начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Покупка на имот с къща без данни по КРНИ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покупка на имот с къща без данни по КРНИ

Мнениеот ayotov » 16 Мар 2024, 11:31

Здравейте,

Предлага ми се имот с построена вътре къща и залепен за нея гараж извън София.

В документите които ми показаха има две скици - на поземлен имот и сграда.

На скицата с имота е очертана и описана сградата и пише данни по КРНИ името на собственика.

Но на скицата за сградата в "Собственици по данни от КРНИ" и "Номер на предходен план" е написано "няма данни". Според брокера и Нотариуса това не е проблем защото след като на първата скица бил отбелязан собственик това е напълно достатъчно за купувача да знае че купува и сградата.

Гаража не е описан но тъй като e залепен за къщата и в очертанията също не е проблем. Но изцяло вися на скицата с имота. Добре де но нали има случаи когато земята е на един собсвеник а къщата вътре може да е на няколко собственика. Ако утре дойде някой наследник с претенции ?

Каква може да е причината собственика да не е вписан в скицата за сграда в КРНИ?

Благодаря.
ayotov
Нов потребител

Re: Покупка на имот с къща без данни по КРНИ

Мнениеот guest1 » 19 Мар 2024, 13:03

Здравейте!

Отидете в съответната Община - служба „Кадастър“ („Устройство на територията“, „Устройствено планиране" - нещо такова ще е) - и си поискайте „Скица – извадка от действащ ПУП-ПР“.

Не всички данни в АГКК са актуални.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот hristev » 19 Мар 2024, 15:40

Не искам да съм груб, но ...

Смисъл - щом питате, обмисляте да купите. Тоест обмисляте да изхарчите няколко (десетки/стотици?) евра.

Сега, съветвам да обмислите да изхарчите сто-двеста лева, че адвокат поне да даде правно становище по казуса Ви.

Без конкретно да представите документи - не знам как можем да Ви бъдем полезни.
hristev
Потребител

Мнениеот ayotov » 20 Мар 2024, 01:52

Просто питам дали има проблем с сделки ако собственика не е вписан в скицата на сградата а само в скицата с имота. Би трябвало да е прост въпрос.

Не намерих старата скица но според мен там е имало по малка стара къща която е достроявана и е бил добавен гараж без строителни книжа. Няма строителен план. Има само нотариалния акт от 1988 където пише имот с построена "жилищна сграда" без никакви други подробности, нито колко етажа е, нито каква е площа на сградата..

Но някак си къщата се появява на новата скица с имота, за "сгради които попадат в имота" е дадена корекно площ 80 кв.м, брой етажи 3, вижда се и гаража и е даден идентификатора на другата скица с сградата, но там пък липсва собственик. Реално къщата се продава само с скицата за поземления имот.

Различни адвокати и нотариуси ми дадоха различна информация, някъде приемали така а някъде не. Мене ме убеждаваше брокера да купя къщата само с тези документи като собственика не иска да полага никакви усилия защото и така щяло да мине пред нотариуса. Удостоверение за търпимост също не трябвало. Аз накрая се отказах защото за мен това е незаконно построена сграда с неясна собственост. То така всеки може да си построи и после продаде каквото иска стига в нотариялния акт да пише "жилищна сграда".
Последна промяна ayotov на 20 Мар 2024, 21:00, променена общо 2 пъти
ayotov
Нов потребител

Мнениеот bozyo » 20 Мар 2024, 04:53

ayotov написа:Гаража не е описан но тъй като e залепен за къщата и в очертанията също не е проблем. Но изцяло вися на скицата с имота. Добре де но нали има случаи когато земята е на един собсвеник а къщата вътре може да е на няколко собственика. Ако утре дойде някой наследник с претенции ?

Каква може да е причината собственика да не е вписан в скицата за сграда в КРНИ?

не висите на скицата, а висите на нищо - скиците не са документ за собственост. от последния следва да стане ясно чия е сградата.

причината собственикът да не е вписан е в липсата на желание на Агенция по вписванията да изгради имотния регистър, и в нежеланието на Агенцията по геодезия, картография и кадастър да използват информационната система на АВп. поради което си водят "свой" си регистър, наречен КРНИ.
bozyo
Потребител

Назад към Покупко-продажба