начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Еднократна помощ при почил съпруг

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Еднократна помощ при почил съпруг

Мнениеот Gergana. » 18 Мар 2008, 12:36

Здравейте! Имам следния казус :
Имам починало лице, което към датата на смъртта е регистрирано в Бюрото по труда с право на парично обезщетение. Съгласно Чл. 13.
(2) от КСО Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) При смърт на осигуреното лице съпругът (съпругата), децата и родителите имат право на еднократна помощ в общ размер две минимални работни заплати и на наследствена пенсия. Свързах се с РУСО и от там ми казаха, че наследниците имат право само на наследствена пенсия, но не и наеднократна помощ, защото не била осигурена!!! Това е невъзможно, защото когато лицето е регистрирано на борсата му се спира само трудовия стаж, но не и осигурителния!!?? Така и не успях да получа логичен отговор защо наследниците нямат право на еднократна помощ.
Моля, ако някои има отговор на този въпрос да ми отговори!
Благодаря Ви педварително !
Gergana.
Нов потребител

Мнениеот rumi_r » 18 Мар 2008, 12:47

Съвсем правилно са Ви отговорили. Да си осигурено лице и да ти се признава за осигурителен стаж са две различни неща. Регистрирания в Бюрото по труда като безработен не е осигурено лице по смисъла на КСО, въпреки че времето, през което му е изплащано парично обезщетение за безработица му се зачита за осигурителен стаж (но без да се правят осигурителни вноски за този период). Така, че по тази причина лицето няма право на еднократна помощ. За справка вижте чл.4 от КСО, който определя кои са осигурените лица. Там лицата регистрирани като безработни не са включени.
rumi_r
Потребител

Мнениеот Gergana. » 18 Мар 2008, 12:50

Благодаря Ви за отговора !
Gergana.
Нов потребител

Назад към Данъчно право