начало

13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС 13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС

Отписване от ОК "Адвокат"

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отписване от ОК "Адвокат"

Мнениеот plamiv » 07 Юли 2009, 14:28

Здравейте!

Искам да се отпиша от Осигурителна каса "Адвокат". Не само, че не намирам никакъв смисъл да плащам 2.40лв. на месец, но от там вместо да ме улесняват, ми създават допълнителни проблеми:

1. не ми бяха внасяли осигуровките повече от три месеца, в резултат на което от НОИ ми бяха прекъснали здравноосигурителните права, в резултат на което пък не можах да си извадя европейска здравноосигурителна карта, а трябваше да пътувам в чужбина за около месец. Наложи се да си правя здравна застраховка и да плащам, при положение, че винаги съм си внасял навреме осигуровките, членския внос към САК и ВАС, данъци и т.н.

2. сега искат да им представям справки за движението на осигуровките, копия от данъчни декларации, платежни нареждания за изравнителните вноски и т.н.

3. за отношението изобщо не ми се коментира - държат се сякаш ние сме им длъжни нещо, а не обратното. Откакто се преместиха на новото място, плащам и по 2 лв. за метрото и изобщо ми се иска да не ходя вече там. Не съм за два лева и/или два и четиридесет на месец (въпреки че за година се събира сума по-голяма от 50лв.), но наистина ми е адски неприятно да ходя там.

Ако някой е минавал процедурата по отписване от ОК "Адвокат" и има малко свободно време, за да сподели, ще му бъда благодарен.

По-конкретно ме интересува следното:

1. Дължи ли се някаква такса за отписване? Предполагам, че се попълва някакъв формуляр.

2. Колко време отнема, има ли нещо допълнително?

3. Какви биха били отрицателните страни (ако изобщо има такива) на това да се осигурявам сам?

Ако темата вече е коментирана някъде по форумите, моля пуснете линк.

Идеята ми е да преценя за себе си от чисто прагматична гледна точка, кой е по-добрият вариант, така че нека не се впускаме в квалификации за това колко са зле онези в САК или обратно - какви невероятни професионалисти са всъщност.

Благодаря,
Пламен Иванов
plamiv
Нов потребител

Re: Отписване от ОК "Адвокат"

Мнениеот katerinakuch » 13 Юли 2009, 15:55

Прочетете Наредба за осигурителните каси.
Не мисля, че може да се говори за отрицателни страни, ако човек се осигурява сам /стига да не е технологичен проблем ежемесечното ходене в ТД на НАП по постоянен адрес/.Абсолютно задължително е съхраняването на втория екземпляр от годишната данъчна декларация; на приемо-предавателните протоколи, свързани с подаване на ежегодната Декларация Образец 6 и ежемесечната Декларация Образец 1, както и на всички документи /включително копия/, удостоверяващи плащането на осигурителните вноски и данъци.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот zelen » 13 Юли 2009, 19:45

Здравейте,

От вписването си в САК до момента се справям без помощта на ОК " Адвокат " и не е страшно - напротив, в течение сте на всичко, касаещо ви персонално.

Успех!
zelen
Потребител

Мнениеот katerinakuch » 14 Юли 2009, 11:46

zelen написа:Здравейте,

От вписването си в САК до момента се справям без помощта на ОК " Адвокат " и не е страшно - напротив, в течение сте на всичко, касаещо ви персонално.

Успех!

Именно. Непосредственият личен контрол върху подаването на информация от страна на самоосигуряващото се лице, движението на средствата и персоналното съхранение на документацията е много важен, защото сумите никак не са малки като размер.
katerinakuch
Активен потребител

Назад към Данъчно право