начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Автомобилът го няма но данъците остават!

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Автомобилът го няма но данъците остават!

Мнениеот Cecka79 » 01 Дек 2006, 00:02

Продадох автомобил в началото на 2000 г., с генерално пълномощно. Данъците на автомобила не са платени и получик покана за доброволно плащане. Не мога да открия упълномощения, а и не помня имената или данните му. Сега ще платя данъците, но ако не направя нещо, данъци ще плащам до смъртта си. Талонът на автомобила е в упълномощения и аз не мога да спра автомобита от движение, с което да го отпиша от партидата си в данъчното. Въпросът ми е какво мога да предприема за да открия упълномощения или автомобила и да го спра от движение или да го накарам да прехвърлим собственоста на автомобила?
Cecka79
Нов потребител

Мнениеот todorst » 01 Дек 2006, 10:12

отиваш при нотариуса, където си направил пълномощното. подай молба за липсващ талон за колата. направи си нов, копие. и после анулирай пълномощното, свали автомобила от отчет и приключваш. разбира се ще се поохарчиш.
todorst
Потребител

Мнениеот lescargot » 01 Дек 2006, 21:27

Лошото е, че за да си извадиш нов талон, в КАТ ще ти искат служебна бележка от полицията. А за да ти бъде издадена такава, трябва да си заявил в РПУ, че си го изгубил или ти е откраднат, което няма да отговаря на истината. :oops:

Колегата е прав - първата ти работа е да идеш при нотариуса, заверил пълномощното. Разровете се, за да установите кого си упълномощил.
lescargot
Младши потребител

Re: Автомобилът го няма но данъците остават!

Мнениеот gavra » 02 Дек 2006, 16:30

[quote="Cecka79"]Моторно превозно средство не се "продава" с генерално пълномощно, тоест не сте продали автомобила. В тази връзка, след като сте си спестили някои разходи, ще следва да понесете и негативите на "гяволъка" си.
gavra
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 04 Дек 2006, 16:54

Малко несериозно сте подходили към проблема
На първо време следва да откриете наистина на кого сте дали пълномощно да кара колата.
Но дори да не го откриете отидете при нотариус и оттеглете пълномощното, т.е. да не е в сила упълномощаването, според мен може и по-общо всички пълномощни, които сте издали за управлявани на еди кое си МПС.
Тогава заявете в полицията, че колата е открадната и дано да ви помогнат да я откриете. тогава може да се договорите с лицето, да плати всички данъци, а пък вие да я прехвърлите пред нотариус.
Винаги съветвам хората да не се опитват да минат тънко, защото им излиза солено, но малко са тези, които слушат. Радвайте се, че не е отишъл да краде с тази кола и после да ви разпитват дознатели и да се притесните излишно, че и в съда да ви доведат. Все пак едни данъци дължите и това е!
pitasht
Активен потребител

Мнениеот dozn03 » 04 Дек 2006, 17:53

Не подкрепям по никакъв начин горния съвет в частта му да обявите колата за открадната в полицията. Това действие/и най-вече следващите задължителни действия/ е лъжесвидетелстване по смисъла на чл. 290 НК. Искам да кажа, че е престъпление от общ характер. Въпреки, че действително има много такива случаи, но съм срещала и образувани дела за лъжесвидетелстване точно при такива обстоятелства. В тази връзка освен сегашните неуредици, могат да Ви се струпат и още, ако подходите по този начин. По скоро действително отидете при нотариуса и оттеглете пълномощното. Помолете го да Ви предостави данните на лицето, което сте упълномощил /не знам дали в този случай ще има нарушение на закона за защита на личните данни, но не би трябвало, като се изхожда от факта, че текста в пълномощното е Вашата воля и съответно Вие сте имал достъп до тях доброволно от лицето, което е упълномощено/. След това се опитайте да го намерите и го уведомете, че сте оттеглил пълномощното и му предложете да плати данъците и съответно да му прехвърлите собствеността по надлежния ред. Не съм специалист в тази част, но си мисля, че това уведомяване може да стане и чрез нотариална покана, може и от същия нотариус, заверил пълномощното. Даже така не е необходимо да Ви предоставя данните, а той си разполага с тях служебно. Даже може би има възможност служебно да установи и нов адрес на лицето, ако има такъв. За тези последните изводи не съм категорично убедена, но няма пречка да попитате нотариуса.
Успех! :)
dozn03
Потребител

Мнениеот pitasht » 05 Дек 2006, 13:58

само че доколкото аз знам нотариусите за разлика от нотариалните актове не пазят текста на пълномощното, само може да се направи справка, че е имало пълномощно, а не може да се види текста на самото пълномощно, защото то е в единствен екземпляр и се дава на този, който е упълномощен. Ако успеете да го оттеглите и вземете данните на човека не виждам защо да не се сигнализира полицията да издирва колата. Първо тя е собственост на лицето, което подава сигнал-т.е. все още си е ваша, после пълномощното е оттеглено, т.е. настоящият й ползвател я ползва без да има предоставени му права за това, т.е. какъвто и състав да има по НК, налице е според мен престъпление-може да не е кражба, но това си го определя прокурора в обвинителния акт. Вие само подавате жалба, че колата е ваша, че сте оттеглили пълномощното и полицията я пуска за издирване. това си е моето мнение.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот dozn03 » 06 Дек 2006, 02:41

Да, повечето нотариуси не пазят екземпляр от пълномощните, но ги вписват в регистъра, като там задължително фигурират данните на упълномощителя и упълномощения, а също и в кратък текст волята на първия. А относно "сигнализирането на полицията" - полицията не е дедективска агенция. Тя е длъжна да издирва колите, които са обект на престъпление. А в този случай няма такова. И прокурорът хич няма да пише обвинителен акт, а ще прекрати преписката, защото няма данни за извършено престъпление от общ характер. Ползвателят как да разбере, че пълномощното е оттеглено и я ползва без право?! Точно по тази причина не може да му се вмени никакъв умисъл за каквото и да е престъпление. Още повече - пълномощното, дори и отменено, ако той го представи на трето лице - то как да предполага, че е отменено. По този начин може да препродадена още няколко пъти.
dozn03
Потребител

Назад към Данъчно право