Здравейте!
От март2007г. до Февруари 2008г. получавах ПОБ, което ми бе изчислено първоначално в по-малък размер. Регистрацията ми в БТ е от края на март , а Разпореждането бе издадено в законния срок.
В голяма част от периода , от който е изчислено обезщетението съм била в болнични вкл. и към 01.01.2007г., както иот 12.02.07г. до 08.03.07г.Първият болничен лист ми бе изплатен от работодателя, а втория от НОИ, като плащането на последния се извърши също на два пъти-април и юли 07г.Подала бях в НОИ всички необходими документи за изчисляване на ПОБ.Не съм предупреждавана, че някои от тях не са редовни.
Обасниха ми от ТП на НОИ, че ПОБ ми е изчислено в по-малък размер т.к във връзка с изменението на КСО от 01.01.07г. нямат данни за базата за изчисляване на болничните, но същото щяло да баде преизчислено следващия месец. Така не обжалвах разпореждането . Следващия месец ми обясниха, че още нямат тези данни в тяхната информационна система.Също и по следващия и по-следващия, като ме успокояваха , че до края на периода за който получавам ПОБ това ще стане./ Странно как са ми изчислили и изплатили и последния болничен, ако наистина им е липсвала тази информация.Но затова се замислих по-късно!Разбрах , че нещо нарочно ме мотаят , но нямаше какво да направя.
Към края на горния така и не получих преизчисление, а започнаха да ми обясняват, че срокът бил 3г.Преизчислението все пак бе направено едва месец май2008г.Обадиха ми се по телефона да отида и си получа парите от пощата след 20 май, т. к. вече не получавах ПОБ.След това си потърсих и Разпореждането за преизчислението. То беше на основание представени, но невзети в предвид документи и получена нова информация , считано от началото на периода и в него бяха вписали дата на връчване -датата на издаването му .Подписах го без да се замислям и го сметнах за приключено.
Замислех се отново за това, едва когато това плащане през май месец ме лиши от други плащания Тогава направих запитване в НОИ за причината за изплащане на преизчислението едва през май. Отговориха ми официално, че нямали данни за размера на обезщетението за врем. нетрудоспособност/а не за базата от която тосе изчислява/ .
Имам основание да считам, че ПОБ въобще е неправилно изчислено и преизчислено в драстично по-малък размер и бих искала да извърша проверка на цялата преписка.Защото е много грозно да отдържаш пари от болен и безработен човек, за да го лишиш от други права.
Въпросът мие : Как мога да го направя? Сама ? Или да сезирам някой контролен орган .Кой е компетентен да извърши проверката.Предварително благодаря на всички тези, които биха ми дали съвет.
- Дата и час: 20 Ное 2024, 13:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
НОИ-проверка по преписка за ПОБ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: НОИ-проверка по преписка за ПОБ
Може би твърде дълго и неясно съм обяснила нещата затова и никой не се включва със съвет . Затова с две думи:
След продължително заболяване попаднах на борсата .Пенсионер съм по болест с право на работа.Имам добра професия даже две , за които се изисква висше образование.Но здравословното ми състояние и възрастта ме поставят в оная категория , която най трудно се интегрира на трудовия пазар и често оставам без работа.Повече от ясно е , че след като 11м. съм получавала ПОБ и не са ми предложили работа , след тоя период оставам да преживявам само с инвалидната си пенсия и ставам контингент на социалните служби.
Така след като не си намерих работа , подадох молба да бъда подпомогната с целевата помощ за отопление през отопл. сезон 2008-2009г. Периода , от който се изчислява ДМД /дифер. миним. доход/включва м. май, когато бе извършено плащането на НОИ /преизчислението на ПОБ/.Аз този доход не го дикларирах, зашото той се отнася за предходен период, а в наредбата, която урежда редът за отпускане на ЦПО се казва изрешно, че ДМД се изчислява върху доходите за период 6м. преди подаване на молбата.Без това плащане аз отговарям на изискванията и щях да получа ЦПО.От своя страна социалните работници при изчислението на ДМД го включват, прилагайки новата за тогава пазпоредба на ал.6 от чл.9 от ППЗСП/в сила от края на 2007г./, която се отнася за друг вид помощи/месечни/и ме лишават от ЦПО. Въпреки, че в ЗСП изришно е казано,че ЦПО се уреждат съгласно наредбата , а не ППЗСП.
По този начин излиза , че НОИ съдейства на социалните служби да лишат някой от ЦПО, като отдържа / с оглед предстоящото за тогава въвеждане в чл. 9 на новата ал.6 /от болен и безработен човек част от ПОБ , за да му го изплати в периода от който ссе изчислява ДМД. Ето това е грозното лице на соц. ни система, такова каквото аз го виждам. Затова питам. Как да направя проверка по преписката. Благодаря на тези, които биха прочели поста
След продължително заболяване попаднах на борсата .Пенсионер съм по болест с право на работа.Имам добра професия даже две , за които се изисква висше образование.Но здравословното ми състояние и възрастта ме поставят в оная категория , която най трудно се интегрира на трудовия пазар и често оставам без работа.Повече от ясно е , че след като 11м. съм получавала ПОБ и не са ми предложили работа , след тоя период оставам да преживявам само с инвалидната си пенсия и ставам контингент на социалните служби.
Така след като не си намерих работа , подадох молба да бъда подпомогната с целевата помощ за отопление през отопл. сезон 2008-2009г. Периода , от който се изчислява ДМД /дифер. миним. доход/включва м. май, когато бе извършено плащането на НОИ /преизчислението на ПОБ/.Аз този доход не го дикларирах, зашото той се отнася за предходен период, а в наредбата, която урежда редът за отпускане на ЦПО се казва изрешно, че ДМД се изчислява върху доходите за период 6м. преди подаване на молбата.Без това плащане аз отговарям на изискванията и щях да получа ЦПО.От своя страна социалните работници при изчислението на ДМД го включват, прилагайки новата за тогава пазпоредба на ал.6 от чл.9 от ППЗСП/в сила от края на 2007г./, която се отнася за друг вид помощи/месечни/и ме лишават от ЦПО. Въпреки, че в ЗСП изришно е казано,че ЦПО се уреждат съгласно наредбата , а не ППЗСП.
По този начин излиза , че НОИ съдейства на социалните служби да лишат някой от ЦПО, като отдържа / с оглед предстоящото за тогава въвеждане в чл. 9 на новата ал.6 /от болен и безработен човек част от ПОБ , за да му го изплати в периода от който ссе изчислява ДМД. Ето това е грозното лице на соц. ни система, такова каквото аз го виждам. Затова питам. Как да направя проверка по преписката. Благодаря на тези, които биха прочели поста
- julia
- Потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|