- Дата и час: 19 Ное 2024, 20:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Удовлетворяване при ипотека?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Удовлетворяване при ипотека?
Здравейте!Казуса е следния:На лице е имот ,ипотекиран за банков кредит,който се изплаща и не е просрочен.Собственика на имота е задлъжнял и към друг кредитор,който не е учредил ипотека върху въпросния имот и имота е единственото му имущество.Въпроса ми е,възможно ли е срещу ипотекирания имот да се започне принудително изпълнение от втория кредитор,като естествено се спази реда на удовлетворяване,при положение,че банката не е съгласна?
- arizina
- Младши потребител
Re: Удовлетворяване при ипотека?
Не, защото имотът е несеквестируем по отношение на хирографарния кредитор. Отделно стои въпросът, че някои ЧСИ, като например Милен Бъзински, съвсем спокойно си насрочват описи на подобни имоти, без да им пука.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
Благодаря!Но по тая логика,всеки може да ипотекира имуществото си за минимална сума пари,разсрочена в дълъг период от време и по този начин да избягва плащане на задължения спрямо други кредитори?
- arizina
- Младши потребител
Цялото имущество служи за удовлетворяване. Ако има ипотека, то сумата от продажбата ще отиде първо за ипотекарният кредитор, ако е първи по ред.
- ivan_lawyer3
- Потребител
Нормите, касаещи несеквестируемостта, са императивни. Несеквестируемостта отпада само в изрично посочените от закона случаи, като учредяването на ипотека е един от тях. Т.е. правилото е, че единственото жилище не може да се продава, а отпадането на несеквестируемостта при учредена ипотека е изключението.
Това в интерес не го разбрах - как учредяването на ипотека ще уврежда хирографарния кредитор, който и без това не може да се удовлетвори от имота?
Освен това кредиторът може да оспори вземането на другия кредитор в исково производство.
Но по тая логика,всеки може да ипотекира имуществото си за минимална сума пари,разсрочена в дълъг период от време и по този начин да избягва плащане на задължения спрямо други кредитори?
Това в интерес не го разбрах - как учредяването на ипотека ще уврежда хирографарния кредитор, който и без това не може да се удовлетвори от имота?
Освен това кредиторът може да оспори вземането на другия кредитор в исково производство.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
Кое не ти е ясно?Ако върху ипотекирания имот не може да се премине към принудително изпълнение от друг кредитор,не този в полза на когото е ипотекиран(имота е единствено имущество),то означава,че утре аз мога да взема от 10 места пари или да дължа поради нещо,банката да е ипотекирала имот за 500 000лв,а да и се дължат 350 000лв,но аз да не мога да се удовлетворя от разликата,а именно 150 000лв,защото тя го е ипотекирала.Не мисля че е оправдано ..Ако практиката е такава,то аз,ако имам много имоти ще ги ипотекирам за малко пари и дълъг период от време....и ще задлъжнявам колкото мога.Такава е нормалната логика!Интересуваше ме практиката и закона.
- arizina
- Младши потребител
Законът е този:
Виждам, че не успявате да вникнете в думите ми, затова ще се опитам пак да обясня (за последен път):
Не можете да насочите принудителното изпълнение срещу единственото жилище на длъжника, освен ако то не е реално поделяемо или има учредена ипотека във ваша полза или вземането Ви произтича от издръжка или деликт или начет.
Дори и да има учредена ипотека върху имота, то ипотеката ползва само и единствено кредитора, в полза на когото тя е учредена. Другите, непривилегированите кредитори (т.нар. "хирографарни" кредитори), ще търсят други начини и способи да се удовлетворят - заради нормата на чл. 444 ГПК.
Ако сте юрист, значи вече сте ме разбрали. Ако не сте, едва ли ще ме разберете.
Несеквестируеми вещи
Чл. 444. Изпълнението не може да бъде насочено върху следните вещи на длъжника - физическо лице:
.......
7. жилището на длъжника, ако той и никой от членовете на семейството му, с които живее заедно, нямат друго жилище, независимо от това, дали длъжникът живее в него; ако жилището надхвърля жилищните нужди на длъжника и членовете на семейството му, определени с наредба на Министерския съвет, надвишаващата част от него се продава, ако са налице условията по чл. 39, ал. 2 от Закона за собствеността;
Отпадане на несеквестируемостта
Чл. 445. (1) От забраните по чл. 444 не могат да се ползват длъжниците относно вещи, върху които е учреден залог или ипотека, когато взискател е заложният или ипотекарният кредитор.
(2) От забраните по чл. 444, т. 5 и 7 не могат да се ползват:
1. длъжниците по задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и от финансови начети;
2. длъжниците за случаи, предвидени със закон.
Виждам, че не успявате да вникнете в думите ми, затова ще се опитам пак да обясня (за последен път):
Не можете да насочите принудителното изпълнение срещу единственото жилище на длъжника, освен ако то не е реално поделяемо или има учредена ипотека във ваша полза или вземането Ви произтича от издръжка или деликт или начет.
Дори и да има учредена ипотека върху имота, то ипотеката ползва само и единствено кредитора, в полза на когото тя е учредена. Другите, непривилегированите кредитори (т.нар. "хирографарни" кредитори), ще търсят други начини и способи да се удовлетворят - заради нормата на чл. 444 ГПК.
Ако сте юрист, значи вече сте ме разбрали. Ако не сте, едва ли ще ме разберете.
-
Hidden,благодаря за уточнението..просто това не го мислех въобще,поради факта че недвижимия имот е хотел.
- arizina
- Младши потребител
Щом е хотел, то спокойно може да се насочи изпълненито срещу отделните обекти в него, като се остави на длъжника само едно жилище (ако няма друго).
-
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|