начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Прилага ли се чл.32, 33 от ЗС при ипотека на правото на пол

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прилага ли се чл.32, 33 от ЗС при ипотека на правото на пол

Мнениеот младежа » 15 Сеп 2004, 12:38

Ами сега??? КОлеги мога ли да ипотекирам идеалната си част / не е СИО/ и да предоставя правото на ползване върху тази си идеална част от съсобствен имот на трето лице / напр.цигански катун/ без да предлагам на съсобственика си?
Колегите се двуумят, има ли съдебна практика??? МЕРСИ .
младежа

Re: Прилага ли се чл.32, 33 от ЗС при ипотека на правото на

Мнениеот alexander_tonev » 15 Сеп 2004, 12:48

Правото на ползване не може да се ипотекира, защото по българското право то е непрехвърлимо - как ще се удовлетвори кредиторът при публичната му продан?
alexander_tonev

Мнениеот младежа » 15 Сеп 2004, 17:18

Правото на ползване ще се учреди в полза на ипотекарният кредитор.
Защо да не се ипотекира ползването / щом е оценимо / нямаме прехвърляне и къде го пише ,че не може щом може да ипотекираме голата собственост ???
Например : един -владее , друг -ползва , а голият собственик ипотекира в полза на кредитора собствеността си.....??
младежа

Мнениеот СОЛИДАРЕН » 15 Сеп 2004, 17:21

Впиши го бе брато, договорът в полза на трето лице без да участва лицето .......нищожност.....??? Стига да мине при некой съдия, никой нищо не губи....
СОЛИДАРЕН

Мнениеот alexander_tonev » 15 Сеп 2004, 23:18

Неправилно съм Ви разбрал, извинявам се. Вещното право на собственост не може да се ипотекира, тъй като ипотеката се реализира чрез публична продан, т.е. ипотекираното вещно право се продава на трето лице, а това е недопустимо за вещното право на ползване /ето защо това право не може да се апортира в капитала на едно ТД, например/. Обаче правото на собственост може да се ипотекира, дори да става въпрос за "гола собственост", както и идеалната част от правото на собственост също може да се ипотекира. Така, всъщност, може да се заобиколи изискването частта да се предложи първо на другите съсобственици при еднакви условия. "Правото на изкупуване" по чл. 33 от ЗС важи само за продажбата на идеална част от съсобствен недвижим имот, не и за други сделки с него - замяна, дарение, обезпечителна сделка /ипотека/ и пр.
alexander_tonev

Мнениеот лунатик » 16 Сеп 2004, 07:44

Впрочем Младежа зададе два отделни въпроса:
1. Може ли да се ипотекира идеална част
2. Може ли да се учреди вещно право на ползване върху идеална част
Както каза Тонев: по първия въпрос: да, по втория:не
лунатик

Мнениеот СОЛИДАРЕН » 16 Сеп 2004, 08:18

Съгласен съм с "лунатик", че може да ипотекираме идеална част, без да се спазва чл.33 ЗС, но каква е логиката да не мога да УЧРЕДЯ ПРАВО НА ПОЛЗВАНЕ Вполза на трето лице??? Нали ползвувателя плаща данъци , а не собственика.???
СОЛИДАРЕН

Мнениеот лунатик » 16 Сеп 2004, 08:33

Правото на ползване може да се учреди върху реална вещ. Същото право на ползване върху идеална част няма предмет - идеалната част няма размери, площ и т.н.
лунатик

Мнениеот gega » 16 Сеп 2004, 08:42

Ограниченото право на ползване може да се апортира в ТД.
gega

Мнениеот парцуц джанков » 16 Сеп 2004, 09:09

Младеж, доколкото те разбирам искаш да продадеш идеална част от имот без съгласиета на другия съсобственик, като заобикалянето на закона да стане чрез ипотека на частта и учредяване право на ползване върху нея в полза на ипотекарния кредитор, за да може той да си влезе във владение, да си плаща данъците и в последствие да поиска възлагане чрез съдия изпълнителя и стане собственик на тази и.ч.
Всичко това е свързано със много разходи и разправий. Защо не се опиташ да вземеш съгласието на другия съсобственик или просто да го принудиш да откаже изкупуването?
парцуц джанков

Мнениеот Иван » 16 Сеп 2004, 11:32

Гега, друже, като гледам какви въпроси се задават, знаеш ли какво си мисля? Че същите въпроси вълнуват и новоназначените съдии, както и тези от окръжните и районните съдилища, че и апелативните, т.е. всички с изключение на ВС. Закона за собствеността е от 1951г, и по него има мнооооооооого богата съдебна практика, и по кардинални въпроси-уеднаквена. Но кой да я чете? Големия проблем който стои е, че в същност всеки съдия може да си вземе някакво становище, напр. след дълги размишления да приеме, че ПРАВОТО НА ПОЛЗВАНЕ може да бъде и върху идеална част. Така се навлиза в една спирала, движеща се надолу, и състояща се в създаване на разнообразна съдебна практика, въпреки наличието на възможността за издаване на ТПВС-чл.41 ЗСВ и ТРОСГК-чл.86 с.з.
Аз самият пострадах от безграничието на вътрешното убеждение-ако си спомняш бях поставил един казус за наем на идеална част. Е, миналата седмица и ОС ме поля със студен душ. Защо въобще законодателя въведе тоя чл126ж, като всеки насилствено или тайно завладял имота владелец може да си напише един договор за наем, че и фалшив, че и със задна дата, че и да си го представи в съда като основание за владение? ???????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Просто нямам думи! Съда го приема за доказателство!!!!!!!!!!!! И то окръжен съд, драги, ОКРЪЖЕН СЪД! Що не идат да си карат наново курса по вещно и по граждански процес и облигационно право? Вярвай ми, бесен съм. Понякога ми идва да захвърля куфара, да запаля книгите, да метна компютъра през прозореца, да си купя сто овце, да си хвана ГЕГАТА, и да си гледам кефа някъде из Родопите. Знаеш ли колко по-добре ще ми бъде? Ще си водя природосъобразен начин на живот, и няма да мисля ни за корупция , ни за смахнати съдии, ни за невероятно жалки закони.... Но пуста любов към професията, не ми дава мира да търся и намирам верния път към верния отговор!
Иван

Мнениеот e » 16 Сеп 2004, 12:16

Въпросът на Младежа е некоректен. Мога ли еди-какво си. Кажете какъв трябва да бъде резултатът от сделката и тогава ще намерим път към нея. Не може да вървиш нанякъде и да не знаеш къде се отива. Ако искате да продадете своя ид.ч. от имот, без да я предлагате на съсобственика, дарете я, пък вземете пари за това - прикрита покупко-продажба напр. и т.н. По-добре уточнете въпроса.
e

Мнениеот gega » 16 Сеп 2004, 12:55

Иване, колко добре те разбирам, но надали това е някаква утеха за теб! Преди седмица пътувах по автомагистрала "Тракия", помислих си колко пари се влагат в поддържането й и колко добър строителен инженер трябва да бъде човек за да изгради и поддържа такова сложно пътно съоръжение! Трябва да е бил добър студент, да има дълъг професионален опит, и да е участвал в изграждането на пътища и преди! Значи, при такава и такава почва - толкова и толкова чакъл, асфалт и т.н. строителни материали. Преценява точно, защото има не само знания, но и ОПИТ!!!Е, това е противоречието в юридическите професии. Може и да си бил добър студент, може и много книжки и практика да четеш, да се развиваш, но никога няма да си сигурен, че имаш ПРАКТИЧЕСКИ опит в правото, защото някой беземун съдия ще ти разбие представата за правото! скоро по един и същи казус открих три различни решения?! Е, как се работи в такава обстановка! Само с гегата напред!:))))
Апропо, този иск ревандикационен ли беше или за защита на владение като фактическо отношение?
gega

Мнениеот Младежа » 16 Сеп 2004, 15:41

Евала на " парцуц джанков " разбрал е замисъла ми. Колкото и да уважавам Иван , ще му припомня ,че наемния договор не създава владение , а държане.
А колкото до идеята да грябнем ГЕГУТЕ и в балкана, аз съм за , сега си търся яка сопа.... Извинявам се ако въпроса ми не е бил съвсем точен и коректен / както бях упрекнат-справедливо/
Крайният резултат , който искам да постигна при съсобственост , която е поделена с делба и съдебното решение за изнасяне на публична продан е да купя САМО АЗ ИМОТА/като собственик на другата ид.част/ на поносима определена с вещо лице цена.
Затова си мисля ,че ако е обременен имота ми/ ид.част-моята/ с ипотека и е учредено право на ползване върху идеална част / пак върху моята-НЕ ПРИЕМАМ <ЧЕ ТЯ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИНДИВИДУАЛИЗИРА/ кой ще купи целият имот?????
Младежа

Мнениеот младежа » 16 Сеп 2004, 15:44

Отговор : -само аз ще си го купя.:))
младежа

Мнениеот Иван » 16 Сеп 2004, 16:39

Младежо, сходното между отдаването под наем и учредяването на право на ползване е все в това, че имота се предоставя за ползване. А ползването е действие, което изисква конкретизация на обекта. Как ще ползвам идеалните части на определен имот самостоятелно, без да зачитам правата на другите? Не вярвам че може да се предостави ползване на идеална част под каквато и да е форма. Защото идеалната част е нещо, което не е конкретно, а съществува само в правосъзнанието, и както предполагам знаеш, всъщност все още няма единомислие какво точно е-дали едно право, или няколко права които се противопоставят според размера на идеалната част, и т.н и т.н. Все пак ако успееш да учредиш в полза на трето лице право на ползване върху идеална част, моля пиши. Вече нищо не може да ме учуди, но все още може да ме ядоса. Желая ти успех.

Между другото, съвсем наскоро гледах по ТВ някакви колеги-съпрузи, на около 45г, захвърлили всичко и си купили обори и овце, развили дейност. Казаха че са много щастливи, и изглеждаха такива. И беше в някакво село в Родопите. КРАСОТА-гори докъдето ти стигне окото, река, спокойствие, тишина.... :)))))))
Иван

Rе: Иван

Мнениеот д » 16 Сеп 2004, 17:01

Само ако знаехте колко е красива Странджа, много бързо щяхте да забравите професията...
д

Мнениеот младежа » 17 Сеп 2004, 07:13

Иване , ползването на идеална част е фактическо действие за извличане на облагите от една вещ илиправо - от всеки съсобственик, нали?
И владелеца ползва и наемателя ползва , но с различни правни основания . Не е редно да философстваме и теоретизираме само, тъй като постоянно се правят сделки с идеални части, които съгласи се , не са само в съзнанието ни.
Зная ,че ще се намерят и съдии и нотариуси с различни мнения , дали е възможно да наемеш , ипотекираш и т.н...../ продадеш, дариш / идеална част при спазване или неспазване на чл. 33 ЗС
Но въпросът ми е :мога ли да учредя ползване върху идеална част и дали ще се сметне това за заобикаляне на чл. 33 ЗС. Успешен ден !!!!!
Абе , и в Родопите , и в Странджа , и в Стара Планина е хубаво с гегите,
но опитали колеги казват , че след 1-2 годинки се подивявало яко ....:))
младежа

Мнениеот rachinski » 17 Сеп 2004, 08:34

като че ли пък долу в равнината малко сме оскотяли вече :)
rachinski
Младши потребител

Мнениеот СОЛИДАРЕН » 20 Сеп 2004, 09:14

В балкана се раждат-ЮНАЦИ, в полята тикви и адвокати !!!!!
СОЛИДАРЕН

Следваща

Назад към Ипотека