Добър вечер,
Искам да закупя недвижим имот, който е обявен от ЧСИ. В момента тече втора публична продан. На първата никой не се е явил. Длъжникът е подал заявление в банката за отлагане на продажбата, но предполагам, че няма пари в наличност и ще му бъде отказана такава възможност. Аз, съответно знам колко му е заема към банката и мога да му закупя имота, за да се покрие ипотеката.
Не съм запознат в по-голямата си част с българското законодателство, но предполагам, че мога да сключа договор с длъжника, в който да е упоменато изрично, че парите са за този имот и се превеждат на банката за покриване на ипотеката. И ако е така, банката предполагам одобрява погасителния план и изпраща известие на ЧСИ и съоветно насрочената публична продан се отлага.
Не знам, дали разсъжденията ми са правилни. Моля запознатите и знаещи потребители за съвет.
Благодаря предварително.
- Дата и час: 19 Ное 2024, 18:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Покупка на недвижим имот от банка.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Покупка на недвижим имот от банка.
[quote="pchelata_z"]Добър вечер,
Искам да закупя недвижим имот, който е обявен от ЧСИ. В момента тече втора публична продан. На първата никой не се е явил. Длъжникът е подал заявление в банката за отлагане на продажбата, но предполагам, че няма пари в наличност и ще му бъде отказана такава възможност. Аз, съответно знам колко му е заема към банката и мога да му закупя имота, за да се покрие ипотеката.
Не съм запознат в по-голямата си част с българското законодателство ами...запознайте се. макар, че ако видите някой, който ви обяснява, че е запознат "с по-голяма част от българското законодателство - бягайте надалеч , но предполагам предплагайте!, че мога да сключа договор с длъжника, в който да е упоменато изрично, че парите са за този имот и се превеждат на банката за покриване на ипотеката. ЧЕСТИТО!И ако е така, банката предполагам одобрява погасителния план и изпраща известие на ЧСИ и съоветно насрочената публична продан се отлага.
Не знам, дали разсъжденията ми са правилни.Знаете, знаете... Моля запознатите и знаещи потребители за съвет. И душата в рая и "така нататък", едновременно не става. Въпросът ви струва пари. След като имате, за да участвате в публична продан, ще си плащате според тарифата.
Благодаря предварително.Моля, последващо.
Не съм запознат в по-голямата си част с българското законодателство ами...запознайте се. макар, че ако видите някой, който ви обяснява, че е запознат "с по-голяма част от българското законодателство - бягайте надалеч , но предполагам предплагайте!, че мога да сключа договор с длъжника, в който да е упоменато изрично, че парите са за този имот и се превеждат на банката за покриване на ипотеката. ЧЕСТИТО!И ако е така, банката предполагам одобрява погасителния план и изпраща известие на ЧСИ и съоветно насрочената публична продан се отлага.
Не знам, дали разсъжденията ми са правилни.Знаете, знаете... Моля запознатите и знаещи потребители за съвет. И душата в рая и "така нататък", едновременно не става. Въпросът ви струва пари. След като имате, за да участвате в публична продан, ще си плащате според тарифата.
- ch3oh
- Активен потребител
Защо ще приемате дълговете - те си остават към длъжника.
Впрочем не можете самоволно да наследите дълга - Банката го е дала с оглед конкретен човек. Ако Банката не се съгласи да се взаимозамените - нищо не става.
Значи - купувайки имота на цена примерно 60 000 евро, те се превеждат на Съдебния изпълнител, оттам отиват по сметката на Банката и дотук. Имотът си го придобивате чист като сълза - тоест - длъжникът продължава да дължи на Банката, а не Вие.
Впрочем не можете самоволно да наследите дълга - Банката го е дала с оглед конкретен човек. Ако Банката не се съгласи да се взаимозамените - нищо не става.
Значи - купувайки имота на цена примерно 60 000 евро, те се превеждат на Съдебния изпълнител, оттам отиват по сметката на Банката и дотук. Имотът си го придобивате чист като сълза - тоест - длъжникът продължава да дължи на Банката, а не Вие.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer написа:Защо ще приемате дълговете - те си остават към длъжника.
Не желая да му приемам дълговете, а да съм като гарант, че ще се погаси ипотеката. Предполагам,че банката ще предпочете да си вземе целия дълг (от мен), а не да се надява на ЧСИ, защото там не е много сигурно до колко ще стигне надаването. А, относно това, че имота се получава чист като сълза след търга, е малко съмнително, като се има предвид, че е възможно наличието на скрити тежести ( че за същия няма учредени други ипотеки, наложени възбрани и други тежести и обезпечения, ограничени вещни права в полза на трети лица, което ЧСИ не е длъжен да обявява в съобщението).
Последна промяна pchelata_z на 21 Сеп 2018, 22:41, променена общо 1 път
- pchelata_z
- Нов потребител
ch3oh написа:pchelata_z написа:Добър вечер,
...... Въпросът ви струва пари. След като имате, за да участвате в публична продан, ще си плащате според тарифата.[/color]
ch3oh и каква е тарифата за този въпрос?
- pchelata_z
- Нов потребител
Алеле майко! Скрити ипотеки, ограничени вещни права. За Агенцията по вписванията да сте чували нещичко? Не за търговския регистър, а за оня, дето касае тия "скрити" ... ъъъ... лимонки.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
ykovachev написа:Алеле майко! Скрити ипотеки, ограничени вещни права. За Агенцията по вписванията да сте чували нещичко? Не за търговския регистър, а за оня, дето касае тия "скрити" ... ъъъ... лимонки.
Ааааа ,може и да сме чували за АП, но все пак ни трбва и ЕГН-то на длъжника (иначе справката е 2 лева),а с закона за личните данни......
- pchelata_z
- Нов потребител
Имате достъп до всички ЕГН-та навсякъде, има съдебни процедури, има регистри - има всичко и навсякъде - аз съм вадил нотариални актове, само в качеството на адвокат, абе изобщо - няма проблем с процедурата, няма никаква защита на личните данни. Тоест - не говорим за изтичане информация, а за контролирана проверка.
Нали се съдържат в изпълнителното дело данни, в преписката в Регистратурата на съда.
Нали се съдържат в изпълнителното дело данни, в преписката в Регистратурата на съда.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Макар и ипотекиран и възбранен, имотът все още си е собственост на длъжника, а не на банката. Тя не може да се разпорежда от името на длъжника по този начин и да прехвърля собственост от негово име.
Ако толкова искате, нотариус може да ви изповяда сделката, в която ще е ясно упоменато, че имотът е ипотекиран и възбранен. Изпълнителното производство няма да спре, т.к. разпореждания на длъжника след ипотека (а и възбрана) са непротивопоставими на взискателя.
Тук е въпрос на договорка между банката, която би дала съгласие на заличаване на ипотеката и възбрана при евентуално прехвърляне и продавачът-длъжник.
Така или иначе не се знае дали не течат процеси, в които ще се появят и други взискатели, което може да от утежни ситуацията значително.
Най-сигурният вариант за вас е публичната продан, т.к. минава през няколко проверки:
1) специалистите на банката изследват внимателно имота преди да си дадат парите на лицето Х
2) при учредяването на ипотеката при нотариус, който също гледа нещата под лупа
3) после минава през съд
4) и накрая ЧСИ, на който му е вменено от ГПК също щателно да провери даден имоит преди да бъде насочен за изпълнение
Ако имате съмнения по нещо, търсете адвокат, който ще ви помогне.
Ако толкова искате, нотариус може да ви изповяда сделката, в която ще е ясно упоменато, че имотът е ипотекиран и възбранен. Изпълнителното производство няма да спре, т.к. разпореждания на длъжника след ипотека (а и възбрана) са непротивопоставими на взискателя.
Тук е въпрос на договорка между банката, която би дала съгласие на заличаване на ипотеката и възбрана при евентуално прехвърляне и продавачът-длъжник.
Така или иначе не се знае дали не течат процеси, в които ще се появят и други взискатели, което може да от утежни ситуацията значително.
Най-сигурният вариант за вас е публичната продан, т.к. минава през няколко проверки:
1) специалистите на банката изследват внимателно имота преди да си дадат парите на лицето Х
2) при учредяването на ипотеката при нотариус, който също гледа нещата под лупа
3) после минава през съд
4) и накрая ЧСИ, на който му е вменено от ГПК също щателно да провери даден имоит преди да бъде насочен за изпълнение
Ако имате съмнения по нещо, търсете адвокат, който ще ви помогне.
- propensity
- Потребител
Благодаря, на всички потребители които ми отговориха.
- pchelata_z
- Нов потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|