когато имате брак - никога не слагайте - каруцата пред коня - това е пословица или поговорка, но - това означава - какво - ако се почитате - ако се уважавате със съпруга си - не превръщайте в имотен съюз брачният съюз.
Едва ли ще остана разбран, но - залагането на "мини", това води до недоумение в един момент - внесе ли се подозрение, това е също глупаво.
Преводите нямат значение в случая, важното е да се придобие собствеността. Обединете сделката - с дарение и продажба - това няма пречка - като механизъм.
По-хубаво е да имате един нотариален акт. Както и да се развият нещата - все някога този нотариален акт ще се обсъжда. Като е на един лист един вид - няма какво.
Превод на пари - на ръка - тоест - плащане в брой е ограничено до 10 000 лева - най-разумно е - 9 999 лева - но и цифрата 10 000 е допустима. Ако приемете плащане над 10 000 лева - ще имате проблем - но не пряк - но все пак, ще си имате въпросителна.
При изрядни роднински отношения - няма никакви притеснения за нищо. Сега - като житейска мъдрост, когато имате брак - никога не слагайте - каруцата пред коня - това е пословица или поговорка, но - това означава - какво - ако се почитате - ако се уважавате със съпруга си - не превръщайте в имотен съюз брачният съюз.
Едва ли ще остана разбран, но - залагането на "мини", това води до недоумение в един момент - внесе ли се подозрение, това е също глупаво.
Преводите нямат значение в случая, важното е да се придобие собствеността. Обединете сделката - с дарение и продажба - това няма пречка - като механизъм.
По-хубаво е да имате един нотариален акт. Както и да се развият нещата - все някога този нотариален акт ще се обсъжда. Като е на един лист един вид - няма какво.
Превод на пари - на ръка - тоест - плащане в брой е ограничено до 10 000 лева - най-разумно е - 9 999 лева - но и цифрата 10 000 е допустима. Ако приемете плащане над 10 000 лева - ще имате проблем - но не пряк - но все пак, ще си имате въпросителна.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Напоследък все по -често се наблюдава тази "мода". Да влезеш в брак с идеята, впоследствие, като го прекратяваш да имаш претенция за по-голям дял от СИО-то
Татенкьо има само за 1/3 и много го е страх зетчето да не се облажи....Ах, зетко - зетко, не ти е лесно...
По темата - зависи от местната практика, местната служба по вписваннията и местното данъчно.
По правило не може, на пркактика - може, но не навсякъде. Ключови са схемата ( на нея се изписват имената на текущият собственик) и данъчната оценка - и за нея важи същото. Та ако леля ти, примерно е шефка на съдийте по вписвания в съответното РС, а ти примено си помощник по заместване при най-обортният нотариус в града - може.
Не мисля, че в София я има тази практика, но не бих се изнедадал да го правят.
И дарението, пак е с нотаиален акт.( нещо ме притесни в това "договор") Изобщо две са сделките не една и ви трабват документи за две сделки. Ако "чорбаджията"* се разбере със служба по вписванията ще ги минете, респ. впишете една след друга с един набор докуенти/преписи.
*чорбаджийте са тея, дето сричат и взимат парите накрая..
За подажната цена, ако я имате цялата, нарушавате един закон ( за това са законите да се нарушават, иначе не сте българи), но спестявате разходи и може татенкьо да даде парата в плик/сак/торба/кесе/найлонка или друг платежен инструмент, неупоменат в ЗПУПС. Тия по ЗПУПС не са подходящи за целта.
По темата с "Брата иде, има време", да пише декларация, че делът му е уравнен и че е съгласен.
От брат се пази, от зет се пази, егати семейството..
Татенкьо има само за 1/3 и много го е страх зетчето да не се облажи....Ах, зетко - зетко, не ти е лесно...
По темата - зависи от местната практика, местната служба по вписваннията и местното данъчно.
По правило не може, на пркактика - може, но не навсякъде. Ключови са схемата ( на нея се изписват имената на текущият собственик) и данъчната оценка - и за нея важи същото. Та ако леля ти, примерно е шефка на съдийте по вписвания в съответното РС, а ти примено си помощник по заместване при най-обортният нотариус в града - може.
Не мисля, че в София я има тази практика, но не бих се изнедадал да го правят.
И дарението, пак е с нотаиален акт.( нещо ме притесни в това "договор") Изобщо две са сделките не една и ви трабват документи за две сделки. Ако "чорбаджията"* се разбере със служба по вписванията ще ги минете, респ. впишете една след друга с един набор докуенти/преписи.
*чорбаджийте са тея, дето сричат и взимат парите накрая..
За подажната цена, ако я имате цялата, нарушавате един закон ( за това са законите да се нарушават, иначе не сте българи), но спестявате разходи и може татенкьо да даде парата в плик/сак/торба/кесе/найлонка или друг платежен инструмент, неупоменат в ЗПУПС. Тия по ЗПУПС не са подходящи за целта.
По темата с "Брата иде, има време", да пише декларация, че делът му е уравнен и че е съгласен.
От брат се пази, от зет се пази, егати семейството..
- miko_pk
- Потребител
Здравейте! Ето едно по-различно мнение.
Казуса не е уникален - даже често се случва, но разсъжденията на автора и коментарите ме усмихват.
Макар продавача да е един - наличието на няколко купувача означава няколко сделки (покупко-продажби).
Даже когато купувате със съпруга - пак всеки еднолично ще придобие идеална част от закупеното. Партидите за МДТ са персонални.
Няма как - покупката и дарението да станат едновременно! Преди да дарява нещо - бащата трябва да е станал собственик, тоест - сделката трябва да е финализирана и вписана.
Сега може да няма претенции (не се сещам какви може да има), но в един момент - пак той или неговите наследници да се замислят за запазената част ...
Казуса не е уникален - даже често се случва, но разсъжденията на автора и коментарите ме усмихват.
ivanova1 написа:Предстои със съпруга ми да закупим 2/3 идеални части от недвижим имот, като баща ми ще закупи другата 1/3. Идеята е след закупуването, тази 1/3 да ми бъде дарена. Моля за информация дали има вариант дарението на имота да се осъществи едновременно с покупката, или трябва да се изчака нотариалния акт, като частта на баща ми се прехвърли впоследствие с договор за дарение.
Макар продавача да е един - наличието на няколко купувача означава няколко сделки (покупко-продажби).
Даже когато купувате със съпруга - пак всеки еднолично ще придобие идеална част от закупеното. Партидите за МДТ са персонални.
Няма как - покупката и дарението да станат едновременно! Преди да дарява нещо - бащата трябва да е станал собственик, тоест - сделката трябва да е финализирана и вписана.
ivanova1 написа:Брат ми е съгласен с дарението, но трябва ли да подпише документ, че няма претенции върху имота.
Сега може да няма претенции (не се сещам какви може да има), но в един момент - пак той или неговите наследници да се замислят за запазената част ...
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Разбирам упреците, но при излагането на казуса съм спестила информация за причините за този начин на придобиване. Благодаря на всички за полезните отговори!
- ivanova1
- Нов потребител
Действайте с един нотариален акт и - преводът да не е над 10 000 лева.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivanova1 написа:Разбирам упреците, но при излагането на казуса съм спестила информация за причините за този начин на придобиване. Благодаря на всички за полезните отговори!
Предисторията няма значение- говорим за действията напред.
ivan_lawyer написа:Действайте с един нотариален акт и - преводът да не е над 10 000 лева.
Накрая ще е един НА, но междувременно ...
А за парите - дали продавача ще е съгласен?
- guest1
- Активен потребител
Покупката ще се осъществи на реална стойност, като сумата на дяла на баща ми ще е над 10 000 лв. и ще се превежда по банков път.
- ivanova1
- Нов потребител
ivanova1 написа:Покупката ще се осъществи на реална стойност, като сумата на дяла на баща ми ще е над 10 000 лв. и ще се превежда по банков път.
Ето за това говоря!
- guest1
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|