ivanov_p написа:а и вероятно съм единствения тук стоял с оръжие в ръка срещу нападател
Вероятно ...
ivanov_p написа:А съм виждал и много ербапи дето пушки вадят, с пищови гърмят, а не смеят да направят забележка на келешите, че до три през нощта вдигат гюрултия в двора на кооперацията и не ги виждам как ще убият някой пред тях.
Е, колко пъти съм го казвал и аз, ама няма чуваемост...
ivanov_p написа:Вие не сте убийци, а лаладжии, но срещу вас ще застанат убийци и не вие ще излезете от сблъсъка, а те. Престъпникът разбойничи по длъжностна характеристика, на него това му е работата, а работата на гражданина не е да убива.
Пак не разбирам, защо все убийства са ти ... на сърцето
ivanov_p написа:Усилията трябва да са насочени към създаване на невъзможност за извършване на престъпления, а не даване възможност на гражданите да вземат закона в ръцете си.
Нали се сещаш, че в конкретната обществена (и всичко друго) ситуация, няма как да стане.
"Силовото" ведомство, дето отдавна не е силово, щото юздите са дръпнати докрай и повече от това не може (надявам се), няма как да създава условията, за които говориш, с постоянното съкращение на щатове (работещи и занимаващи се непосредствено с престъпността!), и с 5 патрула за 1/5 от София (например).
От друга страна, съзнанието на гражданите не е на ниво, че да се съобразяват с критичното състояние на обществото, и ако не да възпрепятстват, то поне да не създават условия за извършване на престъпления.
От трета страна, престъпната мисъл изпреварва и НК и МВР и ДАНС, а и адвокатурата е доста напред с материала по действащото НПК, така че - законът лови някъде до към "средна риба" айдуци.
В доста аспекти сме като в САЩ, петдесетте години на миналия век, и е ясно, че с неработещи текстове, налични единствено на хартия - няма как да стане.
Но!
От друга страна, в тон с казаното от теб, ще отворя скоба - една от последните групички "деца", специализирали се в кражби само на злато и пари в брой, (и инвестиране на стоката в ... прахчета ) се оказа с такъв арсенал, че не граждани, ами отделение полицаи да ги бяха сгащили в момент на акция, вероятно след това доста щеше да се стреля и на гробищата.
Има поне 12 неща, "ежедневни" , в новия кодекс, които са абсурдни, не знам защо се завъртя приказката около точно това нещо ... въпреки че за мен е доста интересно, актуално и дори належащо ...
И си прав, за робите, но не си прав за присъдите. Там, където сроковете на присъдите са на 1/4 от нашите, в столиците им не се късат по 20-30 чифта женски уши НА ДЕН, заради няма и една МРЗ.
Хайде, приятно изкарване, и весела Коледа