- Дата и час: 20 Ное 2024, 05:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отчитане на печалба?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Отчитане на печалба?
Значи имам стока която съм закупил тази година. Тази част от стоката, която продам през следващата година, печалбата за коя година ще дойде и как ще плащам данъка? Примерно имам фактури за закупена стока/материали, завеждам ги в материалната книга, пиша фактура, номер и т.н. /става въпрос за едностранно счетоводство с програмата Прима/. При това положение фактурите трябва ли да ги записвам и в книгата за разходите, т.е. да ми се намалява печалбата за тая година? Като продам нещо в сегашната година, издавам фактура, нея я записвам в книгата за приходите и като отписвам тая стока от материалната книга, тогава ми се явява опция за въвеждане и в книгата за разходите. Това ме малко обърква… но това което продам през следващата година, печалбата за коя година ще дойде?
- romeo
- Нов потребител
gega написа:"Ще дойде" за годината, за коята "ще дойде"!
ок, това е според ЗС чл.4. 1. за текущото начисляване, че приходите и разходите се отразяват тогава когато възникват, но според т. 2 разходите трябва да се отразяват за периода през който предприятието черпи изгода от тях, т.е. аз ги продавам следващата година и тогава черпа изгода от тях и тогава трябва да ги заведа в книгата за разходите и така е според програмата, защото като ги отчислявам от материалната книга, тогава ми се явява опция за въвеждане в книгата за разходите. Е тогава как според т. 1 да има текущо начисляване? Значи да ги въвеждам два пъти като разход?
- romeo
- Нов потребител
portokal написа:Е, тоя въпрос не е ли изцяло счетоводен?
Кое кога ти е приход и кога ти е разход...
по същество, да, но нали и счетоводството се определя от закон а на мен ми се вижда противоречие между тия две точки, погледнато така както е изложено
- romeo
- Нов потребител
Като купуваш стоката - попълваш не Книгата за разходите, а Книгата за материалните запаси.
Като продадеш стоката - пишеш в Книгата за приходите - с продажната цена и едновременно пишеш в Книгата за разходите - покупната цена на стоката, както и в Книгата за материалните запаси - същото количество на продадената стока - като разход (изписани материали)
Малко повечко е писането, но по този начин се вижда това, което ти отговаря на въпроса - приходите от продажбата на стоката ще са ти догодина, същевременно като си купил стоката, това не ти е разход. Разход ти е покупната цена на стоката, която си я продал.
Хмммм, програма Прима не съм я разглеждал, може ли да пуснеш един линк?
Като продадеш стоката - пишеш в Книгата за приходите - с продажната цена и едновременно пишеш в Книгата за разходите - покупната цена на стоката, както и в Книгата за материалните запаси - същото количество на продадената стока - като разход (изписани материали)
Малко повечко е писането, но по този начин се вижда това, което ти отговаря на въпроса - приходите от продажбата на стоката ще са ти догодина, същевременно като си купил стоката, това не ти е разход. Разход ти е покупната цена на стоката, която си я продал.
- prnedev
- Активен потребител
prnedev написа:Като купуваш стоката - попълваш не Книгата за разходите, а Книгата за материалните запаси.
да така става, изясни ми се, мерси за отговора
няма проблем ето линк
http://www.microinvest.net/pub/m_prima.exe
- romeo
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|