Здравейте,
Поздрави за този изключително полезен форум и благодарности на всички, които отделят време да отговорят на въпросите.
Питането ми е следното:
Живеем с мъжа ми на семейни начала. Имаме недвижим имот с договорна ипотека към банка, който е на негово име. Нужно ни е да прехвърлим имота на мое име, но без да прехвърляме кредитното задължение. Знаем, че по договор сме длъжни да уведомим банката, но можем ли реално да го направим и без да ги уведомяваме. Кредита ест., ще продължи да се изплаща, само самото обезпечение ще бъде прехвърлено.
Благодаря ви предварително!
- Дата и час: 19 Ное 2024, 20:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прехвърляне на имот с договорна ипотека
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Прехвърляне на имот с договорна ипотека
Можете разбира се , но така ще сте в неизпълнение на облигационното си задължение по договора към банката , което ще(защото в един момент банката със сигурност ще узнае) ви навлече съответно уредените в договора неблагоприятни последици.Пък и защо не искате да ги уведомявате.Те нито могат да Ви спрат да осъществите намисленото , нито особенно им пука , защото ипотеката следва имота , така че..........Е освен ако в договора не са уредени някакви наказателни такси , увеличения на лихви или нещо др.при прехвърляне на имота.Според мен , вземете договора за кредит и се консултирайте с адвокат.Консултациите не са скъпи , а така колегата ще Ви обясни всичко подробно и ще сте спокойни.
Успех!
Успех!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Блаодаря за бързия отговор.
В интерес на истината аз съм встъпила в дълга със себе си и фирмата, която имам, защото правихме предсрочно погасяване с една не малка сума. Тогава споменахме на банката, че искаме да прехвърлим и собствеността на имота, но от банката не бяха в особен възторг. Зная, че по принцп нямат правно основание да ми откажат, защото в случая за тях нищо не се променя. Но в тази банка нищо в момента не е наред и се притеснявам, че само ще ни откажат излишно.
В интерес на истината аз съм встъпила в дълга със себе си и фирмата, която имам, защото правихме предсрочно погасяване с една не малка сума. Тогава споменахме на банката, че искаме да прехвърлим и собствеността на имота, но от банката не бяха в особен възторг. Зная, че по принцп нямат правно основание да ми откажат, защото в случая за тях нищо не се променя. Но в тази банка нищо в момента не е наред и се притеснявам, че само ще ни откажат излишно.
- kaspas
- Младши потребител
Освен договора, представете на адвоката си и общите условия на банката. Има банки, които именно в общите си условия формулират възможност във хипотеза като Вашата кредът да стане предсрочно изискуем или да бъде поискано допънително обезпечение.
-
lexy21 - Активен потребител
Да, в договора пише, че при неизпълнение на коетo и да е задължение по договора, Банката може да направи кредита изцяло или частично прдсрочно изискуем. Но това е само при положение, че банката научи за смяната на собствеността (което не че не е невъзможно). Но си мисля, че като като нямаме просрочия по кредита, няма и да се сещат за нас
- kaspas
- Младши потребител
Всъщност забравих да попитам.
Има ли законово право банката да ни откаже това прехвърляне или както в много случай те са си една малка държавица със собствени правила?
Има ли законово право банката да ни откаже това прехвърляне или както в много случай те са си една малка държавица със собствени правила?
- kaspas
- Младши потребител
kaspas написа:Да, в договора пише, че при неизпълнение на коетo и да е задължение по договора, Банката може да направи кредита изцяло или частично прдсрочно изискуем. Но това е само при положение, че банката научи за смяната на собствеността (което не че не е невъзможно). Но си мисля, че като като нямаме просрочия по кредита, няма и да се сещат за нас
Вижте , точно това в случая е "кикото".Дали кредитополучателя ,учредил ипотеката се е задължил да не прехвърля имота или само да уведоми банката предварително.Последната няма законно право да попречи на сделката между Вас , но ако е уговорено може да обяви кредита за предсрочно изискуем , което едва ли ще ви хареса.Пак повтарям консултирайте се с адвокат.Тук може само да гадаем.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Да, със сигурност утре ще посетим Ваш колега.
Благодаря Ви и успех!
Благодаря Ви и успех!
- kaspas
- Младши потребител
Здравейте колеги,
ще ви бъда много благодарна ако отделите малко от ценното си време и ми помогнете по следния казус: върху недвижим имот (земя), за която има издадена архит.книжа за строеж на постройка е вписана ипотека върху терена и върху правото на строеж на бъдещата сграда. Към датата на ипотеката собственикът на терена е собственик и на правото на строеж на бъдещата сграда. В последствие сградата е построена (издаден е акт образец 14) и от кредитора е направено искане за частично заличаване на ипотеката досежно сградата. След като ипотеката върху земята не е заличена считате ли, че има тежест и върху постройката?
ще ви бъда много благодарна ако отделите малко от ценното си време и ми помогнете по следния казус: върху недвижим имот (земя), за която има издадена архит.книжа за строеж на постройка е вписана ипотека върху терена и върху правото на строеж на бъдещата сграда. Към датата на ипотеката собственикът на терена е собственик и на правото на строеж на бъдещата сграда. В последствие сградата е построена (издаден е акт образец 14) и от кредитора е направено искане за частично заличаване на ипотеката досежно сградата. След като ипотеката върху земята не е заличена считате ли, че има тежест и върху постройката?
- zlatimira
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|