Съпругата ми е гражданин на Русия и притежава разрешение за дългосрочно продължително пребиваване в България на основание брак.
В Закона за здравното осигуряване е изяснено, че краткосрочно пребиваващите чужденци не се осигуряват задължително по ЗЗО и заплащат здравните услуги, че постоянно пребиваващите са задължително осигурени, а за продължително пребиваващите /срока вече е 5години/ не е ясно как да се осигуряват. В дирекция миграция за продължаване на разрешението за пребиваване вече изискват доказване на съществуването на осигуровки.
Доколкото разбирам тя не е задължена, но ако внася вноски ще получи здравноосигурителни права, избор на личен лекар и т.н. По смисъла на нашето законодателство и Регламентите и Директивите на ЕС членовете на семействата на гражданите на ЕС, в частност на българските граждани, имат право на равен достъп и осигуряване като на съпрузите си. Личния ми лекар ме изпрати в РЗОК, че на него там никой нищо не можел да му обясни, а само го препращали. На мен там щели да ми обърнат повече внимание. От РЗОК ми отговориха, че НЗОК не предоставя здравни услуги, а е инструмент на държавата за набиране на средства... Те не са компетентни кой и как се осигурява здравно в България. )))))
От НОИ ме препратиха отново в НАП. )))) Те пък не ми отговориха.
В сайта на НАП се мъдри документ, който гласи, че чужденците с ДЪЛГОСРОЧНО пребиваване задължително се осигуряват здравно, което противоречи на Закона за здравното осигуряване. На писмото ми не отговориха.
В сайта на сключилите брак чужденци има публикувани случаи, когато здравните вноски са плащани /при продължително пребиваване/, но здравни услуги се отказват, дори и при раждане /забележете: раждане на БЪЛГАРСКИ гражданин/, защото чужденката не се е осигурявала задължително, а незаконно.
Ако някой се е ровил напоследък в тази БГ-ЕС-Трети страни каша, здравноосигурителна каса-НАП, моля да ми поразясни какво мога и трябва да се направи, моля.
- Дата и час: 20 Ное 2024, 05:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Здравноосигурителен казус
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
ПИСМО ИЗХ. № 26-К-7 ОТ 31.01.2006 Г. НА НАП ОТНОСНО: ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ НА ДУХОВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ - ЧУЖДЕСТРАННИ ГРАЖДАНИ, ПРЕБИВАВАЩИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ПО ПРИХОДИТЕ
Съгласно чл. 23 от Закона за чужденците в Република България чужденците пребивават краткосрочно и дългосрочно.
Краткосрочното пребиваване е до 90 дни от датата на влизане в страната. За тези лица здравноосигурителна вноска не се дължи. Те заплащат стойността на оказаната им медицинска помощ на основание чл. 39, ал. 4 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО).
Дългосрочното пребиваване е продължително - с разрешен срок до една година, и постоянно - с разрешен неопределен срок. За лицата, които дългосрочно пребивават в страната, се дължат здравноосигурителни вноски на основание чл. 33, т. 3 ЗЗО.
Съгласно чл. 34, ал. 1, т. 2 ЗЗО задължението за осигуряване на лицата, които дългосрочно пребивават в страната, възниква от датата на получаването на разрешение за постоянно пребиваване.
От изложеното в писмото Ви става ясно, че посочените лица са със статут на продължително пребиваващи в страната, поради което съгласно чл. 34, ал. 1, т. 2 ЗЗО, те не следва да внасят здравноосигурителни вноски, докато не придобият статут на постоянно пребиваващи в Република България.
На основание гореизложеното надвнесените здравноосигурителни вноски за тези лица могат да бъдат възстановени по писмено искане, подадено в компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите, където за тези периоди следва да бъдат подадени и декларации за заличаване на подадени вече декларации, съгласно изискванията на Наредба № Н-8 от 29.12.2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица.
НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ПО ПРИХОДИТЕ
Съгласно чл. 23 от Закона за чужденците в Република България чужденците пребивават краткосрочно и дългосрочно.
Краткосрочното пребиваване е до 90 дни от датата на влизане в страната. За тези лица здравноосигурителна вноска не се дължи. Те заплащат стойността на оказаната им медицинска помощ на основание чл. 39, ал. 4 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО).
Дългосрочното пребиваване е продължително - с разрешен срок до една година, и постоянно - с разрешен неопределен срок. За лицата, които дългосрочно пребивават в страната, се дължат здравноосигурителни вноски на основание чл. 33, т. 3 ЗЗО.
Съгласно чл. 34, ал. 1, т. 2 ЗЗО задължението за осигуряване на лицата, които дългосрочно пребивават в страната, възниква от датата на получаването на разрешение за постоянно пребиваване.
От изложеното в писмото Ви става ясно, че посочените лица са със статут на продължително пребиваващи в страната, поради което съгласно чл. 34, ал. 1, т. 2 ЗЗО, те не следва да внасят здравноосигурителни вноски, докато не придобият статут на постоянно пребиваващи в Република България.
На основание гореизложеното надвнесените здравноосигурителни вноски за тези лица могат да бъдат възстановени по писмено искане, подадено в компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите, където за тези периоди следва да бъдат подадени и декларации за заличаване на подадени вече декларации, съгласно изискванията на Наредба № Н-8 от 29.12.2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица.
- prnedev
- Активен потребител
?
Благодаря Ви за отговора, г-н Недев.
Но какво в такъв случай да представя в дирекция "Миграция" на МВР за продължаване на продължителното пребиваване? Съпругата ми не е, а и няма право да се осигурява здравно. Няма личен лекар и още 3 - 4 години няма да има.
Или може би доброволно здр. осигуряване?
Но какво в такъв случай да представя в дирекция "Миграция" на МВР за продължаване на продължителното пребиваване? Съпругата ми не е, а и няма право да се осигурява здравно. Няма личен лекар и още 3 - 4 години няма да има.
Или може би доброволно здр. осигуряване?
- GeVall
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|