- Дата и час: 20 Ное 2024, 01:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прехвърляне на майчинство!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Прехвърляне на майчинство!
Има ли някакви законови пречки да осигурявам майка си, която е пенсионерка за 1 месец и да и прехвърля майчинството си след това и дали ще и се отрази на получаваната пенсия?
- JnBibian
Re: Прехвърляне на майчинство!
Да има проблем Отпускът за отглеждане на малко дете до 2г. със съгласието на майката (осиновителката) се разрешава на бащата (осиновителя) или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение.
Значи първо бабата трябва да е на трудов договор и второ прекратите ли го през тоя период бабата вече няма да получава "майчинството"
Значи първо бабата трябва да е на трудов договор и второ прекратите ли го през тоя период бабата вече няма да получава "майчинството"
- донна2
Значи няма проблем. Мисълта ми беше дали няма да се заядат в РУСО, че договорът е само от 1 месец, а не дали ще го прекратявам през "майчинството". Много ясно е, че трябва да е на договор докато е прехвърлено майчинството на нея и да и се плащат здравните осигуровки.
Моля да ми се отговори на конкретния въпрос.
Моля да ми се отговори на конкретния въпрос.
- JnBibian
едно нещо не сте написали все пак за да прехвърлите майчинството на майка си освен ,че тя трябва да работи по трудово /служебно правоотношение вие трябва също да сте по такова , защото тази възможност е уредена в КТ -за лица в трудово правоотношение и ЗДЛС -чл.63 лица в служебно правоотношение
да по време на майчинство/отпуск за отглеждане на дете до 2г./ се внася само здравната
да по време на майчинство/отпуск за отглеждане на дете до 2г./ се внася само здравната
- донна2
Аз съм по трудово правоотношение :))
Благодаря . Значи съм на прав път.
Благодаря . Значи съм на прав път.
- JnBibian
донна2, само тези на ТПО ли могат да си прехвърлят майчинство, никой закон ли не предвижда прехвърляне от самоосигуряващо се лице на лице на ТПО, ако не , не го проумявам, защо трябва да се има разлика, след како правото за майчинство е придобито
- nastri
При т.нар. категория самоосигуряващи се лица, каквото е ЕТ примерно , няма трудово /служебно правоотношение и поради това няма и “отпуски” – платени и неплатени. Получавате обезщетения по КСО, а не по КТ и след като няма отпуск по майчинство то няма и какво да прехвърлите .
- донна2
видях ,че съм пропуснала нещо или съм го изтрила в бързината ,допълвам предпоследното изречение
При т.нар. категория самоосигуряващи се лица, каквото е ЕТ примерно , няма трудово /служебно правоотношение и поради това няма и “отпуски” – платени и неплатени. Получавате обезщетения по КСО, но не ползвате отпуск съгласно КТ/ЗДС през времето на който отпуск получават обезщетение и след като няма отпуск във вашият случай то няма и какво да прехвърлите .
Знам ,че звучии някак неестествено ,но отпуските са характерни за ТПО и СлПО , не е наистина много честно и бих се радвала да не съм права във вашият случай.
Все пак за ваше успокоение може да се обърнете с въпроса и към НОИ ,пишете им на електронна поща доколкото знам отговорят за ден .
При т.нар. категория самоосигуряващи се лица, каквото е ЕТ примерно , няма трудово /служебно правоотношение и поради това няма и “отпуски” – платени и неплатени. Получавате обезщетения по КСО, но не ползвате отпуск съгласно КТ/ЗДС през времето на който отпуск получават обезщетение и след като няма отпуск във вашият случай то няма и какво да прехвърлите .
Знам ,че звучии някак неестествено ,но отпуските са характерни за ТПО и СлПО , не е наистина много честно и бих се радвала да не съм права във вашият случай.
Все пак за ваше успокоение може да се обърнете с въпроса и към НОИ ,пишете им на електронна поща доколкото знам отговорят за ден .
- донна2
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|