начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Договор на данъчна оценка при покупка с кредит

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот flexible » 12 Сеп 2008, 23:28

palimsest написа:пазарната оценка,в зависимост от политиката по обезпеченията на банката, се приема в различен марж,някъде до 80%,някъде 100%...
Това дали ще е Договорна или законова,зависи от това как ще изповядате покупката,ако покупката е сума равна на кредита-законова,ако изповядвате на дан оценка- Договорна,това разбирасе е доста условно деление...има и други фактори,но за тях ...дълго е за обясняване...

значи, дали ще може сделката да мине на дан. оценка зависи от това сега как ще се впише ипотеката? Дали като законова или като договорна..?
flexible
Нов потребител

Мнениеот palimsest » 12 Сеп 2008, 23:32

flexible написа:значи, дали ще може сделката да мине на дан. оценка зависи от това сега как ще се впише ипотеката? Дали като законова или като договорна..?

Това дали ще се впише на дан оценка или не,зависи от това,дали банката,която сте избрал/ла..ви предоставя такава възможност,чрез пластичността на продуктите й....вече го обясних по-горе...можете да пишете на лични съобщения за конкретика и да го обсъдим,конкретни финансови институции небих обсъждал тук..
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот barri » 13 Сеп 2008, 01:00

Вие хубаво обсъждате възможностите, но никъде не видях (може да съм пропуснал) някой да казва нещо за продавача. Той съгласен ли е сделката да минава на дан. оценка? Иначе колегата palimsest в едно от първите си мнения го е описал много добре с двата договора, които се подписват- за покупка, и за ремонт и довършителни работи. На мен ми се е случвало да се процедира по този начин, но за тази цел трябва съдействието и на Продавача.
barri
Потребител

Мнениеот palimsest » 13 Сеп 2008, 01:46

Реших да разработя двата модела с абсолютни цифрички,така щото да се уверя сам в ефективността и полезността на една такава акробатика,като изповядването на данъчна оценка.Приемам, съвсем условно,че разрешения кредит е в размер на 30 хил. лв., уговорената цена реално е също 30 хил. лв.,а данъчната оценка е 12 хил. лв. Стопанските науки въвеждат коварния принцип ceteris paribus-или приемаме,че и в двата случая такса за изготвяне на проект на НА за покупка, и за ипотечки няма да се плащат(ех,мечтииии!!!все си мислех,че с Томазо Кампанела умряха утопистите....)

-в първия вариант се кредитира покупката,изповядана на реалната цена

Такса вписване 30.00
Такса община 600.00
Такса препис 3.00
Такса банка 2.00
Декларация по чл. 226 6.00
Нотариална такса 218.50

Ипотеката е законна,или таксите са :

Такса вписване 30.00
Такса препис 3.00
Нотариална такса 218.50

Общо 1116 лв.

-във случай,че се изповяда на дан. Оценка, покупката изглежда така :

Такса вписване 12.00
Такса община 240.00
Такса препис 3.00
Такса банка 2.00
Нотариална такса 128.50

Ипотеката е договорна:

Цена на имота в лева
Такса вписване 12.00
Такса препис 3.00
Нотариална такса 128.50

Общо 542 лв.
На спечелилите,честито,остава да им пожелаем,никога да не им се налага да стигат до съдебно разтрогване на сделката, при така изповядана покупка . :lol: :lol: :lol: :lol:
Последна промяна palimsest на 13 Сеп 2008, 10:39, променена общо 5 пъти
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот barri » 13 Сеп 2008, 02:08

Сам си вкарваш автоголове колега, защото сега ще те питат и какво е евикция :) :D :D :D
barri
Потребител

Мнениеот palimsest » 18 Сеп 2008, 16:55

Аз съм българче щастливо -
купих си апартамент!
Май стените са накриво,
но нали си е за мен!

Кредита е първа стъпка-
почваш с банката борба.
То си е голяма тръпка,
ако жив си след това.

Чакаш смело кота било.
с други думи - груб строеж.
И ти става много мило,
сякаш с болка ти растеш.

После идва дограмата -
пее твоето сърце.
Кондензира по стената,
но си имаш PVC.

Ето майсторите сръчно
ще шпакловат две стени.
Обясняват ти научно
всички нови кривини.

После плочки, гипс-картони,
майстор нов и нов късмет -
пренарежда без фасони
уж прекрасния паркет.

Иде шкаф, след него втори -
тук очукан, там сгрешен.
Но със майстор не се спори -
той е майстор, ти кретен.

И накрая, без съмнение,
си щастливец, ако ток,
след година закъснение,
има в новия ти блок...
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот evro82 » 19 Сеп 2008, 16:22

Колега Palimsest, каква е тази декларация по 226.Вероятно имаш предвид декларация по чл. 264, ал.1 от ДОПК и Декларация по чл. 25, ЗННД.
От постовете ти, е видно, че работиш във финансова институция, но не смятам, че има смисъл да им обясняваш на господата адвокати във форума принципа на отпускане на жилищни кредити (с две цели - за плащане на продажната цена и за ремонт).
А иначе на колегите, които се възмущават от това, как могат да се спестяват пари от нотариални такси и такса вписване, искам да кажа -да се замислят само колко ще иска един адвокат /нотарису за написване на НА за договорна ипотека(което ще го свърши за 30 мин.) и тогава да се чудят защо се "спестяват" такси. Иначе за местният данък, мисля, че имаше текст в НК по въпроса и се носи наказателна отговорност за укриване на данъци.
Всеки е свободен да прави каквото си иска. Аз лично смятам, че предвиждането на неустойка в НА в размер на действителната продажна цена(която разбира се може да бъде оспорвана за прекомерност), както и подписването на "обратно писмо" между страните, са начин да "мине" сделката на данъчна оценка.
Ако купувачът претърпи евикция шансовете му за успех са същите , както ако сделката е изповядана на реална цена.
В случая със закупуването на имот с кредит, обаче, рискът за продавача е по-голям, т.к. банките отпускат пари след вписана ипотека,което става в най-добрия случай 5 дни след изповядването й. За този период от време продавачът, съгласил се сделката да се изповяда на данъчна оценка, е крайно незащитен (въпреки предоставяните от банките "писма за ангажимент", който са едно правно нищо.
evro82
Нов потребител

Мнениеот palimsest » 19 Сеп 2008, 16:34

evro82 написа:Колега Palimsest, каква е тази декларация по 226.Вероятно имаш предвид декларация по чл. 264, ал.1 от ДОПК и Декларация по чл. 25, ЗННД.
От постовете ти, е видно, че работиш във финансова институция, но не смятам, че има смисъл да им обясняваш на господата адвокати във форума принципа на отпускане на жилищни кредити (с две цели - за плащане на продажната цена и за ремонт).

Аз не мисля, че работя във финансова иституция...,ако вие така мислите ок, ако ме офертирате ще си помисля...!??

Не смятам, че обяснявам нещо,но когото и да е било, имаше зададен въпрос,..смятам получи се добра полемика по различните техники,умело ползвани от някои финансови институции...аз не се изживявам като ментор,особено в присъствието на Каранедев,и ред уважавани съфорумци,от които мога само да се уча...

Интересно ми е, защо мислите, че няма смисъл да обяснявам на господата адвокати(тук има не само адвокати,а и съдии,юрисконсулти,и т.н.,както и не само господа....) във форума принципа на отпускане на жилищни кредити (с две цели - за плащане на продажната цена и за ремонт)!???
-----------------------------------------------------------------------------------
относно графичното изписване на члена от ДОПК визиращ изискуемата Декларация, моля за извинение ...допуснал съм грешка,оказва се...да се чете чл 264 ДОПК...
Аватар
palimsest
Активен потребител

Re: Договор на данъчна оценка при покупка с кредит

Мнениеот vetre » 08 Окт 2008, 19:10

и аз да добавя-тази врътка се практикува от пощенска банка доста успешно.
даже може и да си договориш горница - за ремонт.и не виждам нищо
нередно за банката-все пак той имота си струва толкова колкото дават те
vetre
Потребител

Мнениеот 7777 » 18 Окт 2008, 16:04

Наистина не плашете хората със съдебното отстраняване. Прав е колегата по-горе, че уговарянето на неустойка в договора за покупко-продажба и/или добре оформено обратно писмо гарантира правата на купувача при евикция. По отношение сметката направена по-горе за 30 хил. лв., дайте ми някъде прилично жилище в голям град за 30 хил.лв.:0 Няма такива цени. Я да направим сметка при реалните цени между 70-100 хил.евро. Много съществен беше въпросът за правната защита на Продавачът в случая на изповядване на сделката на данъчна оценка. Дайте за това да говорим как могат да се защитят неговите интереси.
7777
Младши потребител

Мнениеот palimsest » 18 Окт 2008, 16:17

7777 написа:Наистина не плашете хората със съдебното отстраняване. Прав е колегата по-горе, че уговарянето на неустойка в договора за покупко-продажба и/или добре оформено обратно писмо гарантира правата на купувача при евикция. По отношение сметката направена по-горе за 30 хил. лв., дайте ми някъде прилично жилище в голям град за 30 хил.лв.:0 Няма такива цени. Я да направим сметка при реалните цени между 70-100 хил.евро. Много съществен беше въпросът за правната защита на Продавачът в случая на изповядване на сделката на данъчна оценка. Дайте за това да говорим как могат да се защитят неговите интереси.

Уважаеми/ма 7777,
Аз лично не Ви познавам, не е и нужно, ако Вие си бяхте сторили дребно усилие да прочетете това:
Palimsest написа:Приемам, съвсем условно,че разрешения кредит е в размер на 30 хил. лв., уговорената цена реално е също 30 хил. лв.,а данъчната оценка е 12 хил. лв.

и още това :
palimsest написа:Стопанските науки въвеждат коварния принцип ceteris paribus-или приемаме,че и в двата случая такса за изготвяне на проект на НА за покупка, и за ипотечки няма да се плащат

ще ше да си спестите словоблудството,на което ни направихте свидетел/ли
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

До palimsest

Мнениеот 7777 » 19 Окт 2008, 08:57

Засегнал/а сте се от нещо, което не Ви е вменено. Съжалявам, че реагирате като ... Добре е когато се дават някакви примери, те да се доближават до реалността, за да бъдат наистина приемри в помощ, а не сравнения със спорна цел. Желая Ви хубав ден и бъдете здрави.
7777
Младши потребител

До 7777

Мнениеот palimsest » 10 Ное 2008, 08:56

7777 написа:Засегнал/а сте се от нещо, което не Ви е вменено. Съжалявам, че реагирате като ... Добре е когато се дават някакви примери, те да се доближават до реалността, за да бъдат наистина приемри в помощ, а не сравнения със спорна цел. Желая Ви хубав ден и бъдете здрави.

Почитаема/и 7777,
мен няма как да засегнете,просто искам да поясня...даденият пример е, за да се моделира различни варианти с примерна сума от 30 хил валутни единици... до колко се доближават до реалността е въпрос на субективен светоглед...всеки по разумен ще се порови в нета, ще си намери калкулатор на нотариалните такси, вече съм публикувал такъв в друга тема на форума и ще си сметне нещата,
чест и почитания,
palimsest
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот djalma » 10 Ное 2008, 09:53

Имам щастието (или нещастието :D ) да работя в банка и да се занимавам точно с това. При всички случаи, когато ипотеката е законова - не може да се прехвърля на данъчна оценка, а се взима реалната оценка. Тук големите разходи по прехвърлянето идват от местният данък, който се дължи и в различните общини е различен. При нас се практикува така: за да може клиента да вземе по-голям кредит (защото в повечето случай няма собствени средства) се правят два кредита, или по-точно се подписва един договор за кредит, но с две цели - за покупка на имота (като в повечето случаи това е данъчната или близка до нея оценка)и втората цел е ремонт, подобрения довършителни работи в закупувания имот. В един и същи ден става прехвърлянето и договорната ипотека, като покупката става на данъчна оценка, и така се спестяват на клиентите доста пари от местен данък, а ипотекта се изповядва на размер на кредита. Общо взето това е варианта, като в този случай парите, които са за покупката се превеждат по посочена от продавача сметка, а останалата част (която формално се води за довърш.работи) продавача ще си получи в брой от купувача. Разбира се в този случай, банката все пак трябва да гарантира, че купувача няма да си изтегли втората част от кредита (която между другото е преведена на сметка с негово име) и да изчезне... Тук идва ролята на банката, която се явява някакъв гарант, макар и в повечето случай това да става устно. Но това е практиката, и всички банки го правят.
djalma
Потребител

Мнениеот palimsest » 10 Ное 2008, 10:35

интересно ми е, дали видяхте предните постове, и дали прочетохте нещо различно от това, което написахте сега!??
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот shany83 » 03 Дек 2008, 16:35

Здравейте!
Доколкото разбирам,единственото,което искате да избегнете е високият местен данък,който е 2% ,без ДДС,от материалният интерес,съгласно ЗМДТ,т.е. от цената,която ще се запише като продажна в договора за покупко-продажба....ако,обаче разликата между продажната цена,написана в Нотариалният акт за покупко-продажба и действителната цена е драстична,мислили ли сте за основанието за унищожаване на сделка поради крайна нужда и явно неизгодни условия,ЗЗД,представете си,до 1г.,продавача да иска да му доплатите горницата,която всъщност един път сте му я платили,не че е често срещана срещана практика,но пък...защо не...
А относно Банката-договорна ипотека(такава е практиката),ще има още един нотариален акт за договорна ипотека и там материалният интерес ще бъде друг.Банката няма интерес покупко-продажбата да бъде на по-ниска цена,и...за Службата по вписванията-съгласна съм с коментара по-горе...
shany83
Потребител

Предишна

Назад към Ипотека