- Дата и час: 20 Ное 2024, 13:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за ЕТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Въпрос за ЕТ
Здравейте. Имам един въпрос и ще бъда безкрайно благодарен ако някой може да ми помогне рових из интернет но неоткрих необходимата информация. Случаят е следния - миналата седмица регистрирах ЕТ с планове да започна скоро дейност но обстоятелствате се стекоха в отрицателна посока и в момента предполагам до другата година няма да мога да започна дейност. Искам да попитам до колкото разбрах Агенцията по Вписванията изпраща документи към НАП и НОИ веднага щом се впише фирмата в регистър и сега предполагам трябва да се самоусигурявам а в момента си работя в една фирма и след като няма да упражнявам дейност просто няма смисъл да внасям осигуровки. Какво бихте ме посъветвали при положение, че съм подал документите за регистрация на ЕТ в агенцията и предполагам фирмата вече е регистрирана - трябва ли да я замразявам фирмата в момента или просто трябва да подам някаква декларация че въпреки че съм регистрирал фирма за момента няма да упражнявам дейност. Трябва ли да ходя до НОИ и НАП да подавам някакви декларации че фирмата за момента няма да е действаща - просто ще съм ви много благодарен ако някой ме напъти какво да правя. Благодаря предварително.
- replay83
- Нов потребител
Re: Въпрос за ЕТ
Въпросът Ви е счетоводен. Потърсете информация във форума на одит.инфо.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Не че в одит.инфо няма да отговорят, но въпросът не е точно счетоводен. Счетоводните въпроси са свързани с прилагането на счетоводни стандарти и съставяне на годишни финансови отчети.
Задължението за начало на самоосигуряването възниква с началото на осъществяването на дейност - във вашия случай като ЕТ. Самата регистрация не означава начало на дейност. В седемдневен срок от началото на дейността (субективно възприеман момент) сте длъжни да декларирате в НАП това обстоятелство и началото на самоосигуряването.
Така че в случая осигурителното законодателство не предписва някакво действие, което трябва да предприемете.
Задължението за начало на самоосигуряването възниква с началото на осъществяването на дейност - във вашия случай като ЕТ. Самата регистрация не означава начало на дейност. В седемдневен срок от началото на дейността (субективно възприеман момент) сте длъжни да декларирате в НАП това обстоятелство и началото на самоосигуряването.
НАРЕДБА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА И БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА РАБОТА В ЧУЖБИНА
В сила от 01.01.2000 г.
Приложение № 2 на ПМС № 30 от 2000 г.
Обн. ДВ. бр.21 от 17 Март 2000г., изм. ДВ. бр.83 от 10 Октомври 2000г., изм. ДВ. бр.8 от 26 Януари 2001г., изм. ДВ. бр.52 от 8 Юни 2001г., изм. ДВ. бр.19 от 19 Февруари 2002г., изм. ДВ. бр.91 от 14 Октомври 2003г., изм. ДВ. бр.1 от 3 Януари 2006г., изм. ДВ. бр.15 от 16 Февруари 2007г.
Раздел I.
Обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и на работещите без трудово правоотношение
Чл. 1. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 83 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 91 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 15 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Задължението за осигуряване за лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1 - 4 от Кодекса за социално осигуряване - еднолични търговци, съдружници в търговски дружества, собственици на ЕООД, физически лица - членове на неперсонифицирани дружества, земеделски производители, лица, упражняващи по регистрация свободна професия или занаятчийска дейност, възниква от деня на започване или възобновяване на трудовата дейност и продължава до нейното прекъсване или прекратяване.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 83 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 15 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Започването, прекъсването, възобновяването или прекратяването на трудовата дейност се установяват с декларация по утвърден образец от изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП), подадена до компетентната териториална дирекция на НАП и подписана от самоосигуряващото се лице в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелството.
Така че в случая осигурителното законодателство не предписва някакво действие, което трябва да предприемете.
-
atevasile - Потребител
До тук ми стана ясно че ако не подам декларация в НАП за започване на търговска дейност няма да дължа данъци, осигуровки или каквито и да е било такси. Просто в един прекрасен момент в който реша да практикувам дейност тоест когато помещението в което искам да развивам дейността ми стане готово ( предполагам до година) от деня в който регистрирам касов апарат и извърша продажба с него имам седем дневен срок в който трябва да подам декларация в НАП че съм започнал дейност и от тогава започват да ми текът осигуровки а до момента до който не подам декларацията никой няма да ме закача за нищо - правилно ли съм разбрал. Благодаря за отговора.
- replay83
- Нов потребител
Както вече писах, моментът на началото на дейността е спорен. Някои коментатори твърдят, че моментът, в който е сключен договор за наем на помещението, е начало на дейността. Законът не казва в прав текст кой точно е този момент.
Останалото сте разбрал(а) правилно
Останалото сте разбрал(а) правилно
-
atevasile - Потребител
Към noviadv не мога да разбера защо веднага започвате с нападките. Спокойно няма да останете без хляб че сте направили една мъничка безплатна консултация на някого. По този комерсиален начин по който подхождате към всичко какво може да си помисли човек за вас аз лично не бих ви наел за адвокат ако имам нужда от такъв просто бих пресметнал че сте подкупен и гледате само парите а не това да помогнете на човек. Благодаря на хората които помогнаха и изразявам благодарностите си към тях не мисля че това е някаква супер сложна за намиране информация и предполагам не са загубили нищо от това че са ме упътили. Предполагам гражданино "комерсиалист" като ви изгори крушка във вас не търсите веднага услугите на ел. техник а се опитвате първо да я смените сам и ако тогава не светне викате техника. За всичко си има хора и хора просто помолих някай който има желание да ме упъти да пише за това ще ви помоля като нямате желание да не спамите по темата. Не мисля че форумът ви е създаден само за юристи а до колко забелязвам е със свободни права за достъп и всеки може да се регистрира в него.
Последна промяна replay83 на 28 Юни 2009, 23:06, променена общо 2 пъти
- replay83
- Нов потребител
С една дума ... регистрирайте се навсякъде където има срокове за това, защото после ще плащате глоби.
До момента до който нямате регистриран касов апарат или не отворите банкова сметка не се счета, че извършвате дейност[/b].
До момента до който нямате регистриран касов апарат или не отворите банкова сметка не се счета, че извършвате дейност[/b].
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
diaida - Активен потребител
replay83 написа:До тук ми стана ясно че ако не подам декларация в НАП за започване на търговска дейност няма да дължа данъци, осигуровки или каквито и да е било такси. Просто в един прекрасен момент в който реша да практикувам дейност тоест когато помещението в което искам да развивам дейността ми стане готово ( предполагам до година) от деня в който регистрирам касов апарат и извърша продажба с него имам седем дневен срок в който трябва да подам декларация в НАП че съм започнал дейност и от тогава започват да ми текът осигуровки а до момента до който не подам декларацията никой няма да ме закача за нищо - правилно ли съм разбрал. Благодаря за отговора.
Ами представете си, че нищо не става с бизнеса ви наистина. От къде да ги платите тези данъци, осигуровки и такси? Да оберете съседния офис до вас, дето отчита приходи ли или е назначил служители? Вие назначили ли сте някого ? Помислете логично!
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
diaida - Активен потребител
Това с регистрацията на касовия апарат е част от "напърския фолклор". Но има и други трактовки. Когато дейността ще се извършва в наето помещение, на което трябва да се направи ремонт, началото на ремонта на помещението се определя и като начало на дейността. Или пък покупката на стоки и материали, които ще се използват по-късно в дейността, също може да се определи като начало на дейност.
Хихи, а има и фирми, на които не е необходим касов апарат - плащанията се извършват по банков път.
Хихи, а има и фирми, на които не е необходим касов апарат - плащанията се извършват по банков път.
-
atevasile - Потребител
Ау, съжалявам. Глупаво ми се е получило последното изречение. diaida вече е споменала възможноста за "отваряне" на банкова сметка. На мен ми се е набола болднатата възможност за регистрацията на касов апарат.
Смятате ли, че е необходимо осигурителният закон да даде нееднозначно определение на израза "начало на дейността"? Липсата на такова определение не предразполага ли към налагане на спорни глоби?
Смятате ли, че е необходимо осигурителният закон да даде нееднозначно определение на израза "начало на дейността"? Липсата на такова определение не предразполага ли към налагане на спорни глоби?
-
atevasile - Потребител
diaida написа:Ами представете си, че нищо не става с бизнеса ви наистина. От къде да ги платите тези данъци, осигуровки и такси? Да оберете съседния офис до вас, дето отчита приходи ли или е назначил служители? Вие назначили ли сте някого ? Помислете логично!
Ами аз в момента си работя към една фирма това искам да ми е помежодругото. Ако станат нещата ще пратя жената да продава тя в момента е в майчинство и до месец очаквам дете и за това съм решил да изкарам нещо допълнително, защото едва ли не една заплата си отпада докато е в майчинство. Идеята ми беше да отворя мазенце под балкона ми което е към 12-тина квадрата и да пратя бащата да продава - той е пенсионер и предполагам мога да му плащам само здравни осигуровки.
- replay83
- Нов потребител
Леле, туй дето си намислил... боли.
Продавач (дори и таткото на едноличния търговец или собственикът на ЕООД-то) не може да работи по друг начин освен по трудов договор. А по трудовите договори няма прошка за пенсионерите - всички осигуровки на общо основание.
Всъщност тази тема не е за този раздел. Може би е за данъчно и осигурително право?
Продавач (дори и таткото на едноличния търговец или собственикът на ЕООД-то) не може да работи по друг начин освен по трудов договор. А по трудовите договори няма прошка за пенсионерите - всички осигуровки на общо основание.
Всъщност тази тема не е за този раздел. Може би е за данъчно и осигурително право?
-
atevasile - Потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|