начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Не ми издават фактура!!?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Не ми издават фактура!!?

Мнениеот fire73 » 01 Мар 2008, 16:55

Значи закупих климатик от известна търговска верига и в деня на закупуването ми издадоха само фискален бон /касовата бележка/! На нея има естесвено всички данни на фирмата, цената и датата. След десетина дни отидох да искам фактура, но ми отказаха! Имат ли това право или не!?!? казаха ми че трябвало в деня на купуване! ...
По подробно: климатика го купувам с кредит енергийна ефективност, чрез банка, която после връща 20% от сумата. Климатика ми го монтира друга фирма с която работи търговската верига. Тази фирма - монтажната, ми издаде фактура за монтажа, но на нея е само цената за монтажа и поради това банката отказва да ми изплати 20-те процента. Аз представям касовата бележка от магазина, фактурата и протокол за монтаж от монтажната фирма но ми искат фактура и от магазина, откъдето ОТКАЗВАТ да ми издадат, тъй като били минали 10 дни!!! Имат ли право да ми отказват или не? .... и какво да направя? ... дайте съвети щото климатика е 1670 лв. а 20% са около 330 лв!!!!!
fire73
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 01 Мар 2008, 20:51

Добре де, след като си решил да ползваш този вид услуга защо не си попитал в банката какви докумети ще са ти нужни?

Относно фактурата - мисля, че няма проблем да ти се издаде. След като имаш фискален бон. Но това е непрофесионално мнение. Въпроса ви е за счетоводител. Опитайте в сайта на счетоводителите /одит(точка)инфо/
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот diaida » 01 Мар 2008, 20:58

Потърсете направо Преслав Недев тук във форума - prnedev той ще ви каже .
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот IvoZdravkov » 03 Мар 2008, 19:37

Щом е издаден касов бон, то сумата е отчетена - няма как. Гадното за счетододството е че сигурно са приключили месец февруари, но сумата ви трябва да е заприходена, обаче не се знае за какво. Мисля, че могат да издадат фактура - не че няма да ги усложните. А пък за енергийна ефективност, тъй като банката получава тази субсидия от държавата, не я дава тя - имате си лихвата / сигурно 10 - 15 % / + такси и т.н...Та идеята ми бе, че и те трябва да са изрядни, за да си получат и субсидията.

http://www.bglegis.com
IvoZdravkov
Младши потребител

Относно фактурката

Мнениеот saint » 05 Мар 2008, 02:20

Здрaвейте,
и аз имах подобен проблем преди 2 години си взех един лаптоп от магазин на техно-верига но не се сетих за фактура защото беше за мен и фирмата си е моя така или иначе не се признава за разход но както и да е след 2 дни отидох с касовата бележка и исках да взема фактура но на се получи.
За съжаление и вие не може да направите нищо и ще ви кажа защо.
Касовата бележка/фискалния бон/ в която и да е от големите вериги се издава не от касов апарат, а от софтуер и компютър с закачен за него фискален принтер. Проблема за тях е че софтуера не позволява да се отпечатва фактура без фискален бон. Разбира се има и друг начин за издаване на фактура на която да има информация за сделката защото фактурата е само носител на допълнителна информация тя може да се издаде дори и от безплатна програмка свалена от интернет. За счетоводството на магазина от които си взел килматика проблема е само и единствено софтуерен и разбира се желание. Има и варянт да си вземеш един кочан с фактури от книжарницата и да и напишеш сам фактурата.Печата се прави с мастилено струен принтер и скенер отнема 10 мин. но това разбирасе е само за научни цели.
Има и една малка подробност в гаранционната карта на уреда които и да е взет от Техномаркет например пише че важи само с касовата бележка така че ако се разделиш с касовата бележка -сбогом гаранция.
Аз мога и издавам касови бележки и ако клиента има нужда от фактура му издавам когато пожелае само да си пази фискалния бон./аз работя с продукт на Микроинвест за фактури които е БЕЗПЛАТЕН/
И пак казвам ФАКТУРАТА е документ без никаква счетоводна стойност без касовата бележка само тя е важна, но за съжаление не всеки издава след време фактура.
saint
Младши потребител

1

Мнениеот TEREZADESKOVA » 05 Мар 2008, 09:34

На мен лично ми се беше случило подобно нещо, но аз се обърнах към :twisted: комисията за защита на потребителите и за 24 часа имаше положителен резултат :wink:
ОТ НК:Чл. 255. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 89 от 1986 г., отм., бр. 10 от 1993 г., нов, бр. 62 от 1997 г., в сила от 5.11.1997 г., изм., бр. 75 от 2006 г.) (1) Който избегне установяване или плащане на данъчни задължения в големи размери, като:

1. не подаде декларация;

2. потвърди неистина или затаи истина в подадена декларация;

3. не издаде фактура или друг счетоводен документ;

4. унищожи, укрие или не съхрани в законоустановените срокове счетоводни документи или счетоводни регистри;

5. осъществява или допуска осъществяването на счетоводство в нарушение на изискванията на счетоводното законодателство;

6. състави или използва документ с невярно съдържание, неистински или преправен документ при упражняване на стопанска дейност, при водене на счетоводство или при представяне на информация пред органите по приходите или публичните изпълнители;

7. приспадне неследващ се данъчен кредит,

се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до две хиляди лева.ИМАТЕ ЛИ СВИДЕТЕЛИ??? :oops:

ИЗВЛЕЧЕНИЕ ОТ ЗДДС:Издаване на фактура
Чл. 113. (1) Всяко данъчно задължено лице - доставчик, е длъжно да издаде фактура за извършената от него доставка на стока или услуга или при получаване на авансово плащане преди това освен в случаите, когато доставката се документира с протокол по чл. 117 .

(2) Фактурата се издава най-малко в два екземпляра - за доставчика и за получателя.

(3) Фактура може да не се издава:

1. за доставки, по които получателят е данъчно незадължено физическо лице;

2. за доставки на финансови услуги по чл. 46 ;

3. за доставки на застрахователни услуги по чл. 47 ;

4. за продажби на самолетни билети;

5. при безвъзмездни доставки;

6. за доставки на услуги по глава осемнадесета;

7. (нова - ДВ, бр. 108 от 2006 г.) за доставки, осъществени от нерегистрирани по закона физически лица, различни от еднолични търговци, когато за извършените от тях доставки:

а) се издава документ по реда на специален закон, или

б) се издава сметка за изплатени суми или документ по чл. 9 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, или

в) издаването на документ не е задължително съгласно Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

(4) Фактурата се издава задължително не по-късно от 5 дни от датата на възникване на данъчното събитие за доставката, а в случаите на авансово плащане - не по-късно от 5 дни от датата на получаване на плащането.

(5) Независимо от ал. 4 при вътреобщностна доставка, включително в случаите на авансово плащане, фактурата се издава задължително не по-късно от 15-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало данъчното събитие по чл. 51, ал. 1 .

(6) Когато издаването на фактура не е задължително, тя се издава по желание на доставчика или на получателя, като всяка страна е длъжна да окаже необходимото съдействие на другата страна за издаването.

(7) Доставчикът може да упълномощи писмено друго лице да издава фактури от негово име.

(8) Фактура не се издава в случаите по чл. 131, ал. 1 .

(9) Данъчно задължените лица, които не са регистрирани по този закон или са регистрирани на основание чл. 99 и чл. 100, ал. 2 , нямат право да посочват данъка в издаваните от тях фактури.

(10) Когато регистрирано лице извърши облагаема доставка, за която е получило авансово плащане преди датата на регистрацията си по този закон, лицето издава фактура, в която посочва цялата данъчна основа на доставката.

Изисквания към фактурите
Чл. 114. (1) Фактурата задължително съдържа:

1. наименование на документа;

2. пореден десетразряден номер, съдържащ само арабски цифри, базиран на една или повече серии в зависимост от отчетните нужди на данъчно задълженото лице, който идентифицира фактурата уникално;

3. дата на издаване;

4. име и адрес на доставчика;

5. идентификационен номер по чл. 94, ал. 2 на доставчика, съответно номера по чл. 84 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс - когато доставчикът е нерегистрирано по този закон лице;

6. име, фамилия и подпис на съставителя;

7. име и адрес на получателя по доставката;

8. идентификационен номер по чл. 94, ал. 2 на получателя, съответно номера по чл. 84 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс - когато получателят е нерегистрирано по този закон лице, идентификационен номер за целите на ДДС - когато получателят е регистриран в друга държава членка, друг номер за идентификация на лицето, когато такъв се изисква съгласно законодателството на държавата, където е установен получателят;

9. количеството и вида на стоката, вида на услугата;

10. датата, на която е възникнало данъчното събитие на доставката, или датата, на която е получено плащането;

11. единичната цена без данъка и данъчната основа на доставката, както и предоставените търговски отстъпки и намаления, ако те не са включени в единичната цена;

12. ставката на данъка, а когато ставката е нулева - основанието за прилагането й, както и основанието за неначисляване на данък;

13. размера на данъка;

14. сумата за плащане, ако тя се различава от сумата на данъчната основа и на данъка;

15. обстоятелствата, които определят стоката като ново превозно средство - при вътреобщностна доставка на нови превозни средства.

(2) Когато лице извършва дистанционна продажба на стоки, регистрирано е за целите на ДДС в друга държава членка и мястото на изпълнение на доставката при условията на дистанционна продажба е на територията на другата държава членка, освен реквизитите по ал. 1 във фактурата се посочват задължително:

1. идентификационният номер на лицето за целите на ДДС, издаден от другата държава членка;

2. ставката на данъка, приложима за доставката в другата държава членка;

3. размерът на данъка, дължим по доставката.

(3) Когато регистрирано лице - посредник в тристранна операция, документира извършена доставка на стоки до придобиващия в тристранната операция, като основание за неначисляване на данък във фактурата се посочва "чл. 28с(Е)(3) 77/388/ЕЕС".

(4) Когато данъкът е изискуем от получателя, във фактурата не се посочват размерът на данъка и данъчната ставка. В този случай във фактурата се посочва изрично, че данъкът е изискуем от получателя, както и основанието за това.

(5) Сумите по фактурата могат да бъдат посочени в която и да е валута, при условие че данъчната основа и размерът на данъка се посочат в български лева при спазване изискванията на чл. 26, ал. 6 .

(6) Издадените фактури могат да бъдат изпращани на хартиен носител или по електронен път. Получените фактури по електронен път се приемат, когато получателят е потвърдил получаването им, при условие че са гарантирани автентичността на произхода и ненарушеността на съдържанието.
ВЪОБЩЕ В ЗДДС ИМА МНОООООГО ИНФОРМАЦИЯ ПО ВАШИЯ ВЪПРОС...
Пръв сред равни - за правата и правилата в един по-добър свят!
TEREZADESKOVA
Младши потребител

Назад към Данъчно право