Ще бъда благодарна на всеки, който сподели мнение или личен опит.
1.Имам задължения към НАП - за ДОО и ДЗПО за 2006г.
2.В периода от 02.2007 -07.2007г. се осигурявах върху максималния тогава осигурителен праг - 1400лв., въпреки че доходите ми след преспадане на нормативнопризнатите разходи беше под 1400лв.
3. В периода 01-07.2007г. съм пускала фактури от кочана за суми, които не съм декларирала в декларацията за 2007, тъй като същите не са ми били изплатени до 31.12.2007г.
4.От 08.2007 до настоящия момент съм в майчинство.
Получих писмо от НАП да се явя за изясняване на несъответствия в данъчната ми декларация за 2007.Питанията ми са :
Длъжна ли съм да представя кочаните и за какъв период назад?
Имат ли право да ми правят ревизия докато съм в майчинство?
В мой минус ли ще е ако поискам да отговоря писменно или след консултация със счетоводител?
- Дата и час: 20 Ное 2024, 11:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помогнете, колеги - проверка от НАП
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Помогнете, колеги - проверка от НАП
Ако не сте регистрирана по ДДС, не е необходимо да издавате фактури. Съгласно ЗДДФЛ доходите ви се доказват чрез служебната бележка, която се издава от възложителя при всяко плащане и съответно удържане на авансов данък. Това, че издавате фактура, не отменя задължението на възложителя да състави сметка за изплатени суми, в която да посочи удържания данък и да ви издаде служебна бележка, която се прикрепя към данъчната декларация.
Упс, нека всичко това се разбира в минало време. От 2009 година режимът е различен. Но питането е за периоди преди 2009.
Това по първия въпрос длъжна ли сте да им представите кочаните с фактури - не сте, защото не сте длъжна да имате кочан с фактури.
А по отношение на втория въпрос - майчинството. След изтичане на периода на болничния за бременност и раждане, работничките и служителките с трудов договор имат право на отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст на детето. Обикновено на това се казва разговорно "майчинство". Самоосигуряващите се лица нямат право на такъв или какъвто и да било друг "отпуск".
Не е ясно дали след като е изтекъл болничния сте продължили да си внасяте осигуровки. Предчувствам че не сте, което не е страшно, ако сте подали декларация за спиране на самоосигуряването (поради неизвършване на дейност). Ако не сте подали тази декларация ... нека чуем фактите
По първа и втора точка от описанието на ситуацията няма зададени въпроси, значи всичко там е ясно
Упс, нека всичко това се разбира в минало време. От 2009 година режимът е различен. Но питането е за периоди преди 2009.
Това по първия въпрос длъжна ли сте да им представите кочаните с фактури - не сте, защото не сте длъжна да имате кочан с фактури.
А по отношение на втория въпрос - майчинството. След изтичане на периода на болничния за бременност и раждане, работничките и служителките с трудов договор имат право на отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст на детето. Обикновено на това се казва разговорно "майчинство". Самоосигуряващите се лица нямат право на такъв или какъвто и да било друг "отпуск".
Не е ясно дали след като е изтекъл болничния сте продължили да си внасяте осигуровки. Предчувствам че не сте, което не е страшно, ако сте подали декларация за спиране на самоосигуряването (поради неизвършване на дейност). Ако не сте подали тази декларация ... нека чуем фактите
По първа и втора точка от описанието на ситуацията няма зададени въпроси, значи всичко там е ясно
- twist
- Младши потребител
По т.3 - представете копия от кочана за 2007-ма. За момента това не е ревизия, а проверка. На данъчните ако ги интересуват още периоди назад, ще ви кажат какво точно искат.
Нищо не ви пречи да отидете до НАП и там най-вероятно ще ви дадат "Искане за представяне на документи" и т.н.
Както Twist казва, най-вероятно правят засечка на Сметките за изплатени суми - тези които някой ваш клиент ги е декларирал, а данъчните не ги виждат при вас
Нищо не ви пречи да отидете до НАП и там най-вероятно ще ви дадат "Искане за представяне на документи" и т.н.
Както Twist казва, най-вероятно правят засечка на Сметките за изплатени суми - тези които някой ваш клиент ги е декларирал, а данъчните не ги виждат при вас
- prnedev
- Активен потребител
1. Неправилно съм нарекла договорите за правна защита и съдействие фактури.
Един от кочаните ми с въпросните договори за правна защита и съдействие не е подписан и подпечатан от МФДА - това може ли да ми създаде проблеми?
2. Внасяла съм осигурителни вноски върху обезщетенията за нетрудоспособност и ЗО. Не съм наясно точно с тези вноски - внасяла съм това, което са ми изискали от касата.
Един от кочаните ми с въпросните договори за правна защита и съдействие не е подписан и подпечатан от МФДА - това може ли да ми създаде проблеми?
2. Внасяла съм осигурителни вноски върху обезщетенията за нетрудоспособност и ЗО. Не съм наясно точно с тези вноски - внасяла съм това, което са ми изискали от касата.
- coreli
- Младши потребител
Без да знам какво е това МФДА, данъчните това не ги интересува. Заверката на кочаните на фактурите за търговци отпадна доста отдавна, а това е приложимо и за вас.
А за осигуровките, щом сте и член на осигурителна каса... незнам какво да кажа...
Вижте, идете до данъчните, може да е нещо дребно.
А за осигуровките, щом сте и член на осигурителна каса... незнам какво да кажа...
Вижте, идете до данъчните, може да е нещо дребно.
- prnedev
- Активен потребител
Благодаря много
Надявам се наистина да е нещо дребно
А относно това, дали съм длъжна да представя кочаните си при поискване - бихте ли споделили мнение2
Надявам се наистина да е нещо дребно
А относно това, дали съм длъжна да представя кочаните си при поискване - бихте ли споделили мнение2
- coreli
- Младши потребител
Ако трябва, ще ви поискат писмено Възможно е да поискат.
- prnedev
- Активен потребител
prnedev, благодаря. Днес ще стане ясно какъв е проблема и ще пиша пак.
- coreli
- Младши потребител
Няколко години подред надвнасях авансово данък и исках да ми го възстановяват. Всеки път ми правеха проверка, която се свеждаше до бърза разходка по кочана. Да-носех кочаните-нямаше как иначе.
Във Вашия случай-бих занесла само кочана с договорите от 2007г., не и по-назад.
Ако имате неплатени хонорари по издадени договори-това не е ли отразено? В смисъл-срок за плащане-.......2008г., така че да е ясно, че сумата е дължима през следващата година?
Във Вашия случай-бих занесла само кочана с договорите от 2007г., не и по-назад.
Ако имате неплатени хонорари по издадени договори-това не е ли отразено? В смисъл-срок за плащане-.......2008г., така че да е ясно, че сумата е дължима през следващата година?
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
-
ocean - Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|