начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Трябва ли да уведомя училището, че дъщеря ми работи почасово

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трябва ли да уведомя училището, че дъщеря ми работи почасово

Мнениеот poli0506 » 31 Яну 2008, 13:02

Дъщеря ми е на 18г. и учи в 12 клас. Намери си работа за няколко часа на ден. Трябва ли да уведомя училището в което учи. Там където работи и удържат данък и й плащат здр.осигуровки. :shock:
poli0506
Нов потребител

Мнениеот katerinakuch » 02 Фев 2008, 13:45

Дъщеря Ви е пълнолетна вече и сама може да носи отговорност за своите действия. Щом на тази възраст вече работи, това говори добре за нея. Тя е тази, която взима решения. Вие не сте длъжна да го правите вместо нея. Оставете я сама да си преценява.
katerinakuch
Активен потребител

Re: Трябва ли да уведомя училището, че дъщеря ми работи поча

Мнениеот prnedev » 04 Фев 2008, 05:56

poli0506 написа:Дъщеря ми е на 18г. и учи в 12 клас. Намери си работа за няколко часа на ден. Трябва ли да уведомя училището в което учи. Там където работи и удържат данък и й плащат здр.осигуровки. :shock:

По принцип уж трябва, но и да "пропуснете" нищо няма да стане ;-) И все пак, ако искате всичко да ви е като хората, вижте това писмо на "компетентния орган"

Писмо № 94Л-327-1 от 12.08.2004 г. относно подаването на декларация за здравно осигуряване от учащите се над 18-годишна възраст

НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ

чл. 40 ЗЗО

Съгласно чл. 40, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване от 1.01.2003 г. здравноосигурителните вноски на лицата до 18-годишна възраст и след навършване на тази възраст, ако учат редовно - до завършване на средно образование, са за сметка на републиканския бюджет, когато не са осигурени на друго основание.

Информацията за посочените лица и здравноосигурителните им вноски постъпват в съответните ТП на НОИ, както следва:

- за децата до 18-годишна възраст вноските и данните се обработват на централно ниво в НОИ въз основа на националната база данни "Население" на ГД "ГРАО" и се подава в НЗОК:

- данните за лицата, навършили 18-годишна възраст до завършване на средно образование, когато учат редовно, се събират от съответните учебни заведения.

Всички учащи се над 18-годишна възраст следва да подават декларация, свободен текст, за здравно осигуряване в съответното училище, независимо дали подлежат на осигуряване от републиканския бюджет или не. Декларациите трябва да съдържат данни относно това дали ученикът е осигурен на друго основание или не. Подават се в началото на всеки учебен срок и преди началото на лятната ваканция.

Не съществуват нормативни разпоредби, указващи заплащането на този вид декларации.
prnedev
Активен потребител

Благодаря!

Мнениеот poli0506 » 05 Фев 2008, 20:20

Благодаря prnedev :D
poli0506
Нов потребител

Назад към Данъчно право