начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Болничен? Помогнете!

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Болничен? Помогнете!

Мнениеот dimiani » 08 Фев 2007, 18:11

Имам един въпрос и ще се радвам ако някой ми помогне! Става въпрос за следното: От 1 месец съм в болничен /бременност/ и понеже от тази година болничните се изплащат от НОИ а не от работодателя ме помолиха да попълня от работата едно Приложение номер 7 и документ от банката в която имам сметка за да може да ми се превеждат парите там! Аз направих всичко това и дадох тези документи и болничния си още преди 15 дни ,даже и повече на работодателя но до ден днешен те все още не са подадени в НОИ! Когато попитах защо те ми казаах,че нещо не им било ясно! :) Но си мисля,че не съм длъжна да ме мотаят толкова много а и да се има впредвид,че за болничен повече от 30 дни парите от Нои се излащат до 5 работни дни след подаването им при тях! Какво мога да направя аз?
dimiani
Нов потребител

Мнениеот iceman » 08 Фев 2007, 18:52

Четох днес в пресата(съжалявам, но не се сещам в кой вестник) точно за изплащане на болничните. В общи линни извода беше, че болничнните ще се изплащат с поне месечно закъснение
iceman
Младши потребител

Мнениеот dimiani » 08 Фев 2007, 18:58

това ясно! Но на мен още не ми е преведен до Нои а си седи при работодателя! Това е гадното и се питам какво мога да направя за да ги понакарам по бързо да стане като се има в предвид,че пар не съм взимала от декември! Не,че тези са много но все пак ....
dimiani
Нов потребител

Болничен

Мнениеот julia6 » 08 Фев 2007, 19:50

Според моето скромно мнение болничните листове, щом са предадени на работодателя се завеждат в дневник с вх.№ и заедно с приложенията по тях си представят в Нои обикновено с декларация №1 и тъй като болничните са за м. януари означава, че може и възнагражденията още да не са изплатени.
julia6
Нов потребител

Мнениеот dimiani » 08 Фев 2007, 21:13

нещо не мога да разбера! Аз казвам,че от 25 дни болничния ми е при работодателя и още не са го занесли в Нои и се дразня вече. :evil: И питах какво мога да направя за да ги натисна малко за да се хванат както се казва у ръце!
dimiani
Нов потребител

Мнениеот julia6 » 09 Фев 2007, 15:22

За съжаление това са сроковете за представяне на болнични според новата наредба, единствено НОИ ако благоволят по-бързо да ги изплатят, а може и да се обадите във фирмата за информация.Търпение, това е решението понякога с нашето законодателство.
julia6
Нов потребител

Мнениеот dimiani » 09 Фев 2007, 21:47

То документите ако са при НОИ ще стане бързо .... но те все още си висят при моя работодател! :evil: В това е цеия проблем,мен не ме бави НОИ,бавят ме от офиса! :twisted:
dimiani
Нов потребител

Мнениеот veronika1 » 10 Фев 2007, 00:15

Освен да сигнализираш сама НОИ, друго май не ти остава...
veronika1
Младши потребител

Мнениеот dimiani » 12 Фев 2007, 18:54

veronika1 написа:Освен да сигнализираш сама НОИ, друго май не ти остава...

То май така най-добре!
dimiani
Нов потребител

Мнениеот bignik » 12 Фев 2007, 19:13

Болничния лист остава при работодателя до тогава, до като начисли заплатите за съответния месец. Например: Ползваш болнични от 5 до 10 януари и на 11 януари носиш болничния на работодателя. Работодателя пък плаща заплати за месец януари чак на 20 февруари. Тогава болничния ти ще седи при работодателя чак до 20 февруари и едва тогава ще бъде занесен в НОИ. А пък НОИ в 30 дневен срок от постъпването на болничния там, ще ти изплати обезщетението. Така е на хартия и аз чакам да ми платят болничен от януари.
bignik
Младши потребител

Назад към Данъчно право