- Дата и час: 20 Ное 2024, 09:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
помощ-осигуровки ЕООД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
помощ-осигуровки ЕООД
Може ли, когато едноличния собственик и управителя са едно и също лице, да се внасят осигуровки само за управител? Защото с тези новости дървото за едноличния собственик е голямо. Благодаря на всички, които ще се включат!
- noisette
- Нов потребител
здравейте,
не съм сигурен точно за кои новости говорите в поста си, но според мен ситуацията със собствениците и съдружниците в търговски дружество относно общественото им осигуряване и преди, и сега е била и е:
на осигуряване подлежат лицата, извършващи трудова дейност или предоставящи услуги с личен труд, по отношение на полученото в тази връзка заплащане. принципа е, че дадено лице подлежи на обществено (но не и здравно) осигуряване, когато работи. поради тази причина върху не-трудовите си доходи (наем, лихви, капиталови печалби) не дължим вноски за обществено осигуряване. та - ако съдружника/ собственика в търговско дружество извършва/ предоставя услуги на дружеството с личен труд, върху получените на това основание доходи държи осигурителни вноски. но тъй като съответното лице е и управител, то доходите, които той получава от дружеството, ще са (предполагам!) само на основание на договора за управление, следователно само върху възнаграждението му като управител ще се дължат ДОО вноски. следва също така да се отчете и максималния размер на осигурителния доход за 2008 - 2 000 лв. на месец, като при прехвърлянето му осигурителни вноски се дължат само върху максималния размер.
надявам се да съм бил полезен (също се надявам да съм прав!!)
на осигуряване подлежат лицата, извършващи трудова дейност или предоставящи услуги с личен труд, по отношение на полученото в тази връзка заплащане. принципа е, че дадено лице подлежи на обществено (но не и здравно) осигуряване, когато работи. поради тази причина върху не-трудовите си доходи (наем, лихви, капиталови печалби) не дължим вноски за обществено осигуряване. та - ако съдружника/ собственика в търговско дружество извършва/ предоставя услуги на дружеството с личен труд, върху получените на това основание доходи държи осигурителни вноски. но тъй като съответното лице е и управител, то доходите, които той получава от дружеството, ще са (предполагам!) само на основание на договора за управление, следователно само върху възнаграждението му като управител ще се дължат ДОО вноски. следва също така да се отчете и максималния размер на осигурителния доход за 2008 - 2 000 лв. на месец, като при прехвърлянето му осигурителни вноски се дължат само върху максималния размер.
надявам се да съм бил полезен (също се надявам да съм прав!!)
- damyan
- Младши потребител
Re: помощ-осигуровки ЕООД
noisette написа:Може ли, когато едноличния собственик и управителя са едно и също лице, да се внасят осигуровки само за управител? Защото с тези новости дървото за едноличния собственик е голямо. Благодаря на всички, които ще се включат!
Съвсем накратко. Осигуровки има там, където имате доходи (изключвам задължителните авансови като самоосигуряващо се лице).
Та ако имате доходи на различни основания, ще се осигурявате на тях. А дали "ще ги имате" тези доходи, ще трябва да си поговорите с вашия счетоводител.
На практика, ако се подходи умно, ще останете само с авансовите осигуровки върху 240 лв, разбира се, ако не трябва да показвате доход пред банка например.
Между другото, това за "дървото на едноличния собственик" и управител на ЕООД, не е от тази година а е от доста време, т.е. няма съществена промяна.
- prnedev
- Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|