начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

казус по Осигурително право

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

казус по Осигурително право

Мнениеот M_Schumacher » 15 Ное 2007, 15:15

Член Кооператор съм в производствена Кооперация. Съдружник съм в две търговски дружества. Имам регистрирана и действаща фирма, на която упражнява дейността лице по договор за управление. При осигурителни социални рискове съм задължен да сеосигурявам. В кои фондове и чрез коя осигурителна сметка? Чрез кого да се внесе и в какъв осигурителен доход? Какви осигурителни права възникват за мен по тези дейности?
M_Schumacher
Младши потребител

Мнениеот jojobba » 15 Ное 2007, 18:17

Като съдружник осигурителни вноски не дължите. За кооперациите не съм сигурна, но 100 % трябва да се осигурявате като управител на дружеството. Питайте счетоводителя си, той ще направи необходимото да по4нете да се осигурявате. колкото до вноските - те са си определен процент от дохода - зависи какво пише в договора. Определено счетоводител ще нареди нещата :-)
jojobba
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 16 Ное 2007, 19:10

1. Първо трябва да отговорите - упражнявате ли труд като член кооператор -
ако да - КСО - чл.4 ал.1 т.5 - осигуровките са за всички осигурителни случаи без безработица, върху брутния ви доход преди приспадане на необходимо-присъщите разходи. 65:35 осигуровки Кооперация/лични
ДОД - след приспадане на осигуровките и необходимо присъщите разходи.

2. Във вашата фирма - по договор за управление - КСО - чл.4 ал.1 т.7 - осигуровките за за всички осигурителни случаи след приспадане на необходимо присъщите разходи (10%) но не помалко от минималния осигурителен доход за дейността на фирмата ви. 65/35 Търговско дружество /лични осигуровки,
ДОД, след приспадане на осигуровките и необходимо присъщите разходи

3. Като съдружник в другите две ТД - ако упражнявате труд при тях - КСО чл.4 ал.3 т.2 - осигуровките са за инвалидност, общо заболяване, старост и смърт - като самоосигуряващо се лице - върху 220 лв, като
вие ще изберете кое от двете дружества да внася осигуровките.
Осигуровките изцяло за ваша сметка.

Ако и на трите основания получавате доход - написал съм ви реда по който се осигурявате. Брутната сума на осигурителния ви доход не може да надхвърля 1400 лв за тази година. Или казано по друг начин - ако като член кооператор получавате доход 1400 лв, тогава не се осигурявате на другите основания ;-)

Оставаше да добавите че упражнявате и свободна професия, за да бъде пълна историйката ;-) Но тогава нямаше да се осигурявате за доходите получини като съдружник в другите две фирми :P
prnedev
Активен потребител

Назад към Данъчно право