Здравейте,
Интересува ме в молба за запознаване с административна преписка може ли да се напише и възражение едновременно? Самия документ е наименуван молба за запознаване с преписката, но в него в свободен текст е написано и възражение без да е посочен закон и член за основание.
Става на въпрос за глоба по електронен фиш от КАТ и не съм оформил възражението да е непременно до директора на ОДМВР и по чл. 189, ал. 6 и съм написал само до съответното ОДМВР и текста в нов абзац след молбата за запознаване: " Също така въразявам срещу ЕФ защото няма посочено място и дата на нарушението...." и след това "Поради което моля да отмените електронния фиш и издадената ми глоба..." Но искането ми за анулиране не е за предвидените основания по т. 1 и 2 ако е обявено за издирване или със специален режим на движение.
Та въпроса е тая молба, както е и входирана в ОДМВР и съм получил номер за молба, счита ли се и за възражение по чл. 189, ал. 6? Защото има значение за сроковете за обжалване и ако има възражение то вероятно не мога да обжалвам пред съда преди да изтече срока за уведомяването ми за потвърждение или анулиране, който е 7 дни след първите 7 дни за произнасяне. Аз в деня на връчването ми подавам тая молба+възражение и ако го направя преди 00 часа на последния ден, който е 14 дневен от връчването ми то сигурно съда няма да разгледа жалбата ми защото срока е 14 дневен от съобщаване на отказа за анулиране на ЕФ, а той още няма да е започнал. А ако подам жалбата след първите 14 дни и тия после нарочно могат да напишат, че не е имало възражение защото не е оформено така и аз ще съм изпуснал срока...
Тия ще направят всичко възможно за да ме прецакат сигурен съм. Или пък мога ли за да се застраховам да подам жалбата преди 14 дни от връчването ми и ако съда я отхвърли защото е имало възражение после да я подам пак, но след първите 14 дни от връчването. То със сигурност няма да ме уведомят в следващите 14 дни за да знам имало ли е възражение или е нямало и да си подам втора жалба и така съда все едната ще отхвърли, но другата би трябвало да се разгледа.
Не знам, някой имал ли е такъв казус?
Мерси предварително!
- Дата и час: 19 Ное 2024, 18:15 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Може ли в един документ да се подаде молба и възражение?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Може ли в един документ да се подаде молба и възражение?
По принцип може, но за по-прегледно би трябвало да е в отделни документи. Най-вероятно полицията ще си направи труда да прочете подробно молбата-възражение и съответно ще постанови отказ, защото не се сочат предпоставките на чл. 189, ал. 6 ЗДвП. Няма пречка и никой няма да Ви прецака, ако си подадете жалбата преди изтичане на 14-дневния срок от връчването на фиша пред съда. Това, че не е почнал да тече уж вторият срок след отказа няма никакво значение. Ако срокът не е почнал да тече, защото нещо не е връчено и същото е обжалвано преди срока, жалбата не е недопустима, тя е недопустима, ако е подадена извън срока. Обърнете внимание на Вашето предходно дело за неизпълнение на полицейско разпореждане как съдът е приел, че жалбата е в срок противно на написаното за приложението на чл. 58, ал. 2 ЗАНН, съдиите гледат да не ограничават правото на достъп до съд на гражданите. Никой няма да Ви прецака, но електронните фишове за скорост (за застраховка е на моменти друга бира) рядко падат в съда, по-добре човек да си ги плати с отстъпката. Ако паднат, най-вероятно е поради предубеждение/безхаберие на районния съдия или противоречаща на общоприетата практика за приложението на чл. 34 ЗАНН, а полицията не се занимава да обжалва пред административен съд и това не значи, че и те смятат фиша за незаконосъобразен или че нямат шансове да спечелят делото, просто да кажем не го намират за важно или ги "мързи".
- bvoykov
- Потребител
Защо да не се пусне възражение, така или иначе - няма опасност от таксуване, нещо да се усложни.
Много често - органите нямат никакви основания.
Много често - органите нямат никакви основания.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
След бързия прочит, бих изразила следното мнение към автора на темата:
След като ви е осигурен достъп до преписката и сте установили че има произнасяне на административния орган с налагане на наказание "глоба", това означава че връчването е осъществено (по ваш почин) и от този момент са започнали да текат сроковете за обжалване на АУАН-а (акт за установяване на административно нарушение).
Според мен всичко е наред!
Вие сте подали молба с възражението си, т.е документът има изискуемото съдържание (адресат, възражение и петитум) чрез административния орган, а той е длъжен да го администрира до съответния местно компетентен административен съд.
Съставът на съда, на кого е разпределена преписката, ще укаже на адм. орган да представи в 3-дневен срок цялата адм. преписка, след което ще насрочи дата за първото с.з., за която дата ще уведоми страните по спора.
Успех и ВЕСЕЛИ празници!
След като ви е осигурен достъп до преписката и сте установили че има произнасяне на административния орган с налагане на наказание "глоба", това означава че връчването е осъществено (по ваш почин) и от този момент са започнали да текат сроковете за обжалване на АУАН-а (акт за установяване на административно нарушение).
Според мен всичко е наред!
Вие сте подали молба с възражението си, т.е документът има изискуемото съдържание (адресат, възражение и петитум) чрез административния орган, а той е длъжен да го администрира до съответния местно компетентен административен съд.
Съставът на съда, на кого е разпределена преписката, ще укаже на адм. орган да представи в 3-дневен срок цялата адм. преписка, след което ще насрочи дата за първото с.з., за която дата ще уведоми страните по спора.
Успех и ВЕСЕЛИ празници!
-
Melly - Старши потребител
Следвайте съветите на потребителят по -горе - "Мелли", имам честта да съм общувал с нея и - кристал-сервиз - каквото каже е точно.
При липса на циганки, аз влизам в ролята да хваля някой.
Майтапът настрана - пускайте на воля по служебен път.
При липса на циганки, аз влизам в ролята да хваля някой.
Майтапът настрана - пускайте на воля по служебен път.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Благодаря на всички за отговорите!
Подадох жалбата до съда в последния момент, а тия от милицията цял ден не могат да ми направят справка от преписката трябва ли да чакам уведомление от директора за анулиране или отказ за анулиране по възражението ми.
По всяка вероятност няма да се счита за възражение защото МПС-то не е обявено за издирване или че е със специален режим на движение, но за всеки случай след 10-на дена ще входирам пак жалбата за всеки случай ако има уведомление и новия 14 дневен срок тече от следващия ден. А до тогава да се надяваме, че тия милиционери ще могат да ми кажат има или няма уведомяване.
А трябва малки корекции, че тия ЕФ се потвърждават в съда защото това ми е втори ЕФ и отмяната на предния влезе в сила предния месец.
Абе вие разбирате ли, че тия милиционери няма документ, който да може да объркат и да не е сгрешен!!! То 1-во написали различен адрес на нарушението - в ЕФ и протокола за използване. После няма сериен номер на радара и не съвпада с протокола за последващата проверка. Не са попълнили полета и не е ясно патрулката дали е била в зоната с нарушението - не са написали отстояние от знака. После сертификата на производителя на радара е изтекъл, номера на МПС не се чете, датата на издаване на ЕФ пак объркана и съда каза, че въпреки, че това не е изискване за ЕФ той е незаконосъобразен и на това основание!
Абе пълна трагедия и като го кажа какво мазало е на някой милиционер/ка и те ми викат ами и по-зле ще става!!!
Е го и сега пак датата е объркана тоя път за нарушението като са написали дата от бъдещето и няма посочване на мястото, като съда пак каза, че не става само с тия километри! Нямам търпение да прочета протоколите и да видя как пак е омазано навсякъде!
Подадох жалбата до съда в последния момент, а тия от милицията цял ден не могат да ми направят справка от преписката трябва ли да чакам уведомление от директора за анулиране или отказ за анулиране по възражението ми.
По всяка вероятност няма да се счита за възражение защото МПС-то не е обявено за издирване или че е със специален режим на движение, но за всеки случай след 10-на дена ще входирам пак жалбата за всеки случай ако има уведомление и новия 14 дневен срок тече от следващия ден. А до тогава да се надяваме, че тия милиционери ще могат да ми кажат има или няма уведомяване.
А трябва малки корекции, че тия ЕФ се потвърждават в съда защото това ми е втори ЕФ и отмяната на предния влезе в сила предния месец.
Абе вие разбирате ли, че тия милиционери няма документ, който да може да объркат и да не е сгрешен!!! То 1-во написали различен адрес на нарушението - в ЕФ и протокола за използване. После няма сериен номер на радара и не съвпада с протокола за последващата проверка. Не са попълнили полета и не е ясно патрулката дали е била в зоната с нарушението - не са написали отстояние от знака. После сертификата на производителя на радара е изтекъл, номера на МПС не се чете, датата на издаване на ЕФ пак объркана и съда каза, че въпреки, че това не е изискване за ЕФ той е незаконосъобразен и на това основание!
Абе пълна трагедия и като го кажа какво мазало е на някой милиционер/ка и те ми викат ами и по-зле ще става!!!
Е го и сега пак датата е объркана тоя път за нарушението като са написали дата от бъдещето и няма посочване на мястото, като съда пак каза, че не става само с тия километри! Нямам търпение да прочета протоколите и да видя как пак е омазано навсякъде!
- lili115
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|