- Дата и час: 20 Ное 2024, 01:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Здравни осигуровки
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Здравни осигуровки
Не съм много наясно с давността в Българското законодателство и моля за разяснение: Ако човек има неплатени здравни осигуровки за 2000 г., а доколкото знам стандартния давностен срок в държавата е 5 г. - това значи ли , че с изтичане давностния срок осигурителните вноски вече не са дължими. Могат ли да ги събират със съдия - изпълнител както се говори?
- михи
Re: Здравни осигуровки
Според мен вземанията за здравни осигуровки са публични вземания по смисъла на ДПК. Затова за давността следва да се прилага чл. 140, ал. 1 от ДПК -"Публичните вземания се погасяват с изтичане на 5-год. давностен срок, смятано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, освен когато в закон е предвиден по-кратък срок"
- st_el
А според мен няма давностен срок за здравните вноски. Просто докато не ги платиш няма да ползваш безплатно здравно лечение. Това е моето мнение.
- geryvesy
- Младши потребител
Според мен колегата st_el е прав. Не може да няма давностен срок.
- shveda
- Потребител
Само плашат гаргите. Наистина има давност, но тя започва да тече от 01.01. на следващата година - 5 години.
- е
По принцип не ми е ясен смисъла на на словосъчетанието "безплатно здравеопазване", когато всяко посещение се заплаща и всичко, което не попада в клинична пътека е също платено. Да не говорим, че клиничните пътеки са тясно ориентирани към възрастното население. По какъв закон можеш да бъдеш принуден да плащаш за услуга, която не ползваш? И дължат ли осигуровки българските граждани, които живеят и работят в друга страна (без намерение за връщане в България)?
- ada
Взиманията за здравно осигуровяване са представляват публични държавни вземания по смисъла на чл.13,ал.2,т.1 от (ДПК). и както казаха колегите по-горе според чл.140 ДПК публичните взимания се погасяват с 5год. давност:
Мисля ,че ако давността не е спирала(чл.141 ДПК), то би следвало, че за задължения възникнали и платими през 2000г. давността ще изтече на дата 01.01.2006г.
Публични и частни вземания
Чл. 13. (1) Държавните и общинските вземания са публични и частни.
(2) Публични са държавни и общински вземания:
1. (Изм. доп. ДВ бр. 63 от 2000 г.) за данъци, акцизи, мита и задължителни осигурителни вноски;
Мисля ,че ако давността не е спирала(чл.141 ДПК), то би следвало, че за задължения възникнали и платими през 2000г. давността ще изтече на дата 01.01.2006г.
Публични и частни вземания
Чл. 13. (1) Държавните и общинските вземания са публични и частни.
(2) Публични са държавни и общински вземания:
1. (Изм. доп. ДВ бр. 63 от 2000 г.) за данъци, акцизи, мита и задължителни осигурителни вноски;
- донна2
Господа юристи,тъй като много ме интересува въпроса за задължителното здравно осигуряване на безработните лица за тяхна сметка,искам на Ви попитам следното :
Съгласно Конституцията на РБ :
Чл.51. (1) Гражданите имат право на обществено осигуряване ......
Чл.52. (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване.......,
т.е. гражданите имат право,а не задължение за здравно осигуряване.
Ако едно лице е безработно,то не дължи вноски за обществено осигуряване(това е според КСО).
Ако едно лице е безработно,то дължи вноски за здравно осигуряване(това е според ЗЗО).
Не намирате ли някакво противоречие?Според Конституцията(,поне както аз я чета) общественото и здравното осигуряване са права на гражданите,а не задължения и са равнопоставени.
Ако едно лице е било безработно и не е внасяло вноски за обществено осигуряване,то при определени условия някой ден ще получава само социална пенсия.
Не е ли редно да бъде същото и със здравното осигуряване,т.е. ако лицето е безработно и не може да внася вноски за здравно осигуряване,то да не ползува здравни услуги или да има право само на спешна медицинска помощ(,която мисля,че по закон се финансира от Държавния бюджет,а не от НЗОК).
В противен случай се получава доста нелогична ситуация-лице,което е трайно безработно и няма никакви доходи да дължи доста големи суми за здравно осигуряване,които просто няка как да плати и с всеки изминал ден живот тази сума да расте.Просто със самото си съществуване човек става длъжник на Държавата,без никакъв начин да избегне това,даже ако съзнателно се е отказал от здравни услуги-никога не е имал даже личен лекар.
Моля за Вашите коментари,тъй като съм доста притеснена.А и от НОИ умишлено провеждат тази кампания,с която целят да наплашат хората с цел да съберат някакви суми.Не разбират ли,че ако човек няма никакви доходи и да го плашиш,няма откъде да събере и внесе сумите.
Съгласно Конституцията на РБ :
Чл.51. (1) Гражданите имат право на обществено осигуряване ......
Чл.52. (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване.......,
т.е. гражданите имат право,а не задължение за здравно осигуряване.
Ако едно лице е безработно,то не дължи вноски за обществено осигуряване(това е според КСО).
Ако едно лице е безработно,то дължи вноски за здравно осигуряване(това е според ЗЗО).
Не намирате ли някакво противоречие?Според Конституцията(,поне както аз я чета) общественото и здравното осигуряване са права на гражданите,а не задължения и са равнопоставени.
Ако едно лице е било безработно и не е внасяло вноски за обществено осигуряване,то при определени условия някой ден ще получава само социална пенсия.
Не е ли редно да бъде същото и със здравното осигуряване,т.е. ако лицето е безработно и не може да внася вноски за здравно осигуряване,то да не ползува здравни услуги или да има право само на спешна медицинска помощ(,която мисля,че по закон се финансира от Държавния бюджет,а не от НЗОК).
В противен случай се получава доста нелогична ситуация-лице,което е трайно безработно и няма никакви доходи да дължи доста големи суми за здравно осигуряване,които просто няка как да плати и с всеки изминал ден живот тази сума да расте.Просто със самото си съществуване човек става длъжник на Държавата,без никакъв начин да избегне това,даже ако съзнателно се е отказал от здравни услуги-никога не е имал даже личен лекар.
Моля за Вашите коментари,тъй като съм доста притеснена.А и от НОИ умишлено провеждат тази кампания,с която целят да наплашат хората с цел да съберат някакви суми.Не разбират ли,че ако човек няма никакви доходи и да го плашиш,няма откъде да събере и внесе сумите.
- Анонимен
Мисля, че за цялата тая дандъния със събирането на "дължимите" осигуровки със задна дата сме си виновни ние - българските граждани. Защото спахме, когато се правеха промените. Макар че едва ли писма до "народните избраници" щяха да помогнат кой знае колко. Сега аз по силата на тия промени аз дължа сума в размер на външния дълг на малка държава от Третия свят, макар че не съм стъпвала в България от един доста дълъг период. Аз просто не разбирам как е възможно да те задължат да плащаш за услуга, която не потребяваш. Да, прочетох обяснението за "публични и частни държавни вземания". Добре, обаче на мен като на не юрист, не може да ми стане ясно как така дължа пари? За какво?
- ada
НЕ САМО НА ВАС НЕ ВИ Е ЯСНО
НО ЗАКОНА МАКАР И ЛОШ Е ЗАКОН ТАКА ,ЧЕ ЯСНО ИЛИ НЕ ДЪЛЖИТЕ, А ЗА КАКВО ДЪЛЖЕТЕ .........И ГОСПОД НЕ МОЖЕ ДА ВИ ОТГОВОРИ!!!!!!!!!
НО ЗАКОНА МАКАР И ЛОШ Е ЗАКОН ТАКА ,ЧЕ ЯСНО ИЛИ НЕ ДЪЛЖИТЕ, А ЗА КАКВО ДЪЛЖЕТЕ .........И ГОСПОД НЕ МОЖЕ ДА ВИ ОТГОВОРИ!!!!!!!!!
- донна2
Ada вие, както и аз, както и стотици хиляди българи живеещи постоянно в чужбина, както и хората без никакви доходи, дължите пари за здравни вноски поради некадърността на българската политическа класа. На никой от подготвилите и гласували този закон не му е хрумнало да се замисли за това, че създава страхотен безпорядък в една особено чувсвителна област. Аз мисля, че трябва да се направи сдружение на пострадалите от този абсолютно неадекватен закон, който да съди българската държава за причинените вреди - морални и имуществени. Ако българският съд не се произнесе по съвест има, слава богу ,и други съдилища.
- Ivan Petrov
А защо според Вас, вноскиге се внасят авансово? И защо ако закъснееш да внесеш авансово вноска дължиш лихва? И какъв по дяволите е давностният срок за погасяване на тия лихви?
- shveda
- Потребител
не съм мислила за лихвите , питам се дали не е изтекъл поне за тях давностния срок .........
- donna
- Старши потребител
Спомням си, че преди доста време се шумеше из пресата за адвокат от Русе, който възнамерява да съди България в Хага заради именно този закон. Аз съм съгласна да отделя необхидимата сума и да се включа в такъв колективен иск. Най-малкото, защото вече знам какво е "безплатно зравеопазване" - срещу една пластмасова карта, получаваш цялото ти необходимо внимание. А не от вратата "Направления няма". Да не говорим за невероятната нелепица, която от педиатър направи "семеен лекар" и в общи линии удължи престоя по коридорите на поликлиниките с още един кабинет.
- ada
На всяко субективно право съответства задължение. Иначе няма как да се гарантира правото. За да се реализира правото на здравно осигуряване, трябва да се реализира и задължението всеки да си внася редовно здравноосигурителните вноски. Основен принцип на българската здравноосигурителна система е задължителното участие при набирането на вноските. Аз също не харесвам нашата здравноосигурителна система, но какво да се прави!
- dyody
Следното го преписах от страницата на НОИ, там прочетете и повече подробности за завареното положение на вече заминали за чужбина - http://www.noi.bg
ЗЗО: Чл. 40а. (1) Българските граждани, включително и тези с двойно гражданство, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, считано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление в Националния осигурителен институт.
(2) Здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната се възстановяват след изтичане на 6 последователни месеца, през които лицето е осигурявано по реда на чл. 40.
(3) Извън случаите по ал. 2 здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната могат да се възстановяват след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски, определени по реда на чл. 29, ал. 3, върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към момента на внасянето на вноските.
(4) Сумите по ал. 3 се внасят по реда на чл. 41.
(5) До възстановяване на осигурителните права лицата по ал.1 заплащат стойността на оказаната им в страната медицинска помощ на изпълнителите.”
Разпоредбата на чл. 40а дава възможност българските граждани, включително и с двойно гражданство, които пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, по свое желание да не заплащат здравноосигурителни вноски от датата на напускане на страната до края на годината и за всяка следваща година в случай, че преди заминаването си са подали заявление в съответното териториално поделение на НОИ. За да бъдат възстановени здравноосигурителните им права е необходимо през шест последователни месеца от завръщането им в страната да са внасяни вноски. До възстановяване на здравноосигурителните си права тези лица заплащат оказаната им в страната медицинска помощ.
Правата на българските граждани, пребивавали повече от 183 дни през календарната година, се възстановяват веднага, ако еднократно заплатят сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към момента на внасянето.
Следва да се има предвид, че ако не бъде подадено заявление преди заминаването в чужбина, осигурителните вноски се дължат за целия период на пребиваването извън страната. В тези случаи, ако лицето се осигурява на основание чл. 40, ал. 4 от ЗЗО, осигурителната вноска се внася върху половината от минималния осигурителен доход – например осигурителната вноска за цялата 2005 г. е в размер на 79,20 лв.
Преди заминаване в чужбина лицата подават заявление по образец в съответното териториално поделение на НОИ по местоживеене. В заявлението лицата посочват точната дата на напускане на страната. Заявлението се подава в два екземпляра, като след завеждането му един се връща на лицето.
При завръщане в страната лицето подава уведомление по образец в съответното ТП на НОИ и представя документ, удостоверяващ датите на излизане и влизане в страната за всяка календарна година. Годината, през която лицето е пребивавало повече от 183 дни, се отразява в Допълнителния регистър като период със здравна осигуреност. За годините, през които лицата са били по-малко от 183 дни, здравноосигурителните вноски са дължими и се издава справка за дължимите суми.
ЗЗО: Чл. 40а. (1) Българските граждани, включително и тези с двойно гражданство, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, считано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление в Националния осигурителен институт.
(2) Здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната се възстановяват след изтичане на 6 последователни месеца, през които лицето е осигурявано по реда на чл. 40.
(3) Извън случаите по ал. 2 здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната могат да се възстановяват след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски, определени по реда на чл. 29, ал. 3, върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към момента на внасянето на вноските.
(4) Сумите по ал. 3 се внасят по реда на чл. 41.
(5) До възстановяване на осигурителните права лицата по ал.1 заплащат стойността на оказаната им в страната медицинска помощ на изпълнителите.”
Разпоредбата на чл. 40а дава възможност българските граждани, включително и с двойно гражданство, които пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, по свое желание да не заплащат здравноосигурителни вноски от датата на напускане на страната до края на годината и за всяка следваща година в случай, че преди заминаването си са подали заявление в съответното териториално поделение на НОИ. За да бъдат възстановени здравноосигурителните им права е необходимо през шест последователни месеца от завръщането им в страната да са внасяни вноски. До възстановяване на здравноосигурителните си права тези лица заплащат оказаната им в страната медицинска помощ.
Правата на българските граждани, пребивавали повече от 183 дни през календарната година, се възстановяват веднага, ако еднократно заплатят сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към момента на внасянето.
Следва да се има предвид, че ако не бъде подадено заявление преди заминаването в чужбина, осигурителните вноски се дължат за целия период на пребиваването извън страната. В тези случаи, ако лицето се осигурява на основание чл. 40, ал. 4 от ЗЗО, осигурителната вноска се внася върху половината от минималния осигурителен доход – например осигурителната вноска за цялата 2005 г. е в размер на 79,20 лв.
Преди заминаване в чужбина лицата подават заявление по образец в съответното териториално поделение на НОИ по местоживеене. В заявлението лицата посочват точната дата на напускане на страната. Заявлението се подава в два екземпляра, като след завеждането му един се връща на лицето.
При завръщане в страната лицето подава уведомление по образец в съответното ТП на НОИ и представя документ, удостоверяващ датите на излизане и влизане в страната за всяка календарна година. Годината, през която лицето е пребивавало повече от 183 дни, се отразява в Допълнителния регистър като период със здравна осигуреност. За годините, през които лицата са били по-малко от 183 дни, здравноосигурителните вноски са дължими и се издава справка за дължимите суми.
- dyody
Чл.115 от КСО: "Вземанията на НОИ за невнесени осигурителни вноски,.................................и лихвите върху тях се погасяват с изтичането на петгодишен давностен срок."
- ан
Въпросът е принципен - Здравна каса - добре, осигуровки - добре и тука идва ОБАЧЕ къде отиват събраните пари? Защо нещата не са организирани като на други места по света - вноските отиват в сметка и всяко движение по нея се следи ЛИЧНО от титуляра. Да не би САЩ да е с по-малко население от България, че да може да го прави? Освен това там никой не може да те задължи да плащаш месечно за здравеопазване. Всичко си е на твой риск.
А какво се получи с мен в България - плащах си чинно като Дядо Коледа и като опрях до сериозна лекарска помощ - "ами не е по клинична пътека, ще си платите". Е, няма да си платя. Просто защото на мен ми писна да плащам по два пъти. В чужбина съм не на екскурзия.
Според мен просто трябва да се въведе допълнителната възможност за ОТКАЗВАНЕ ОТ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА и поне формално погледнато да се облече в законова форма това, което си се случва и сега - да се даде възможността на хората да решават за какво да плащат. Защото по-платено от нашето "безплатно" зравеопазване, аз не съм срещала.
А какво се получи с мен в България - плащах си чинно като Дядо Коледа и като опрях до сериозна лекарска помощ - "ами не е по клинична пътека, ще си платите". Е, няма да си платя. Просто защото на мен ми писна да плащам по два пъти. В чужбина съм не на екскурзия.
Според мен просто трябва да се въведе допълнителната възможност за ОТКАЗВАНЕ ОТ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА и поне формално погледнато да се облече в законова форма това, което си се случва и сега - да се даде възможността на хората да решават за какво да плащат. Защото по-платено от нашето "безплатно" зравеопазване, аз не съм срещала.
- ada
Аз дължа за единадесет месеца здравни осигуровки и определено не смятам да ги плащам, тъй като не е справедливо да нямаш никакви доходи и да имаш съответно парични задължения.
Ще изчакам да се образува изпълнително производство против мен и после ще обжалвам изпълнителното основание.
Ще изчакам да се образува изпълнително производство против мен и после ще обжалвам изпълнителното основание.
- panter
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|