Здравейте,
Предстои ми сделка за закупуване на имот с ипотечен кредит. Имам следните два въпроса:
1. Възможно ли е сумата, посочена при сделката при нотариус, да е по-ниска от отпуснатия ипотечен кредит?
2. При тип сделка "законна ипотека", дължи ли се местен данък/данък придобито имущество, който значително увеличава разходите?
Благодаря!
- Дата и час: 19 Ное 2024, 18:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Покупко-продажба на имот със законна ипотека
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Покупко-продажба на имот със законна ипотека
Здравейте.
Хайде малко да променим тещага.
Вие искате да Ви бъде отпуснат целеви кредит, да закупуване на недвижим имот. Кредита ще бъде обезпечен с вписана тежест - ипотека.
Много е вероятно банката да иска самоучастие - да не отпусне цялата сума.
Възможно е, но ... Вие каква сума ще поискате?
Едва ли банка ще кредитира покупка на имот, със сума по-висока от стойността му.
Да. Размерът зависи от конкретната община. Има и други такси.
Хайде малко да променим тещага.
ferdelans написа:Предстои ми сделка за закупуване на имот с ипотечен кредит.
Вие искате да Ви бъде отпуснат целеви кредит, да закупуване на недвижим имот. Кредита ще бъде обезпечен с вписана тежест - ипотека.
Много е вероятно банката да иска самоучастие - да не отпусне цялата сума.
ferdelans написа:1. Възможно ли е сумата, посочена при сделката при нотариус, да е по-ниска от отпуснатия ипотечен кредит?
Възможно е, но ... Вие каква сума ще поискате?
Едва ли банка ще кредитира покупка на имот, със сума по-висока от стойността му.
ferdelans написа:2. При тип сделка "законна ипотека", дължи ли се местен данък/данък придобито имущество, който значително увеличава разходите?
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
guest1 написа:ferdelans написа:2. При тип сделка "законна ипотека", дължи ли се местен данък/данък придобито имущество, който значително увеличава разходите?
Това не е вярно. При учредяване на ипотека /независимо дали е договорна или законна/ местен данък не се дължи. Такъв се дължи само за сделката по покупко-продажба, но въпросът на питащия касае само ипотеката.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
kalahan2008 написа:Това не е вярно. При учредяване на ипотека /независимо дали е договорна или законна/ местен данък не се дължи. Такъв се дължи само за сделката по покупко-продажба, но въпросът на питащия касае само ипотеката.
Ако разделим нещата - заем, ипотека и сделката (покупко-продажба) - тогава съм съгласен.
Но тези неща .... не са ли свързани? Без заем няма сделка, без залога няма заем, а без сделката - няма нужда от заема.
- guest1
- Активен потребител
guest1 написа:Ако разделим нещата - заем, ипотека и сделката (покупко-продажба) - тогава съм съгласен.
Но тези неща .... не са ли свързани? Без заем няма сделка, без залога няма заем, а без сделката - няма нужда от заема.
Като цяло се касае за различни и отделни сделки (покупко-продажба и ипотека). Ипотеката е възможно да следва покупко-продажбата и да е свързана с нея, когато се учредява върху новопридобития имот, но е възможно и да не е. Например възможно е кредитът за закупуване на имота да бъде обезпечен с друг имот, а не със закупувания.
Така или иначе въпросът беше зададен ясно - дължи ли се местен данък при учредяване на ипотека. Няма въпрос за дължимост на местния данък при покупка - вероятно питащият е наясно с този въпрос.
Разбирам, че отговаряте "ангро", без да мислите много и без да поемате отговорност за думите си, но пък и аз имам право да Ви правя забележка за неточния изказ, както Вие самият постоянно се заяждате с другите участници във форума. Ако имате доблест, можете да си признаете грешката. Но мисля, че това е твърде непознато понятие за Вас.
Адвокат: (INFJ)
- kalahan2008
- Активен потребител
kalahan2008 написа:Като цяло се касае за различни и отделни сделки (покупко-продажба и ипотека). Ипотеката е възможно да следва покупко-продажбата и да е свързана с нея, когато се учредява върху новопридобития имот, но е възможно и да не е. Например възможно е кредитът за закупуване на имота да бъде обезпечен с друг имот, а не със закупувания.
Така или иначе въпросът беше зададен ясно - дължи ли се местен данък при учредяване на ипотека. Няма въпрос за дължимост на местния данък при покупка - вероятно питащият е наясно с този въпрос.
Разбирам, че отговаряте "ангро", без да мислите много и без да поемате отговорност за думите си, но пък и аз имам право да Ви правя забележка за неточния изказ, както Вие самият постоянно се заяждате с другите участници във форума. Ако имате доблест, можете да си признаете грешката. Но мисля, че това е твърде непознато понятие за Вас.
За да спите спокойно, ще кажа - че сме говорили за различни неща!
Колкото до (не)точните изкази - това са мнения, не експертизи и становища - дадени под клетва!
- guest1
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|