начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Назначение на работа- кое име?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Назначение на работа- кое име?

Мнениеот Bellissima » 17 Апр 2008, 10:46

Здравейте! Не знам дали това е правилното място за моя въпрос, но не открих никой с подобен проблем. Случаят ми е следния. Омъжих се преди 3 години, а сега съм в процес на развод. След брака приех името на мъжа си. По време на брака не съм работила. Искам да започна работа и да се осигурявам, но не съм наясно как стои въпросът с имената. Чудя се дали да дам старата си фамилия с цел след развода при смяна на името да не е необходимо да правя нов трудов договор. Преди брака в НОЙ съм се водила така или иначе със старата фамилия. Някой знае ли дали това би било проблем? За назначаването ми дали ще ми искат лична карта или просто трудовата книжка. Там съм със старата фамилия. Бих била благодарна на всеки един съвет. Благодаря Ви предварително!
Bellissima
Нов потребител

Мнениеот vili_spasova » 17 Апр 2008, 11:06

Здравейте!
Постовяте много въпроси,
Почвам подред :
1. В СР за прекратяване на брака ще има точка - съпругата ще бъде с предбрачното си име;
2. След като излезе СР - и ако не се обжалва от двамата бивши вече съпрузи в 2 седм. срок, влиза в сила;
3. Взимате си препис от това решение и отивате в общината по местоживеене - /вероятно сте сменили и адреса си - в ЕСГРАОН и подавате заявление с новите данни .. :)/
4. Според З за българските документи за самоличност в 30 дн. срок трябва да си смените л.к. с новата - стара фамилия / отивате в Пасп. служба с попълнено заявление снимки и платена такса и СРешение / за об. 10 лв. за бърза - 20 лв. и т.н.т. .. :)
5. След като се сдбоиете с нова л. к. - пак отивате в ЕСГРАОН и Ви издават удостоверение за идентичност на имена някъде е безплатно на др. места искат по 3 , 4 лева /това нещо си го снимате и си го носите във ВАС винаги;
6. За сключване на ТДоговор ще Ви искат л.к. + тр. книжка Задължително;
7. Ако не е излязло СР - ще се сключи договор със старата фамилия, като после - след смяната на документа Ви ще се направят съответните корекции..., като тези данни ще ги подаде ТРЗ в предприятието където ще почнете работа... / до НОИ /
Ако имате влогове в банки - също трябва да ги уведомите и така :)

За това се сещам на "първо четене" ако някой иска нека ме допълни или поправи
Успех Белисима! :)
vili_spasova
Потребител

Мнениеот Bellissima » 17 Апр 2008, 11:50

Здравейте! Не мога да Ви опиша колко съм Ви благодарна за отговора. Проблемът ми е основно със започването на работа. Надявах се да мога да им дам моминското си име, за да не се налагат после " корекции", защото се надявам до половин година да се сдобия отново с него. Какви биха били тези "корекции"? В трудовата ми книжка се водя с моминското си име. Това има ли някакво значение? Благодаря Ви!
Bellissima
Нов потребител

Назад към Данъчно право