начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Непризнаване на Дан.кредит

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Непризнаване на Дан.кредит

Мнениеот Пепи - Шумен » 31 Яну 2005, 12:29

Данъчна дирекция не ми призна Дан.кредит /ДДС/ по фактури издадени от
фирма.Преводите на сумите са минали по Банков път и по ДДС - сметка.
Може ли някой да ми каже има ли ТР на ВАС по този въпрос , при положение,
че мотивите за непризнаването на ДК са :липса на доставка,фирмата издател на
дан.фактури е сключила гр.договор с физ.лице за транспортна услуга , а това физ.
лице от своя страна не е подало декларация по ЗОДФЛ, именно неподаването
на тази декларация е основание за непризнаването на ДК.Предварително ви
благодаря.
Пепи - Шумен

Re: Непризнаване на Дан.кредит

Мнениеот zvezda » 31 Яну 2005, 12:40

Вярно е, че данъчните са възприели тази практика и номера с "липсата на доставка" им минава, но когато наистина не може да се докаже такава. Във вашия случай ми се струва, че нещата са поправими. Потърсете следното: подала ли е фирмата-доставчик справка по ЗОДФЛ за граждански договори и отразила ли е в нея въпросното физ. лице като получател на суми по договор. Ако отидете на съд, може да доведете лицето и то да свидетелства, че сделка е имало. Неподаването на декларация с отразени доходи изобщо не означава, че такива не са получени, още по-малко пък, че няма сделка. И това съдът го знае прекрасно, затова ми се струва, че няма да толерира данъчните.
За практика на ВАС не съм чувала, но ако отидеш на страницата на ВАС, можеш да потърсиш по ключова дума.
zvezda
Потребител

Мнениеот Жорко » 31 Яну 2005, 12:52

и аз мисля, че нещата са поправими. Задължително трябва да обжалвате пред регионалния данъчен директор, а след това евентуално и пред съответния окръжен съд. по принцип има значение посоченото в ДРА правно основание за непризнаване на данъчения крадит - дали не противоречи на фактическото основание, или на разпоредбата за признаване поради плащане по ДДС сметка. Корежката е права, че трябва да се провери първо при прекия доставчик,а след това в хода на делото да се разпита като свидетел и физическото лие. Могат да се представят документи за извършения транспорт. Успех.
Жорко

Мнениеот Ч » 31 Яну 2005, 15:55

Братче, тука са само леваци какво ги питаш?
Има ТА №5 на ВАС от 14.07.2004г.
Ако ти трябва адвокат кажи.
Ч

Мнениеот пепи - Шумен » 31 Яну 2005, 19:02

До Ч. Моля те кажи ми къде да го намеря, търсих го в аписа но го няма.
Предварително ти Благодаря.
пепи - Шумен

Мнениеот донна2 » 31 Яну 2005, 19:09

Ч тълкувателното решение което цитираш касае отменените алинеи 11,12 на чл.109 от ДПК .
донна2

Мнениеот донна2 » 31 Яну 2005, 19:11

има го в аписа за сведение -ТР№5/2004 на ВАС
донна2

Мнениеот Ч » 31 Яну 2005, 19:47

Касае и много други работи. Не ме разочаровай както твоя приятел Гегата или Бастуна се наричаше.
Ч

Мнениеот донна2 » 31 Яну 2005, 20:13

разочаровай се колкото си щеш , колегите горе са прави и са го написали точно
донна2

Мнениеот пепи - Шумен » 31 Яну 2005, 20:22

До донна 2 .Благадаря, извинявай за онзи ден.
пепи - Шумен

Мнениеот donna » 31 Яну 2005, 20:24

за кое благодариш ,намери ли го , но в твоя случай се съмнявам да ти свърши работа инъче е много добро ,но излезе малко късно много не обжалваха ДРА
donna
Старши потребител

Мнениеот protekta » 31 Яну 2005, 20:28

Да, колега, касае и много други работи, но това ТР само по себе си няма да свърши работа на поставилия въпроса. При обжалването на ДРА трябва да се докаже, че е НАЛИЦЕ ДЕЙСТВИТЕЛНА ДОСТАВКА.
Колегите по-горе са писали по този въпрос. Точна преценка на необходимите доказателства ще трябва да направи ангажираният по случая адвокат.
protekta
Потребител

Мнениеот дончо » 31 Яну 2005, 22:01

Вземи прочети малко по-внимателно цялото ТР. С тоя голяма уста можеш да правиш само свирки.
дончо

Назад към Данъчно право